close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gradina terapeutica senzoriala



| Organizator:
    Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    In centrul nostru de zi pentru persoane cu dizabilitati am dezvoltat cat mai multe ateliere si activitati. Sesiunile de stimulare senzoriala au devenit din ce in ce mai apreciate, cu rezultate importante obtinute in procesul de intretinere/recuperare cu copiii/tinerii cu care am lucrat.
Inevitabil in zilele frumoase de primavara/vara aparea dorinta copiilor de a petrece cat mai mult timp in aer liber. Din dorinta de a imbina utilul cu placutul, am realizat ca putem face seisuni de stimulare senzoriala si outdoor, asa a inceput ideea acestui proiect.


| Scopul proiectului
    Scopul principal al acestui proiect a fost de a oferi stimulare senzoriala si outdoor pentru copiii/tinerii cu dizabilitati severe si de a oferi un spatiu special pentru intreaga comunitate din zona Bucuresti - Ilfov.
Obiectivele propuse:
- sa oferim stimulare senzoriala outdoor nu numai pentru copiii/tinerii cu dizabilitati dar si pentru seniori
-sa punem la dispozitie un spatiu de relaxare si recreere pentru orice persoAna din zona Bucuresti - Ilfov
-sa lucram la incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati si a bunicilor marginalizati.


Gradina terapeutica senzoriala Gradina terapeutica senzoriala Gradina terapeutica senzoriala

| Aria geografica
    Bucuresti / Ilfov

| Rezumat
    In Romania sunt doar cateva gradini terapeutice in Galati, Constanta, Sibiu si Arad, desi ele ajuta foarte mult in procesul de relaxare si stimulare a simturilor si sunt foarte apreciate pentru beneficiile multiple pe care le aduc vizitatorilor.
Idea de stimulare senzoriala si beneficiile ei ne erau cunoscute din sesiunile sustinute pentru copiii/tinerii cu dizabilitati severe cu care lucram, insa foarte frecvent ne loveam de nevoia reala a copiilor/tinerilor de a petrece cat mai mult timp afara.
Pornind de la aceasta nevoie si de la necesitatea de a imbina utilul cu placutul am realizat cu putem continua sesiunile de stimulare senzoriala si outdoor, prin crearea unei gradini terapeutice senzoriale.
Aeasta gradina are alei speciale cu conuri de brad, fan, pietris, nisip pe care sa paseste in piciorele goale; functioneaza pe principiul presopuncturii stimuland talpile. Exista mai mule tipuri de plante aromatice cu puternic efect terapeutic, panouri tactile care antreneaza mirosul si simtul tactil, panou vizual ce stimuleaza vederea.
Gradina terapeutica senzoriala este o initiativa in care ne-am propus sa oferim terapie prin gradinarit dar si terapie senzoriala, aceasta ajutand la stimularea simturilor, reconectarea cu natura, imbunatatirea starii de sanatate si cresterea gradului de independenta pentru beneficiarii nostri. De asemenea, gradina terapeutica aduce impreuna grupurile noastre tinta cu comunitatea, oricine isi doreste sa viziteze gradina, este binevenit!
Pana in acest moment s-au bucurat de beneficiile acestei gradini peste 200 de persoane (copii/tinerii inscrisi in programele noastre, seniorii care participa la cluburile varstinicilor, parintii care au venit impreuna cu copiii lor sa se bucure si sa se relaxeze.


| Date beneficiari
    -125 copii/tineri cu dizabilitati intelectuale minore, 15 tineri cu dizabilitati severe, 57 de seniori participanti la cluburile de varstnici.

| Date beneficiari
    -oameni din Bucuresti - Ilfov, care dupa o perioada intensa de lucru au nevoie de un moment de respiro in care sa se relaxeze, sa isi activeze simturile

| Activitati
    -identificarea unei companii partenere care sa sustina din punct de vedere financiar realIzarea acestui proiect
-identificare unui inginer horticultor care sa ne consilieze cu privire la amenajare si intretinerea plantelor din gradina noastra terapeutica senzoriala
-achizitia plantelor, elementelor de decor si a panourilor utilizate pentru stimularea senzoriala.
-activitati realizate impreuna cu tinerii cu dizabilitati, voluntarii, angajatii pentru plantarea si amenajarea gradinii
-realizarea unui eveniment de lansare a gradinii in luna octombrie
-demararea de workshopuri, sesiuni in zona de stimulare senzoriala cat si a atelierelor de peisagistica.


| Rezultatele proiectului
    -am reusit sa diversificam gama de servicii oferite copiilor/tinerilor cu dizabilitati severe cat si seniorilor prin accesul in aceasta gradina terapeutica senzoriala
-copiii/tineri cu care inainte era mai dificil sa lucram in camera de stimulare senzoriala au fost mult mai cooperanti in sesiunile outdoor.
-seniorii nostri au devenit mai activi in detrimentul vietii sedentare cu care erau obisnuiti, simturile lor fiind stimulate
-gradina a reprezentat un punct de atractie pentru comunitatea din Bucuresti - Ilfov, oamenii fiind mai deschsi sa ne cunoasca, sa interactioneze cu tinerii cu dizabilitati si seniorii care participa la activitatile noastre.


| Argument
    -am oferit benefiarilor nostri optiunea de a beneficia de stimulare senzoriala indoor si outdoor, in functie de sezon si de dorinta lor.
-am introdus ateliere de peisagistica, intretinere si curatare a gradinii, cunoasterea plantelor terapeutice in lucru cu copiii/tinerii si seniorii
-am reusit sa facem activitati intergenerationale in aceasta gradina intre copiii/tinerii cu dizabilitati si seniorii nostri
-am avut vizitatori la gradina, persaoane din comunitate care cu acest prilej au cunoscut mai bine cauza organizatie sudedeze si au interactionat cu seniorii/bunicii nostri si tinerii cu dizabilitati.
-am adus un element de noutate in organizatie ceea ce a crescut la medietazarea in on-line si offline a Organizatie Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual


| Bugetul
    25000

| Parteneri
    Kaufland

| Website proiect
    www.organizatia-suedeza.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes