close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Comunitate-Copil-Familie



| Organizator:
    Organizatia Salvati Copiii filiala Iasi
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Datele indica faptul ca 10.395 de copii din 11.350 au suferit o forma de abuz in cadrul familiei, pe primul loc fiind din nou neglijarea copilului. Formele de abuz in cadrul familiei sunt de 978 abuz fizic si 1.420 abuz emotional.O incidenta crescuta a cazurilor de abuz sexual asupra copilului se inregistreaza tot in familie: dintr-un total de 564 cazuri, 295 se petrec in familie, 42 de cazuri s-au inregistrat la asistentul maternal si 218 in alte locatii. In regiunea NE a Romaniei numarul de copii beneficiari de protectie speciala dupa primul trimestru 2013 era de 14.070 de copii. Comparativ cu celelalte regiuni, regiunea NE este pe primul loc in Romania ca numar de copii care necesita protectie, aceasta coreland si cu dezvoltarea economica slaba a zonei (http://www.copii.ro/alte_categorii.html ).

| Scopul proiectului
    Dezvoltarea de servicii sociale specializate in reabilitarea copiilor si adolescentilor care prezinta tulburari emotionale si comportamentale in urma trairii unor evenimente traumatice de tipul abuzului sau exploatarii sexuale prin: crearea unui model social de interventie specializat; implementarea de servicii de parenting pentru 250 de parinti din mediul rural si urban, cresterea capacitatii de interventie a 75 de profesionisti din domeniul servicii sociale, educationale si de sanatate

Comunitate-Copil-Familie Comunitate-Copil-Familie Comunitate-Copil-Familie

| Aria geografica
    Iasi, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani

| Rezumat
    Proiectul Comunitate - Copil – Familie implementat de Salvati Copiii Iasi in parteneriat cu Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Iasi a urmarit dezvoltarea de servicii sociale specializate in reabilitarea copiilor si adolescentilor care prezinta tulburari emotionale si comportamentale in urma trairii unor evenimente traumatice de tipul abuzului sau exploatarii sexuale. Astfel, s-a creat un model social de interventie specializat prin care 42 copii care au suferit o forma de abuz sau exploatare sexuala si familiile acestora au beneficiat de programe de suport si tratament pentru reechilibrare psihica si adaptare social. In vederea pevenirii comportamentelor abuzive asupra copiilor, 416 parinti au beneficiat de servicii de parenting, in urma carora sunt capabili sa utilizeze o gama de strategii parentale pozitive. Pentru valorizarea parteneriatelor cu institutii care sunt interesate in colaborarea pluriinstitutionala in vederea asigurarii si dezvoltarii serviciilor comunitare sociale acordate copiilor abuzati sau exploatati sexual, s-a realizat formarea a 55 de profesionisti, din domeniul servicii sociale, educationale si de sanatate, din 6 judete ale regiunii de Nord Est a României.Având in vedere cartografierea serviciilor sociale existente la nivelul regiunii de NE, precum si dezvoltarea si implementarea strategiilor comunitare locale de protectia copilului, prioritar a copilului victima a abuzului sau a traficului de fiinte umane, au fost organizate 3 workshop-uri regionale in prezenta a 60 de specialisti activi in serviciile sociale si publice. Pentru informarea beneficiarilor s-au realizat 946 de brosuri pentru parinti si 500 ghiduri pentru specialistii care lucreaza cu copiii care au suferit o forma de abuz si familiile acestora.

| Date beneficiari
    30 de copiii din mediul rural si urban care au suferit o forma de abuz sau exploatare sexuala; 30 de familii din mediul rural si urban a caror copii au suferit o forma de abuz; 250 de parinţi cu risc de abuz sau violenţa asupra copiilor din mediul rural si urban; 55 specialisti; 45 de reprezentanti ai serviciilor sociale publice si private

| Date beneficiari
    100 de cadre didactice, 1500 de copii; 5000 de parinti

| Activitati
    Principalele activitati: identificarea cazurilor si evalaure nevoilor beneficiarilor; consiliere, asistare sociala si managementul de caz; consileire juridica pentru cazurile de abuz; acordarea de servicii specializate de consiliere si support psihologic celor 30 de copii si familiilor lor; acordarea de servicii de parenting; elaborarea unui ghid pentru specialistii care lucreaza cu copii care au suferit o forma de abuz, formarea profesionistilor in crearea de programe de dezvoltarea abilitatilor parentale si de disciplina pozitiva; workshop-uri regionale pentru profesionistii din serivicii sociale. Cazurile identificate de abuz au fost referite de catre partenerii din proiect. Dupa evaluarea nevoilor copii si familiile au beneficiat de servicii de asistare sociala, juridica sau psihologica. In cadrul sesiunilor de terapie copii au beneficat de 390 de ore de tarapie, iar familiile lor de 126 sedinţe de terapie de familie acordate în centru de consiliere si 57 sedințe de terapia copilului în comunitate.

| Rezultatele proiectului
    Principalele rezultate atinse: 42 de copii si familiile lor din mediul rural si urban care au suferit o forma de abuz sau exploatare sexuala si au manifestat tulburari emotionale si comportamentale au beneficiat de servicii de recuperare si reabilitare psihosociala; 800 ore de terapie si consiliere psihologica, 200 ore de consiliere si asistare sociala, 60 de ore de consiliere juridica si 40 ore de consiliere psihiatrica; 180 sesiuni de consiliere;71 vizite in familie; 376 de parinti cu risc de abuz sau violenta asupra copiilor din mediul rural si urban si-au dezvoltat abilitati parentale si de disciplinare pozitiva;228 parinti din mediul rural au participat la program de disciplinare pozitiva si dezvoltarea abilitatilor parentale;168 de sesiuni de consiliere individuala sau de grup pentru parinti.
In vederea prevenirii comportamentelor abuzive asupra copiilor, 405 parinti au beneficiat de servicii de parenting. Au fost organizate 3 workshop-uri regionale in prezenta a 60 de specialisti activi in serviciile sociale si publice.
Totodata, s-au incheiat 24 de parteneriate din care: 8 parteneriate cu institutii publice cu rol in protectia copilului. Au fost elaborate si tiparite: 1 roll-up de promovare a serviciilor oferite prin proiect, 500 ghiduri pentru specialistii care lucreaza cu copiii care au suferit o forma de abuz si familiile acestora si retiparite un numar 346 de brosuri pentru parinti – ce cuprind metode de disciplinare pozitiva a copiilor.


| Bugetul
    337500

| Parteneri
    Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași

| Website proiect
    http://salvaticopiii-iasi.ro/comunitate-copil-familie/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes