close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Infiintarea SenioriNet - retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice



| Organizator:
    Confederatia Caritas Romania
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Ingrijirile la domiciliu reprezinta cea mai eficienta strategie de ingrijire a persoanelor vârstnice in situatie de dependenta. Peste 900.000 de varstnici din Romania au nevoie de servicii la domiciliu si numai 0.23% dintre ei beneficiaza de ele. Organizatiile neguvernamentale au fost printre pionierii acestor servicii in România, si in prezent servesc 41% dintre beneficiarii de servicii de ingrijire la domiciliu si peste 58% dintre vârstnici. Dezvoltarea retelei SenioriNet a venit in intâmpinarea solicitarilor organizatiilor care furnizeaza servicii vârstnicilor, cu precadere ingrijiri la domiciliu,care au semnalat constant nevoia de a coaliza sectorul intr-o voce comuna care sa determine angajarea si implicarea in formularea de politici publice si diseminarea si transferul de bune practici in cele mai multe regiuni din Romania.

| Scopul proiectului
    Scopul : Consolidarea capacităţii ONG-urilor din sectorul social şi susţinerea participării lor active în domeniul politicilor publice în vederea creşterii accesului vârstnicilor din România la servicii de îngrijire la domiciliu.
Obiective:1).Creşterea implicării a cel puţin 30 de ONG-uri în formularea de politici sociale şi strategii adresate persoanelor vârstnice.2).Sporirea vizibilităţii activităţilor reţelei şi a serviciilor de îngrijire la domiciliu oferite de membrii reţelei,3). Stimularea dialogului între autorităţile publice şi sectorul ONG


Infiintarea SenioriNet - retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice Infiintarea SenioriNet - retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice Infiintarea SenioriNet - retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice

| Aria geografica
    National - proiectul a fost implementat in toate regiunile geografice

| Rezumat
    Proiectul SenioriNet - Retea ONG de servicii dedicate persoanelor vârstnice si-a propus sa creeze la nivel national prima retea informala de organizatii active in domeniul serviciilor pentru vârstnici, cu precadere cele care furnizeaza ingrijiri la domiciliu. Prin acest proiect a fost propusa consolidarea capacitatii organizatiilor neguvernamentale din sectorul social si sustinerea participarii lor active in domeniul politicilor publice in vederea cresterii accesului vârstnicilor din România la servicii de ingrijire la domiciliu. Prin intermediul acestui proiect am reusit sa reunim intr-o singura voce 58 de ONGuri care, datorita campaniei de advocacy, s-a facut cunoscuta de decidentii politicii, autoritatile publice centrale si locale, de publicul larg si mass-media cu scopul de a crea oportunitati de dezbatere pe tema politicilor de promovare a imbatranirii active si cresterii numarului de servicii necesare pentru asistenta persoanelor varstnice. De asemenea, ONGurile beneficiare ale proiectului si-au consolidat capacitatea de a contribui la formularea de politici, atat ca reprezentanti ai comunitatilor in care actioneaza cat si ca furnizori de servicii. Astfel, cu sprijnul acestora am elaborat in premiera un document de politica publica cu recomandari concrete pentru dezvoltarea unui sistem sustenabil de servicii adresate persoanelor vartsnice pe care l-am comunicat decidentilor politici si factorilor de decizie din cadrul ministerelor de profil. Evenimentele organizate in proiect au inclus participarea unui numar de peste 150 de reprezentanti din partea autoritatilor si institutiilor publice, permitând o comunicare directa.

| Date beneficiari
    58 de organizatii neguvernamentale active care ofera servicii vârstnicilor, 34 profesionisti din sectorul ONG instruiti in advocacy si lobby , 150 reprezentanti ai autoritatilor si institutii publice locale si centrale constientizati cu privire la beneficiile serviciilor de ingrijire la domiciliu adresate vârstnicilor, este 100 000 cetateni mai informati cu privire la beneficiile serviciilor de ingrijire la domiciliu adresate vârstnicilor.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecţi sunt reprezentaţi de către autorităţile publice centrale şi locale, alte organizaţii neguvernamentale în domeniu, Agenţiile Judeţene de ocuparea Forţei de Muncă, beneficiarii şi comunitatea ca întreg.

| Activitati
    Principalele activitati derulate:
- Constituirea Retelei SenioriNet. La data finalizarii proiectului 58 de ONG-uri sunt parte activa a SenioriNet. Acestea reprezinta un angajator important confirmat de faptul ca, în 2014, 1.166 persoane au fost angajate de acestea pentru a servi celor peste 20.900 beneficiari ai serviciilor.
- Desfasurarea unui proces de planificare strategica a SenioriNet, in urma caruia au fost stabilite, impreuna cu membrii, obiectivele strategice si a prioritatile retelei.
- Cresterea capacitatii membrilor de a se implica in politici publice. Au fost organizate 2 sesiuni de training in lobby si advocacy cu scopul de a creste capacitatea acestora de a deveni actori activi la nivel local si national.
- Crearea portalului SenioriNet si promovarea retelei si a ingrijirilor la domiciliu la nivel national. Platforma este in prezent disponibila la adresa www.seniorinet.ro si este actualizata continuu cu informatii privind serviciile de ingrijire la domiciliu Peste 138 000 de vizitatori unici au accesat platforma incepand din Iulie 2014.
- Realizarea unei campanii nationale de advocacy la nivel national, in cadrul careia au fost realizate: Forumul furnizorilor de servicii adresate varstnicilor din Romania, Document de politica publica privind dezvoltarea serviciilor de ingrijire la domiciliu din Romania, 31 de intalniri cu decidentii politici, 16 mese rotunde cu 324 de actori publici si privati, un Barometru al colaborarii cu autoritatile publice


| Rezultatele proiectului
    In mod punctual rezultatele proiectului includ:
- O metodologie de constituire a retelei ONG
- 58 de organizatii neguvernamentale membre ale retelei
- 31 de newslettere transmise in cadrul retelei
- O analiza privind gradul de dezvoltare al membrilor retelei in domeniul ingrijirilor la domiciliu adresate vârstnicilor
- O Strategia de dezvoltare a retelei elaborata
- 2 Sesiuni de training in lobby si advocacy
- 34 de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamenatle instruiti in lobby si advocacy
- O platforma online a retelei - ww.seniorinet.ro
- 136.800 vizitatori unici ai platformei online
- 403 furnizori publici si privati de servicii de ingrijire la domiciliu adresate persoanelor vârstnice cartografiati
- Catalog de bune practici in domeniul ingrijirilor la domiciliu adresate varstnicilor
- 1078 de vizitatori online au accesat pagina facebook a retelei
- film de promovare a activitatii retelei si a membrilor realizat: https://www.youtube.com/watch?v=nHpCLzv_Nb8
- o campanie de advocacy derulata la nivel national
- 71 de participanti inregistrati la Forum
- un document de politica publica elaborat : http://www.seniorinet.ro/library/files/propunere_politica_publica_final1.pdf
- intâlniri cu 31 decidenti
- 150 reprezentanti ai autoritatilor prezenti la evenimentele din cadrul proiectului (117 la mesele rotunde si 22 la conferinta finala).
- 2 barometre de opinie realizate, 150 de chestionare completate primite


| Bugetul
    1000000

| Parteneri
    Confederatia Caritas Romania, Fundaţia Crucea Alb Galbena, Asociaţia Four Change, Asociaţia Habilitas,Asociaţia A.D.A.M

| Website proiect
    www.seniorinet.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes