close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Multiculturalitatea - motor de dezvoltare durabila a comunitatii



| Organizator:
    Mihai Eminescu Trust
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Peisajul multicultural tradițional din Transilvania este amenintat in prezent de pericolele globale cum ar fi saracia, lipsa oportunitatilor si interesele economice crescande, care pot afecta caracterul traditional si unicitatea acestor sisteme. Fundatia Mihai Eminescu Trust isi desfasoara activitatea de 15 ani in 86 de sate din Transilvania, ajungand in prezent sa cunoasca foarte bine comunitatile din aceste sate. Experienta a peste 1200 de proiecte desfasurate in aceasta zona, confirma faptul ca multi localnici de etnie roma s-au declarat la recensamintele din 2002 si 2011 romani si nu romi. In acest context si abordarea Fundatiei pentru integrarea romilor si dezvoltarea capacitatii acestei etnii nu a constituit o directie distincta de cea de dezvoltare durabila a intregii comunitati.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a contribui la reducerea disparitatilor sociale si la cresterea coeziunii in 6 comunitati interetnice din Transilvania.

Obiectivele specifice sunt :
1. Cresterea capacitatii a 6 comunităti rurale de a se implica în procesul de luare a deciziilor, in decurs de 12 luni.
2.Intarirea identitatii locale a 6 comunitati formate din 4 grupuri etnice, in decurs de 18 luni.
3.Dezvoltarea abilitatilor de viatasi a capacitatii antreprenoriale a grupurilor vulnerabile din 6 comunităti rurale din Regiunea Centru, în decurs de 15 luni, prin formare profesională.



Multiculturalitatea - motor de dezvoltare durabila a comunitatii Multiculturalitatea - motor de dezvoltare durabila a comunitatii Multiculturalitatea - motor de dezvoltare durabila a comunitatii

| Aria geografica
    Regiunea Centru

| Rezumat
    Fundatia Mihai Eminescu Trust in parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Sociala CEDES au implementat proiectul Multiculturalitatea - Motor de dezvoltare durabila a comunitatii in 6 sate apartinand comunelor Mosna si Biertan din judetul Sibiu.
S-au organizat 18 intalniri comunitare, cate 3 intalniri in fiecare sat, la care au participat 295 de locuitori, care au relatat problemele si nevoile sociale, economice si de mediu existente la nivel local, au venit cu propuneri care au fost discutate, iar pe baza acestor informatii si a unor chestionare administrate locuitorilor din cele sase sate, s-au elaborat doua Planuri Locale de Dezvoltare Durabila a Comunitatilor Interetnice.
Atelierele organizate in colaborare cu scolile din comuna Biertan si Mosna, au contribuit la promovarea identitatii locale si la constientizarea copiilor asupra importantei mentinerii mediului inconjurator curat.
Cele 3 cursuri de formare profesională organizate la care au participat 77 de locuitori, au determinat cresterea oportunitatilor de dezvoltare a antreprenoriatului local, iar in urma cursului de inițiere (ghid de turism local) s-a infiintat « Asociatia Descoperiti Transilvania Rurala » prin intermediul careia se va promova turismul din zona si se vor furniza servicii de ghidaj.
La activitatile de voluntariat, au participat 218 locuitori care au contribuit la realizarea diverselor actiuni in folosul comunitatii.
Cu sprijinul unor cadre medicale, s-au desfasurat 6 ateliere de sănătate unde s-au abordat aspecte legate de mentinerea unei stari de sanatate bune, la care au participat 365 de locuitori.
S-au organizat 2 evenimente multiculturale, unde participantii s-au bucurat de momentele deosebite oferite de ansambluri de dansuri folclorice, de cantece si de interpretul Cristian Pomohaci.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului au fost 5.925 de persoane, locuitori ai comunelor Biertan si Mosna si 10 angajati ai sectorului neguvernamental. Categorile de beneficiari directi din cele 6 sate sunt elevi al claselor 1-8, tineri cu varsta intre 15-35 ani, adulti, alesi locali, functionari publici si angajati ai sectorului neguvernamental.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt satele in care activeaza Fundatia MET, 15 autoritati locale cu care MET colaboreaza frecvent, 127 membrii ai GAL Transilvania Brasov Nord si GAL Podisul Mediasului si 24.000 turisti din tara si strainatate care viziteaza aceasta zona anual. Beneficiarii au participat la intalnirile comunitare, ateliere, actiunile de voluntariat, cursurile de calificare profesionala, conferintele de presa si conferintele de diseminare a rezultatelor proiectului.

| Activitati
    Elaborarea a doua Planuri de Dezvoltare Durabila a Comunitatilor Interetnice

S-au administrat 205 chestionare locuitorilor apartinand locuitorilor tuturor etniilor,care au avut sansa sa isi exprime parerea liber, precum si de a fi co-autor ai propriei viziuni de dezvoltare durabila.
Program de activitati civice si creative pentru copii si adulti

S-au organizat un concurs de identificare a patrimoniului siateliere de creatie in colaborare cu scolile din comune, formandu-se grupe multietnince de lucru de câte 15-20 de elevi.
S-au desfasurat 6 ateliere de sanatate undes-au abordat aspecte legate de mentinerea unei stari de sanatate bune.
Incurajarea si spijinirea antreprenoriatului local
S-au desfasurat 3 cursuri de formare profesională (avand 77 de participanti) cu scopul de a dezvolta si consolida antreprenoriatul local.
S-auinfiintat Asociatia „Descoperiti Transilvania Rurala” si 5 PFA-uri.

Coeziune comunitara prin voluntariat
S-au organizat acţiuni de voluntariat, cate una in fiecare sat, fiind implicate toate etniile, categoriilor sociale si grupurilor vulnerabile din sat. La actiunile de voluntariat au participat 218 localnici.
Organizarea a doua evenimente multiculturale
S-au organizat 2 evenimente multiculturale unde cei prezenti s-au putut bucura de momentele deosebite oferite de o trupa de teatru din Medias, ansambluri de dansuri folclorice ale romanilor, maghiarilor, romilor si sasilor si la final de interpretul Cristian Pomohaci.


| Rezultatele proiectului
    Printre rezultatele cele mai important ale proiectului sunt cele 2 Planuri de Dezvoltare Durabila , Acordurile de parteneriat incheiate cu primariile locale, 63 de localnici calificati in domenii conexe turismului si in management de proiect, infiintarea Asociatiei Descoperiti Transilvania Rurala si infintarea a 5 PFA-uri.
Prin activitatile desfasurate in cadrul proiectului ( intalnirile comunitare, atelierele cu copiii, actiunile de voluntariat, cursurile de formare profesionala), toateavand caracter de socializare si de mobilizare a intregii comunitati, s-a contribuit la cresterea increderii in sine a persoanelor din grupurile vulnerabile si a motivatiei lor de a se implica pentru comunitate promovand solidaritatea, coeziunea si incluziunea sociala a persoanelor vulnerabile.
Abordarea non-formala a educatiei (atelierele cu copiii) au determinat cresterea impactului asupra comunitatii, mai ales asupra copiilor si tinerilor, care vor avea si un rol de multiplicatori in comunitate.
Efectele generate de implementarea proiectului sunt : cresterea numarului de localnici mai bine informati si dornici sa se implice mai mult in viata comunitatii si sa contribuie la dezvoltarea economica a satului, la infrumusetarea acestuia prin participarea la diverse actiuni de voluntariat precum si mai multi elevi si tineri interesati de protectia patrimoniului cultural material si imaterial.


| Bugetul
    315589,00

| Parteneri
    Centrul pentru Dezvoltare Sociala CEDES

| Website proiect
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes