close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Un drum In viata: Bucsani, intre Bucuresti si Europa!



| Organizator:
    Fundatia Scheherazade
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Presedinta Fundatiei Scheherazade, ocupandu-se de renovarea Spitalului Marie Curie din Bucuresti a intalnit o sora medicala inimoasa din Scotia. Aceasta s-a dus sa caute mama unui copil din Bucsani care murise (un copil abandonat, care nu vedea, nu auzea, era foarte bolnav) si acolo a descoperit oameni foarte saraci, exclusi social, cu multi copii care abandonasera de mult scoala din cauza conditiei lor. Comuna avea un numar ridicat de copii si tineri cu nevoi sociale enorme, marginalizati complet, care traiau intr-o mizerie crunta. Familiile acestora nu aveau niciun venit, iar o parte din ei traiau din alocatiile copiilor. Impresionata de saracia lucie, surprinsa de existenta acestei localitati atat de aproape de Bucuresti in care traiesc atat de multi oameni sub limita saraciei extreme a solicitat ajutorul Fundatiei Scheherazade.

| Scopul proiectului
    Crearea unui model de buna practica de acordare integrata a interventiilor sociale pentru 350 copii si tineri din familii vulnerabile din comuna Bucsani, judetul Giurgiu, prin oferirea unui program integrat de servicii sociale, educationale, psihologice si medicale in cadrul unui centru comunitar de zi.
Promovarea parteneriatului si cooperarii actorilor sociali cheie din comuna Bucsani pentru dezvoltarea unei structuri comunitare care sa ofere optiuni viabile membrilor acesteia pentru a duce un trai decent, pentru a reduce saracia si marginalizarea sociala.


Un drum In viata:  Bucsani, intre Bucuresti si Europa! Un drum In viata:  Bucsani, intre Bucuresti si Europa! Un drum In viata:  Bucsani, intre Bucuresti si Europa!

| Aria geografica
    Comuna Bucsani (jud. Giurgiu), Orasul Giurgiu (jud. Giurgiu), Bucuresti

| Rezumat
    Peste 350 de copii din comuna Bucșani, judetul Giurgiu, traiesc intr-o saracie lucie. Comuna avea un numar ridicat de copii si tineri cu nevoi sociale enorme, marginalizati complet, care traiau intr-o mizerie crunta. Familiile acestora nu aveau niciun venit, iar o parte din ei traiau din alocatiile copiilor. Din această cauza, cei mai mulți copii renunta la scoala, iar altii nu se pot inscrie deloc. Pierd astfel singura sansa la un viitor mai bun. Astfel, prin intermediul proiectului "Copiii din Bucsani: aproape de Bucuresti, departe de civilizatie", copiii si tinerii beneficiaza zilnic de activitati educative si recreative, consiliere psiho-sociala si servicii medicale in cadrul Centrului Comunitar Bucsani, coordonat de Fundatia Scheherazade. Mai mult, participa la scoli de vara, excursii, evenimente culturale. Oferim cursuri pentru tineri pentru competente IT si antreprenoriat, asistandu-i sa ramana in comuna folosind oportunitatile pentru crearea unor afaceri in agricultura. Centrul comunitar ofera sprijin si familiilor acestora prin activitati de informare, formare si educare in domeniul ingrijirii parentale si protejarii sanatatii.

| Date beneficiari
    1. Copii cu vârste cuprinse între 4-18 ani aflaţi temporar în situaţii de criză, care trăiesc la nivelul sărăciei severe sau extreme - 350 de copii / 2.Tineri cu vârste cuprinse între 14-20 ani care se află în situaţie de risc social, excludere sau marginalizare socială - 50 de tineri / 3. Părinţi şi familii sărace în situaţie de excluziune socială - 80 de familii

| Date beneficiari
    Reprezentanţi ai diverşilor actori sociali, inclusiv autorităţi locale şi judeţene - 100 de reprezentanți

| Activitati
    1. Renovarea şi modernizarea spaţiului pentru crearea Centrului Social Comunitar
2. Identificarea si organizarea serviciilor sociale primare: consiliere si educative (Urmărim ca in cadrul Centrului si formam deprinderi si sa consolidam valori, atitudini și abilitati pro-sociale a copiilor si tinerilor din familii vulnerabile sau in situatie de risc social)
3. Activitati instructive, creative, recreative pentru beneficiarii proiectului (de exemplu: activitati de recreere-socializare, activitati de orientare in spatii publice, dezvoltarea de abilitati sportive, Scoala de vara pentru 150 de copii)
4. Dezvoltarea abilitatilor de îngrijire a sanatatii si igienei personale (activitati medicale curativo-profilactice, abilitati de viata pentru mentinerea sanatatii mintale, igiena casei)
5. Activitati de formare si consiliere a tinerilor cu varste intre 14-20 ani si a membrilor comunitatii (consiliere psihologică, consiliere pentru orientare si mediere profesionala, programe pentru formarea de abilitati IT si antreprenoriat)

Centrul Social Comunitar va oferi servicii complexe şi integrate care să ajute beneficiarii să dezvolte abilităţi de viață pentru reducerea riscului de excludere socială, asigurând astfel prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor proveniţi din familii cu nivel de trai foarte scăzut într-un cadru în care beneficiază de protecţie şi ocrotire şi de premisele u


| Rezultatele proiectului
    - Cresterea increderii in sine a beneficiarilor de a dezvolta abilitati de a invata singuri, de a fi responsabili, de a comunica.
- Scaderea cu 50% absenteismului si a abandonul scolar in randul beneficiarilor, incurajarea altor copii din comuna sa mearga la scoala
- Cresterea nivelului de implicare a copiilor in luarea deciziilor care ii privesc atat in familie, cat si in comunitate
- Cresterea capacitatii copiilor si tinerilor de a lua decizii cu privire la orientarea scolară si profesionala si dezvoltarea unei cariere potrivite calitatilor si preferintelor exprimate de acestia
- Promovarea parteneriatului si cooperarii actorilor sociali cheie din comuna Bucsani pentru dezvoltarea unei structuri comunitare care sa ofere optiuni viabile membrilor acesteia pentru a duce un trai decent, pentru a reduce saracia si marginalizarea sociala.
- Cresterea gradului de toleranta, anti-discriminare, respect pentru drepturile omului si drepturile minoritatilor, intelegere multiculturala si acceptarea diversitatii.
- Ca urmare a campaniilor de promovare, campaniilor de strangere de fonduri si a organizării echipelor de interventie pentru diversele noastre actiuni desfasurate in favoarea copiilor si tinerilor am remarcat implicarea din ce in ce mai activa a autoritatilor locale.
- Cresterea responsabilitatii fata de dezvoltarea copiilor si tinerilor din mediul rural.
- Creşterea nivelului de sanatate a beneficiarilor asistati si a familiilor acestora.
- Dezvoltarea abilitatilor de ingrijire corporala si igiena locuintei pentru un grup mare de familii din comuna.


| Bugetul
    11996543

| Parteneri
    Fundatia Estuar si Primaria Bucsani

| Website proiect
    http://bucsani.fundatiascheherazade.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes