close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gradina Botanica - Gradina Orasului Meu



| Organizator:
    Asociația Team Work
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Punctul de pornire a fost o vizita in Gradina Botanica a coordonatorului de proiect si un "trebuie sa facem ceva, nu doar sa observam ce probleme sunt". Propunerea de activitati a fost inaintata Rectorului Universitatii din Bucuresti si Directoarea Gradinii Botanice, iar dupa acceptarea acestora, voluntarii din Asociatia Team Work au trecut la implementare.
Propunerea de activitati a fost facuta in urma:
- discutiei cu biologi si angajati ai Gradinii Botanice, pentru a vedea care sunt nevoile tehnice si logistice la a caror acoperire am fi putut ajuta.
- discutiei cu studenti din asociatie si cu colegi de facultate pentru a vedea cum este vazuta Gradina Botanica si ce raspuns ar primi un call to action de voluntariat.
In cadrul evenimentelor am aplicat mereu un formular de feedback pentru a ajusta activitatile la nevoile participantilor.


| Scopul programului
    Scopul programului este dublu: de a veni in sprijinul Gradinii Botanice in desfasurarea activitatilor curente (nespecializate) de curatenie si ingrijire, dar si de a incuraja comunitatea bucuresteana, sub diversele ei forme, de a se apropia de acest spatiu deosebit si de a se implica in intretinerea, dezvoltarea si infrumusetarea lui.
Obiectivele programului sunt:
- implicarea anuala a min. 500 de voluntari unici in activitatile de curatenie si ingrijire.
- realizarea la 2 ani a unui proiect special de amenajare sau de educatie ecologica.
- dezvoltarea unui program permanent de voluntariat.


Gradina Botanica - Gradina Orasului Meu Gradina Botanica - Gradina Orasului Meu Gradina Botanica - Gradina Orasului Meu

| Aria geografica
    Bucuresti (si Cluj-Napoca si Craiova in perioada 2006-2010)

| Rezumat
    Gradina Botanica Dimitrie Brandza a Universitatii din Bucuresti, prin situarea sa in capitala, poate fi considerata principala gradina botanica din Romania ca vizibilitate si potential turistic. Cu toate acestea, fiind sub umbrela invatamantului de stat (toate gradinile botanice tin de o universitate), ea este puternic sub-finantata, fapt ce se reflecta in numarul redus de angajati (mai putin de 20 pentru 17ha) si investitiile de amenejare si intretinere aproape inexistente. Aceasta a fost situatia identificata in 2005 de Asociatia Team Work si care a dus la demararea unui program de sprijinire a activitatii Gradinii si angajatilor, pe de o parte, si de aducere a comunitatii bucurestene mai aproape de acest spatiu, pe de alta.
Activitatile demarate in cei 10 ani de activitate sunt impartite in mai multe categorii:
- activitati punctuale de voluntariat, desfasurate pe parcursul a 1-4 zile, in care un numar intre 200 si 450 de voluntari fac curatenie in unele dntre sectoarele Gradinii. Este vorba despre Curatenia de Primavara si Curatenia de Toamna, care au reunit peste 6000 de voluntari si au dus la formarea unei comunitati online de aproape 3000 de voluntari.
- amenajarea unor spatii tematice de educatie si educatie ecologica, ce au devenit noi sectoare ale Gradinii Botanice: Gradina Bunicii, o gradina traditionala romaneasca unde poate fi observata diversitatea speciilor de legume; Gradina Copiilor, un spatiu de 1500mp amenajat sub forma unei plante uriase unde copiii se pot juca si invata; Gradina din Carti, un spatiu in aer liber dotat cu mese si banci, in care vizitatorii pot veni sa citeasca.
- demararea unui program permanent de voluntariat, Green Work, prin care voluntari desfasoara activitati de intretinere si ghidaj in Gradina (300 voluntari in primul an).


| Date beneficiari
    In functie de activitatea din cadrul programului avem beneficiari diferiti, insa beneficiarul direct al intregului program este Gradina Botanica Bucuresti, iar pentru noi este o prioritate ca toate activitatile desfasurate sa raspunda unor nevoi reale ale Gradinii si angajatilor acesteia. Astfel, mentinem un dialog permanent cu directoarea Gradinii Botanice, cu administratorul si cu responsabilul de educatie ecologica, precum si cu biologii.
In cazul Curateniei de Primavara/Toamna si Green Work, conducerea Gradinii este cea care hotaraste ce sectoare sunt prioritare si ce tipuri de activitati vom intreprinde. In zilele de curatenie exista cate un responsabil din partea Gradinii care supravegheaza activitatile.
Planurile de amenajare pentru proiectele speciale sunt realizate si implementate alaturi de responsabilul de educatie ecologica.


| Date beneficiari
    Beneficiarul indirect al activitatilor din cadrul proiectului este reprezentat de comunitatea bucuresteana (3.600 de vizitatori lunari in medie). In urma participarii la Curatenii voluntarii primesc si un permis cu intrari gratuite in Gradina, mod prin care incercam sa incurajam vizitarea acesteia.
De asemenea, fiecare dintre celelalte activitati au beneficiari indirecti variati:
- Gradina din Carti este destinata in special tinerilor studenti si elevi, fiind conceputa drept spatiu de lectura si studiu
- Gradina Bunicii, Gradina Copiilor si Vanatoarea de Comori se adreseaza in special copiilor si procesului educational, acestia invatand prin joc atat elemente de baza privind natura, cat si cum arata efectiv biodiversitatea; la Vanatoarea de Comori au participat pana in prezent peste 10.000 de copii.


| Activitati
    Principalele activitati sunt:
- Curatenia de Primavara si Curatenia de Toamna, doua evenimente anuale, in cadrul carora intre 200 si 450 de voluntari (majoritatea studenti si elevi, dar nu numai) curata unul sau mai multe dintre sectoarele Gradinii, curatenia fiind una deosebita de ceea ce intelegem prin ecologizare; astfel, voluntarii grebleaza frunzele cazute, aduna crengi sau materie vegetala, taie lastaris. Participarea se face pe baza de inscrieri, fiecare voluntar completand un formular in acest sens - 25-30% dintre voluntari se afla la cel putin a doua participare. Recrutarea se face prin promovarea in social media, prin media relations, dar si prin accesarea bazei de date cu voluntari Team Work (peste 4000) si prin lansarea anuntului pe grupul de facebook dedicat. Activitatile dureaza intre 1 si 4 zile, in functie de complexitate, cu o durata zilnica de 5-8 ore.
Procesul se reia pentru desfasurarea activitatilor saptamanale din cadrul Green Work, o sectiune de voluntariat permanent a programului, dar cu un numar mai mic (max 20) de voluntari. De asemenea, activitatile de amenajare specifice proiectelor speciale se desfasoara tot cu sprijinul voluntarilor, procesul fiind similar.
Procesul este diferit pentru Vanatoarea de Comori, unde voluntarii se costumeaza in personaje din povesti si pun copiilor participanti intrebari despre natura.
Activitatile echipei de proiect sunt: organizarea activitatilor, identificarea de sponsori, managementul voluntarilor si promovarea.


| Rezultatele programului
    Beneficii si efecte pentru Gradina Botanica:
- un flux stabil de voluntari si sprijin, gestionate cu seriozitate si profesionalism
- amenajarea a 3 noi spatii si imbunatatirea modului in care Gradina se prezinta in fata vizitatorilor
- cresterea vizibilitatii Gradinii Botanice in randul bucurestenilor ca spatiu de vizitat
- inscrierea Gradinii pe harta voluntariatului bucurestean drept spatiu in care se desfasoara activitati de voluntariat

Beneficii pentru studentii voluntari din echipa de proiect:
- familiarizarea cu managementul de proiect
- deprinderea unor abilitati profesionale utile la angajare

Beneficii pentru comunitatea bucuresteana:
- dinamizarea unui spatiu relativ nevizitat
- cresterea diversitatii experientelor din cadrul Gradinii Botanice
- generarea unor oportunitati frecvente si constante de voluntariat si workshopuri pe teme ecologice


| Buget
    150000

| Parteneri
    Gradina Botanica Dimitrie Brandza a Universitatii din Bucuresti

| Website program
    blogteamwork.blogspot.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes