close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Oportunitati pentru adolescenti



| Organizator:
    Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    In Romania, in ultimii ani s-a constatat o crestere a numarului de adolescenti care consuma droguri, care isi incep viata sexuala de timpuriu, care abandoneaza scoala si nu au nicio perspectiva, a numarului de mame minore sau a cazurilor de violenta. Aceste lucruri se datoreaza lipsei de informatii corecte, lipsei de comunicare in mediile in care traiesc si mai ales, lipsei serviciilor destinate in mod special adolescentilor. Exista servicii pentru copii, familii, persoane cu dizabilitati, persoane varstnice etc. insa nu exista servicii special destinate adolescentilor. In acest context, am considerat important sa infiintam doua centre de resurse, unde adolescentii sa poata veni pentru a beneficia de sprijin din partea specialistilor pe problemele cu care se confrunta si pentru a afla informatii pe diverse teme de interes, direct de la ei

| Scopul proiectului
    Proiectul, prin activitatile sale, a venit in completarea serviciilor oferite de institutiile statului sau de alte organizatii. Ca obiective, ne-am propus:
• Cresterea gradului de informare a adolescentilor cu privire la sexualitate, trafic, consum de alcool, tutun, droguri;
• Reducerea numarului de adolescenti care se expun riscurilor (de a contacta o BTS, de a consuma droguri, de a fi traficati, de a avea o sarcina nedorita, etc.);
• Imputernicirea adolescentilor cu un set de abilitati care sa ii ajute sa faca fata situatiilor de risc.


Oportunitati pentru adolescenti Oportunitati pentru adolescenti Oportunitati pentru adolescenti

| Aria geografica
    Iasi, Constanta

| Rezumat
    Nevoia acestui proiect a aparut ca urmare a cresterii alarmante a numarului de adolescenti care consuma droguri, a scaderii varstei la care adolescentii isi incep viata sexuala, a cresterii numarului de mame minore, a cresterii ratei de abandon scolar, a inmultirii cazurilor de violenta, asa cum reiese din statisticile nationale, dar si a lipsei serviciilor specializate, adresate in mod special acestora. Prin acest proiect am infiintat doua centre de resurse pentru Adolescenti (Iasi si Constanta), unde acestia sa poata avea acces la informatii si servicii de calitate. Echipele celor doua centre au actionat in mai multe directii, insa pentru acelasi scop: cresterea gradului de informare a adolescentilor in mai multe domenii (sexualitate, trafic de fiinte umane, consum de droguri, absenteism scolar, violenta etc.) pentru a preveni adoptarea unor comportamente riscante. Pentru atingerea scopului, au fost organizate sesiuni de informare in scolile din IS si CT pe temele mentionate, la care au participat 3945 adolescenti, au fost organizate activitati de grup cu adolescentii in cadrul celor doua centre de resurse (260 adolescenti), a fost derulata o scoala de vara pentru 20 de adolescenti, pe tematica sexualitatii, a fost organizat un curs de formare pentru 53 de cadre didactice din IS si CT pe tema sexualitatii si a consumului de droguri si, de asemenea a fost organizata o competitie de proiecte ce a avut ca tema reducerea consumului de alcool, tutun si droguri in randul adolescentilor, competitie la care au participat 9 echipe de elevi din 9 scoli (5 Iasi si 4 Constanta), 4 dintre acestea primind suma de 500$ pentru implementare.

| Date beneficiari
    • Beneficiarii directi ai proiectului sunt 4000 de adolescenti si pre-adolescenti, cu vârste intre 10 si 18 ani, băieți și fete, pre-vulnerabili, vulnerabili sau din marea masa a adolescenților și 53 de cadre didactice din scolile din municipiile Iasi si Constanta.

| Date beneficiari
    • Beneficiarii indirecti ai proiectului sunt părinții adolescentilor, colegii si prietenii lor, care nu participa in mod direct la activitatile proiectului, dar si societatea, in general.

| Activitati
    • Derularea de caravane informative in scolile din IS si CT, pe temele: infectia cu HIV, traficul de persoane, sexualitate, bullying, abandon scolar, orientare scolara si profesionala. Temele au fost prezentate intr-o maniera interactiva, cu jocuri, concursuri, vizionare de filme pe temele date.
• Derularea de activitati cu adolescentii la cele doua centre de resurse, pe diverse teme: consum de etnobotanice, relatia cu parintii, comunicare asertiva, relatiile in cuplu, gestionarea emotiilor, vorbitul in public, stima de sine, dependenta de jocurile de calculator, etc., activitati care au avut ca scop dezvoltarea personala a adolescentilor.
• Derularea unei competitii de proiecte “Schimba directia! Alege sanatos!” (8 aprilie – 30 iunie 2015), care i-a provocat pe adolescenti sa gandeasca proiecte cu activitati atractive pentru a-i deteremina pe colegii lor sa nu mai consume droguri, tutun si alcool. Din 9 proiecte inscrise in competitie (5 IS si 4 CT), 4 au fost castigatoare, primind suma de 500 $ pentru implementare;
• Derularea unei scoli de vara pentru adolescenti “Be smart! Be safe!” (23 – 26 iunie 2015, la Moeciu), pe tema educatiei sexuale, la care au participat 20 adolescenti.
• Derularea a doua cursuri de formare pentru cadrele didactice (IS si CT), pe tema sexualitatii si a consumului de droguri. Cadrele didactice au fost imputernicite cu un set de informatii din cele doua domenii si cu metode de lucru atractive, pentru lucrul cu adolescentii.


| Rezultatele proiectului
    • 3945 adolescenti, participanti la activitatile de informare din scolile din IS si CT, au aflat informatii importante despre sexualitate (corp, modificari, BTS-uri, contraceptie, consecintele unui act sexual neprotejat), trafic de persoane (metode de recrutare, profilul victimei/agresorului), bullying (ce este?, actorii implicati, efecte, solutii pentru reducerea fenomenului), abandon scolar (cauze, importanta finalizarii studiilor, perspective). Aceste informatii ii vor ajuta sa adopte comportamente cat mai putin riscante sau chiar lipsite de riscuri.
• 260 adolescenti care participat la activitati in centre au mai multe informatii despre sexualitate, trafic, consum de substante, emotii, comunicare, relatii etc., si-au dezvoltat noi abilitati sau si-au imbunatatit abilitatile existente (comunicare, relationare, luare a deciziilor), au cunoscut noi adolescenti, au investit in dezvoltarea propriei persoane, si-au petrecut timpul liber in mod eficient.
• 20 adolescenti participanti la scoala de vara au obtinut informatii corecte din sfera sexualitatii, crescand sansele ca ei sa ia decizii responsabile in viata.
• 53 cadre didactice participante la cursuri au dobandit un set de informatii corecte si complete din domeniul sexualitatii si al consumului de droguri si au aflat metode inedite si atractive de lucru cu adolescentii. Transmitand acestea elevilor, pot genera schimbari pozitive in comportamentul lor.
• 45 adolescenti au experimentat scrierea unui proiect, intelegand care sunt pasii si ce demersuri trebuie intreprinse pentru a genera schimbari in randul colegilor lor


| Bugetul
    351234,25

| Parteneri
    Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Constanta, Directia de Asistenta Comunitara Iasi, Reprezentanta UNICEF in Romania

| Website proiect
    www.adolescenteen.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes