close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



COM'ON Cluj-Napoca



| Organizator:
    Grupul PONT
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    COM’ON Cluj-Napoca (Buget Participativ de Tineret) a luat naștere în contextul faptului că Municipiul Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului în anul 2015. Proiectul a venit ca și o inovare socială care adresa mai multe aspecte ale participării tinerilor în comunitatea urbană: participarea lor în cadrul unor grupuri informale, contribuția lor activă la viața societății și nu în ultimul rând paritiparea lor în luarea deciziilor printr-un mecanism de democrație participativă directă.

| Scopul proiectului
    Scopul acestui proiect a fost derularea unui proces de bugetare participativă cu implicarea tinerilor; bazându-se pe acest proces, Municipiul Cluj-Napoca a finanțat implementarea celor mai votate proiecte.Obiectivul strategic a fost crearea unui portofoliu de 250 de proiecte propuse de către tineri, cu un buget total de aproximativ 500.000 lei, adresate comunității locale, inițiative care să contribuie la participarea activă a locuitorilor în viața comunității, să se deruleze în spații publice și comunitare și să asigure accesul liber.

COM'ON Cluj-Napoca COM'ON Cluj-Napoca COM'ON Cluj-Napoca

| Aria geografica
    Cluj-Napoca, Cluj

| Rezumat
    COM’ON Cluj-Napoca (Buget Participativ de Tineret) a luat naștere în contextul faptului că Municipiul Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului în anul 2015. Proiectul a venit ca și o inovare socială care adresa mai multe aspecte ale participării tinerilor în comunitatea urbană: participarea lor în cadrul unor grupuri informale, contribuția lor activă la viața societății și nu în ultimul rând participarea lor în luarea deciziilor printr-un mecanism de democrație participativă directă. Proiectul a mobilizat peste 750 de tineri prin 248 de grupuri informale, care au propus 437 de propuneri eligibile, acestea fiind votate de 18.782 de persoane care au acordat un număr total de 48.609 voturi.
Proiectul a reușit să demonstreze cum parteneriate și mecanisme de co-finanțare pot lua o formă practică: cum pot instituții publice să co-finanțeze proiecte finanțate de EEA Grants, cum o bancă poate oferi linie de credit pentru pre-finanțarea grupurilor informale și cum alți parteneri pot fi mobilizați pentru a co-finanța sursele venite din bugetul public.
COM’ON Cluj-Napoca va continua și în 2016, toți partenerii implicați și-au asumat dorința de continuare. Totodată prin intermediul turneului de diseminare am identificat alte două orașe (Timișoara și Sfântu Gheorghe) ce doresc să implementeze inițiative similare începând din 2016. Nu în ultimul rând prin Rețeaua Capitalelor Europene ale Tineretului și Forumul European de Tineret, precum și EEA Grants la nivel european vom putea scala proiectul și modelul și la nivel european.


| Date beneficiari
    Tineri intre 14-35 ani care locuiesc la Cluj-Napoca

| Date beneficiari
    Comunitatea clujeană

| Activitati
    PROCESUL de elaborare a portofoliului de proiecte care au fost sprijinite și implementate într-un cadru de bugetare participativă, a constat prin INFORMAREA, CONSULTAREA, IMPLICAREA și COLABORAREA cu un număr semnificativ de tineri. De la lansarea publică a apelului de inițiative și a platformei oficiale, cc.yourcluj.ro, pe data de 16 Decembrie, grupurile de inițiativă au avut peste două luni să pregătească descrierile ideilor și inițiativelor propuse, data limită de înregistrare pe platformă fiind de 28 februarie 2015. Echipa de coordonatori și grupul de facilitatori a ajutat acest demers prin întâlniri de informare, traininguri și asistență permanentă prin intermediul internetului, dar și offline în cadrul întâlnirilor de consultare la sediul organizației, în școli, instituții, dar și cartiere. 25 de tineri au fost recrutați și trainuiți pentru rolul de facilitatori. Aceștia trebuiau să identifice diverse grupuri comunitare cărora să le aducă la cunoștință acest proiect de bugetare participativă, astfel încât să se asigure o sumă de inițiative cât mai diferite între ele, care să acopere nevoile a cât mai multe segmente comunitare. După care a urmat partea de consiliere pentru aceste grupuri, până la depunerea efectivă a formularului de înregistrare cu inițiativele propuse, care să respecte condițiile regulamentului.Mii de materiale de promovare au fost răspândite în tot orașul și 140 de urne Com’ON Cluj-Napoca (idea boxes), amplasate peste tot, au așteptat să fie umplute.

| Rezultatele proiectului
    - 437 de proiecte au fost în competiție de-a lungul procesului de vot
- 18.782 de tineri au depus 48.609 de voturi pentru favoritele inițiative
Totodată, proiectul a implicat și parteneri strategici. Fundația Comunitară Cluj, Fundația ERSTE, BCR și Asociația pentru Relații Comunitare s-au alăturat eforturilor noastre pentru a face față tuturor provocărilor și pentru a asigura o execuție viabilă în implementarea inițiativelor selectate.
Fundația Comunitară Cluj a administrat fondul de finanțare oferit de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.
Ca și element cheie al sustenabilității demersului, Grupul PONT a identificat nevoia de a avea o organizație gazdă parteneră pentru administrarea fondului de finanțare oferit de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și consolidarea relației grupurilor informale cu acest mecanism inovator, în vederea asigurării sustenabilității lui.

Implicarea Fundației ERSTE în co-finanțarea proiectului
Pentru a completa finanțarea pentru programul de derulare a inițiativelor Com’ON Cluj-Napoca de către organizația gazdă, Fundația Comunitară Cluj-Napoca, printr-un efort comun cu partenerii de la BCR, a solicitat sprijinul Fundației ERSTE pentru a asigura fondul de co-finanțare de 10%, necesar administrării fondului de finanțare. Astfel, Fundația ERSTE a devenit un partener și finanțator în implementarea inițiativelor grupurilor informale clujene.

Implicarea BCR în Com’ON Cluj-Napoca
BCR a pus la dispoziția bugetului de implementare a inițiativelor o valoare de 15.000 euro. Aceste fonduri au fost utilizate printr-un mecanism de matchmaking fund.


| Bugetul
    346500,00

| Parteneri
    Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Local Cluj-Napoca, Federația SHARE Cluj-Napoca, Banca Comercială Română, Fundația Comunitară Cluj, Asociația ERSTE, Asociația ARC

| Website proiect
    cc.yourcluj.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes