close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centrul de Resurse pentru Adoptie



| Organizator:
    ADOR COPIII
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    Proiectul, pilot in Romania, a fost implementat incepand din martie 2015, cu o durata nelimita si are ca rezultat deschiderea primului "Centrul de Resurse pentru Adoptie", dedicat copiilor aflati in plasament in asistenta maternala, familiilor care intentioneaza sa adopte, celor care au adoptat si specialistilor in adoptie.
Serviciile in domeniul adoptiei din Romania sunt depasite de Directiile de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului. Astfel, numarul copiilor adoptabili care ingroasa randurile asistatilor sociali creste de la an la an iar prin cresterea in varsta scad dramatic sansele acestora ca sa fie adoptati. Nevoia beneficiarilor a fost identificata prin colaborarea cu DGASPC Timis si ANPDCA si stabilirea unor prioritati in aplicarea serviciilor de adoptie, pe care personalul redus din serviciul de adoptii le putea asigura.


| Scopul proiectului
    Scopul urmarit este cresterea numarului de copii adoptati.
Obiectivele pe termen lung sunt cresterea numarului de copii adoptabili integrati intr-o familie adoptiva, cresterea numarului de adoptatori, imbunatatirea competentelor specialistilor din serviciile de adoptii, precum si determinarea adoptarii unui sistem modern de protectie speciala, axat pe valorificarea potentialului copiilor parasiti, tranzitarea acestora prin sistem si integrarea lor in familii si promovarea adoptiei in fata comunitatii.Obiectivul pe termen scurt-asistenta pentru familiile in evaluare, la nivel national.


Centrul de Resurse pentru Adoptie Centrul de Resurse pentru Adoptie Centrul de Resurse pentru Adoptie

| Aria geografica
    Timisoara/Timis

| Rezumat
    Problema identificata: Numarul copiilor adoptabili care ingroasa randurile asistatilor sociali creste de la an la an iar prin cresterea in varsta scad dramatic sansele acestora ca sa fie adoptati. Activitati: Centrul de Resurse pentru Adoptie ofera copiilor care urmeaza sa fie adoptati sprijin cu privire la procedurile, demersurile si efectele adoptiei in limbaj adaptat intelegerii lor, iar celor care sunt deja in faza de potrivire cu o familie, asistenta psihologica la trecerea din sistemul de protectie speciala in familia de adoptie. Specialistii centrului lucreaza cu copiii care au fost adoptati si au nevoie de ajutor pentru a putea depasi trauma abandonului. In cadrul centrului sunt organizate si conferinte specializate, cursuri pentru dezvoltarea capacitatilor parentale si se constituie grupuri de suport pentru copii si parinti, acestia din urma fiind asistati inclusiv pentru a dezvalui adoptia copilului. Centrul are ca scop si imbunatatirea competentelor specialistilor din sistemul de adoptie prin sustinerea unor workshop-uri specifice.
Rezultate in domeniul vizat de proiect:
1.Participarea activa la grupurile de lucru la ANPDCA pentru proiectul de lege in vederea simplificarii adoptiei, proiect adoptat in luna septembrie 2015 si votat in unanimitate in Plenul Camerei Deputatilor, in 16 martie 2016.
2.Promovarea adoptiei in fata comunitatii, cu rezultat vizibil la nivelul judetului Timis, care s-a situat in anul 2015 pe primul loc in tara in ceea ce priveste numarul de copii adoptati si familii atestate.
3.Obtinerea prin vot legislativ a unui concediu de acomodare in cazul persoanelor care adopta.
4.Evaluarea a 138 de adoptatori pentru procedura adoptiei in perioada martie – decembrie 2015.
5.Consilierea a 35 de copii care au fost adoptati.


| Date beneficiari
    Proiectul are ca beneficiari directi 35 copii care au prevazuta ca finalitate a Planului Individualizat de Protectie adoptia si cei 35 de asistenti maternali care ii cresc in plasament, 15 copii care au fost adoptati si carora nu le-a fost dezvaluita adoptia si familiile lor, 138 de persoane care si-au exprimat intentia de a adopta si 54 de specialisti din serviciile de adoptii, din tara. Prin activitatile proiectului, acestora li s-au oferit servicii adaptate nevoilor specifice grupului tinta (de informare, de formare, de terapie)

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai proiectului sunt: 3 reprezentanti ai DGASPC Timis implicati in activitatile proiectului; cel putin 15000 de potentiali adoptatori, care au fost informati online despre procedura adoptiei; cel putin 15000 de persoane informate despre rezultatele si produsele proiectului, comunitatea. Copiii aflati in sistemul de protectie speciala care urmeaza sa fie adoptati si familiile adoptive reprezinta o categorie aparte a beneficiarilor de servicii sociale. Copiii aflati in sistemul de protectie speciala care sunt adoptati au dificultati in procesul de tranzit de la o faza la cealalta, au probleme de identitate iar legaturile cu parintii adoptatori se fac cu dificultate, stresul unui nou abandon – parasirea asistentului maternal perceput ca ‘mama’ de catre copil – stresul schimbarii tututor reperelor din viata copilului (locuinta, figuri de atasament, scoala, cerc de prieteni, obiecte personale de atasament) intr-un timp atat de scurt fiind extrem de mare. Pe de alta parte, pentru ca persoanele care doresc sa adopte sa nu mai fie ingrozite de ceea ce inseamna « procedura adoptiei » si pentru ca numarul copiilor care intra intr-o familie adoptiva sa creasca, este absolut necesara o informare corecta.

| Activitati
    A1. Activitati de funizare a serviciilor sociale in domeniul adoptiei interne
a) Sesiuni de pregatire in vederea atestarii ca parinte adoptator pentru persoane care intentioneaza sa adopte, avand ca obiective explorarea, cunoasterea, intelegerea situatiilor de viata, familiale, psihice, medicale, institutionale care sunt orchestrate, simultan, in procesul de „a deveni parinte” si a implicatiilor in parcursul pre-adoptiei, adoptiei propriu-zise si post-adoptiei.
b) Grup de suport pentru copii adoptati si familiile lor
c) Activitati de monitorizare, informare si promovare a adoptiei, ca act menit sa ofere unui copil familia pe care nu o are. Campania de monitorizare, informare si promovare pune in evidenta faptul ca adoptia nu este procesul prin care o familie dobandeste un copil, ci procesul prin care unui copil i se ofera dreptul la familie.
A2. Monitorizarea si modificarea legislatiei in domeniul adoptiei si a blocajelor din sistemul de adoptii, astfel incat pe baza datelor culese din sistem solicitantul impreuna cu partenerul sau sa faca propuneri de imbunatatire a cadrului legislativ in domeniul adoptiei.
A3. Semnarea parteneriatului cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Timis, pentru a creea premizele unei bune implementari a proiectului si de a garanta sustenabilitatea si promovarea activitatilor proiectului.


| Rezultatele proiectului
    1. Participarea activa la grupurile de lucru la ANPDCA pentru proiectul de lege in vederea simplificarii adoptiei, proiect adoptat in luna septembrie 2015 si votat in unanimitate in Plenul Camerei Deputatilor, in 16 martie 2016.
2. Promovarea adoptiei in fata comunitatii
3. Obtinerea prin vot legislativ a unui concediu de acomodare in cazul persoanelor care adopta. Concediul este necesar pentru ca familia nou creata sa beneficieze de o perioada de adaptare, in asa fel incat copilul sa nu retraiasca abandonul prin intoarcerea parintilor adoptivi la munca, chiar de a doua zi dupa ce acesta a fost adus acasa.
4. Evaluarea unui numar de 138 de adoptatori pentru procedura adoptiei in perioada martie – decembrie 2015,cu rezultat vizibil la nivelul judetului Timis, care s-a situat in anul 2015 pe primul loc in tara in ceea ce priveste numarul de familii atestate.
5. Consilierea a 35 de copii care au fost adoptati, pentru a face transferul din sistemul de protectie speciala intr-o familie cat mai usor.


| Argument
    Activitatile desfasurate in cadrul Centrului de Resurse pentru Adoptie au un impact major asupra beneficiarilor directi ai acestui proiect. Cei 45 copii care sunt consiliati trec printr-un program de pregatire psihologica care ii ajuta sa-si creasca increderea si stima de sine.Persoanele interesate de adoptie care ne-au contactat din tara si Tm, au beneficiat de o informare corecta asupra procedurii adoptiei, iar cei care au urmat cursul de atestare pentru adoptie au obtinut informatii profesioniste cu privire la aspectele psihologice ale comportamentului copiilor adoptati. Impactul la nivel national il are acest proiect prin participarea la numeroase grupuri de lucru de la nivelul ANPDCA, cu privire la modificarea si imbunatatirea legislatiei in domeniu. Obtinerea prin vot legislativ a unui concediu de acomodare in cazul persoanelor care adopta este cea mai benefica masura pentru adoptatori. Acesta este un proiect pilot nin Romania. Indicatori cantitativi: numarul copiilor ce beneficiaza de consiliere, numarul familiilor pregatite pentru adoptie, numarul modificarilor legislative. Indicatori calitativi: cat de rapid se integreaza copiii in familie, calitatea informatiilor obtinute de adoptatori, impactul modificarilor legislative in comunitate. Adoptia a fost puternic prezentata in fata comunitatii, cu rezultat vizibil la nivelul judetului Timis, care s-a situat in anul 2015 pe primul loc in tara in ceea ce priveste numarul de copii adoptati si familii atestate.

| Bugetul
    18300

| Parteneri
    Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Iași si DGASPC Timis, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA)

| Website proiect
    http://www.adorcopiii.ro/stiri-si-evenimente/proiecte/centrul-de-resurse-pentru-adoptie-1





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes