close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Policlinica Sociala Sala Palatului, alaturi de persoanele cu venituri foarte mici



| Organizator:
    Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    Potrivit Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata saraciei relative, cu un procent de peste 25%, in Bucuresti rata saraciei relative fiind de 3 % din totalul populatiei. Datele Ministerului Muncii si Institutului National de Statistica arata ca in Capitala exista aproximativ 10.000 de persoane care pot fi considerate sarace iar 12,9% din populatia din Bucuresti – Ilfov se confrunta cu excluziune la sanatate. In primii ani de existenta ai Fundatiei specialistii au observat ca afecțiunile medicale aflate sub observatie si in tratament reflecta mediile statistice nationale, cu o tendinta crescuta pentru evolutie nefavorabila din cauza conditiilor neadecvate de igiena si trai: afectiuni cardio-vasculare, pulmonare, afectiuni stomatologice, ginecologice etc.

| Scopul proiectului
    Scopul principal al proiectului este de a facilita accesul la servicii medicale de calitate pentru persoanele cu venituri mici si foarte mici din Bucuresti. Obiectivele urmarite de proiect sunt: oferirea unei metode curative persoanelor aflate intr-o situatie financiara dificila; oferirea sentimentului de demnitate si bolnavilor care nu isi permit sa plateasca servicii medicale scumpe; oferirea unui program de diagnosticare si tratament pentru persoanele cu venituri foarte mici. Scopul secundar: auto-finantare Pol. Sociala Sala Palatului si finantare partiala Pol. Sociala Baba Novac.

Policlinica Sociala Sala Palatului, alaturi de persoanele cu venituri foarte mici Policlinica Sociala Sala Palatului, alaturi de persoanele cu venituri foarte mici Policlinica Sociala Sala Palatului, alaturi de persoanele cu venituri foarte mici

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Policlinica Sociala Sala Palatului este a doua Policlinica Sociala dezvoltata de Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria. De-a lungul primilor celor 5 ani de la infiintarea Policlinicii Sociale Baba Novac, policlinica care are drept beneficiari persoane fara venituri si fara asigurari medicale, s-a observat faptul ca exista multi oameni care au nevoie in mod constant de asistenta medicala, dar, avand asigurari medicale (pentru ca au un minim de venit) nu sunt eligibili ca si pacienti ai primei Policlinici. Pentru a veni in intampinarea acestora, Fundatia Policlinici Sociale Regina Maria a deschis a doua Policlinica Sociala, care a fost inaugurata in 27 mai 2015. Cea de-a doua Policlinica Sociala este un proiect medical social care vine in completarea serviciilor medicale oferite in prima Policlinica si o modalitate de a creste numarul pacientilor sociali cu venituri mici si foarte mici care pot beneficia de servicii medicale integrate, accesibile si de calitate. Zona Sala Palatului este un loc de confluenta a mai multor zone din Bucuresti – se afla in apropiere de Centrul Bucurestiului, dar si de cartiere precum Rahova, Gara de Nord, Piata Matache, in care locuiesc si multe persoane cu venituri reduse. De asemenea, in aceasta zona ajung mijloace de transport care fac legatura cu toate zonele Capitalei – metrou, autobuze si trolee care ajung in Ghencea, Militari, Rahova, Berceni, Baneasa etc. Beneficiarii principali ai serviciilor medicale sociale oferite prin a doua Policlinica Sociala sunt persoane si familii cu venituri mici (500 lei/luna/membru familie), care platesc un minim/consultatie. Fondurile stranse astfel vor asigura sustenabilitatea proiectului pe termen lung si, in timp, vor asigura si o parte din fondurile pentru sustinerea Policlinicii Baba Novac.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai Policlinicii Sociale Sala Palatului sunt persoanele cu venituri mici si foarte mici din Bucuresti, care pot beneficia de costuri foarte mici pentru serviciile medicale. In perioada iunie – decembrie 2015, au fost acordate peste 2500 de consultatii medicale pentru persoane cu venituri mici pentru pacienti sociali – cu venituri sub 800 de lei/ membru al familiei si sub 500lei/luna /membru familie si intre 800 si 1600 de lei.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai proiectului sunt in principal membrii familiilor pacientilor sociali, care vor beneficia de aceste servicii medicale. Aceste persoane isi vor putea recapata increderea in membrii familiilor lor aflati intr-o situatie sociala nefavorabila si, de asemenea, vor putea beneficia de mai multi bani in familie, datorita costurilor mai mici platite pentru servicii medicale. De asemenea, beneficiari indirecti sunt si pacientii nesociali, care pot plati pretul din categoria a treia – un pret mai mare decat pretul social, insa oricum mai mic decat ce exista in piata. Cel mai important aspect legat de acest pret este faptul ca o parte din banii incasati sunt directionati pentru a suporta costurile pacientilor sociali.

| Activitati
    Principalele activitati intreprinse in implementarea proiectului sunt pe mai multe directii: 1.Activitate medicala – specialitati medicale: Medicina Generala; Cardiologie; Ginecologie; Stomatologie; Oftalmologie; Ortopedie; Chirurgie; Reumatologie; Ecografie; Radiologie; Radiologie Dentara; Psihologie; Mamografie; Dermatologie; Analize de laborator. Cadrele medicale sunt voluntari si angajati - 12 contracte si 9 voluntari. 2.Parteneriate cu alte organizatii neguvernamentale – copiii inclusi in programele organizatiei Mia’s Children - analize si investigatii medicale, beneficiarii unor organizatii precum SOS Satele Copiilor, Asociatia Necuvinte, Asociatia Ateliere Fara Frontiere, SOMARO, Asociatia Bucurestiul are suflet. 3. Activitate sociala – persoanele cu venituri mici si foarte mici pot beneficia in cadrul Policlinicii de servicii medicale la preturi foarte mici. De exemplu, o ecografie, care costa in medie 150 – 170 de lei, costa pentru un pacient social 30 de lei. Pacientii sociali sunt selectati pe baza adeverintei de venit de la Administratia Financiara (sau a cuponului de pensie, in cazul pensionarilor). 4.Activitatea de strangere de fonduri si comunicare - evenimente interne si externe - Gala Din Inima pentru Viitor, Campania 2% din impozitul pe venit, Campania 20% din impozitul pe profit, prezentari in companii).5.Activitate de responsabilizare sociala : pacienti cu venituri mai mari sunt chemati sa sustina prin plata lor pacientii sociali

| Rezultatele proiectului
    Inaugurarea Policlinicii Sociale Sala Palatului a generat rezultate imediate: din luna iunie si pana la finalul anului 2015 au fost acordate peste 2000 de consultatii medicale, peste 95% dintre acestea fiind beneficiari sociali – persoane cu venituri foarte mici si mici: 2254 servicii medicale efectuate-peste 1300 de consultații și tratamente de Stomatologie, peste 160 de analize de Laborator, peste 120 analize de Radiologie, peste 110 consultații de Medicină Generală, peste 90 de ecografii, peste 60 de consultații oftalmologice, peste 20 de consultații de Dermatologie, 14 consultații de Reumatologie, 16 consultații de Ortopedie, 13 consultații de Endocrinologie, 11 consultații de Psihologie etc.Pacientii au beneficiat de servicii medicale la preturi sociale: 20 de lei pentru o consultatie, 30 de lei pentru o ecografie, 10 lei pentru o investigatie EKG.
Cantitativ, beneficiile serviciilor de preventie si tratament se regasesc in primul rand in asigurarea unei functionari fiziologice normale, iar in al doilea rand impactul poate fi major si la nivel psihologic - incredere in sine, demnitate, dar si reintegrare sociala prin cresterea nr. de persoane apte de munca. Noua policlinica a schimbat viata nu doar a persoanelor care au beneficiat de aceste servicii medicale, ci si a familiilor acestora, pentru ca, datorita pretului social, o parte din veniturile familiei au putut fi folosite pentru toata familia. Pe de alta parte, beneficiile s-au extins si asupra comunitatii – acestia au putut sa isi desfasoare mai bine activitatile de zi cu zi, iar moralul acestora a crescut.


| Argument
    Policlinica Sociala Sala Palatului a generat rezultate imediate: in perioada iunie - decembrie 2015 au fost acordate peste 2000 de consultatii medicale, peste 95% dintre acestea fiind beneficiari sociali,cu venituri foarte mici si mici: peste 1300 de consultații+tratamente Stomatologie, peste 160 de analize Laborator, peste 120 analize Radiologie, peste 110 consultatii Medicina Generala, peste 90 de ecografii, peste 60 de consultații oftalmologice, peste 20 de consultații Dermatologie, 14 consultații Reumatologie, 16 consultații Ortopedie, 13 consultații Endocrinologie, 11 consultații Psihologie, 6 prescrieri ochelari, 2 sedinte Psihoterapie, 6 consultatii Neurologie, 2 consultații Chirurgie. Pacientii au beneficiat de servicii medicale la preturi sociale: 20 de lei pt o consultatie, 30 de lei pt o ecografie, 10 lei pt un EKG etc. Cantitativ, beneficiile serviciilor de preventie si tratament se regasesc in asigurarea unei functionari fiziologice normale si la nivel psihologic.Policlinica a schimbat viata persoanelor care au beneficiat de aceste servicii medicale, dar si a familiilor lor, pentru ca veniturile familiei au putut fi folosite pentru toata familia. Pe de alta parte,beneficiile aduse pacientilor sociali s-au extins si asupra comunitatii-acestia au putut sa isi desfasoare mai bine activitatile de zi cu zi, iar moralul a crescut.Policlinica a fost gandita pentru a deveni in viitor auto-sustenabila si sa sustina partial pacientii din Policlinica Sociala Baba Novac.

| Bugetul
    2009823

| Parteneri
    Policlinica Sociala Sala Palatului a fost deschisa cu sprijinul familiei Enayati si a membrilor fondatori: Fundatia Vodafone Romania, Groupama Asigurari, Porsche Romania, Porsche Finance Group Romania si WIPRO, precum si cu ajutorul a peste 170 de sponsori individuali si corporate.

| Website proiect
    http://fundatiareginamaria.ro/proiecte/a-doua-policlinica-sociala/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes