close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sprijin Integrat Structurilor de Economie Sociala (SISES)



| Organizator:
    Fundatia CIVITAS Pentru Societatea Civila
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    Contextul spațiului rural românesc este în continuă nevoie de dezvoltare, de aceea o parte a locurilor de munca oferite odata cu infiintarea celor 9 întreprinderi sociale au fost directionate preponderent inspre spatiul rural pentru a oferi venituri stabile si de durata, urmărind în același timp dezvoltare economică și socială. Domeniile de activitate ale celor 9 întreprinderi sociale sunt în concordanță cu abilitățile persoanelor din grupurile vulnerabile ce activează în aceste structuri. Fiind vorba de grupuri tinta si nevoi identificate la nivel local si rural, au fost cooptate in structura acestui parteneriat organizatii care activeaza cu preponderenta in mediul rural.

| Scopul proiectului
    Dezvoltarea a 9 noi structuri de economie sociala in regiunile Nord Vest, Vest si Centru pentru a integra pe piata muncii a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile, Promovarea economiei sociale ca un instrument flexibil si sustenabil de dezvoltare economica locala in randul actorilor relevanti din piata muncii. Prin interemdiul activitatilor de informare si promovare va creste gradul de constinetizare a factorilor interesati cu privire la rolul economiei sociale in dezvoltarea locala si regionala, Consolidarea capacitatilor, competentelor si cunostintelor pentru 185 persoane.

Sprijin Integrat Structurilor de Economie Sociala (SISES) Sprijin Integrat Structurilor de Economie Sociala (SISES) Sprijin Integrat Structurilor de Economie Sociala (SISES)

| Aria geografica
    Județele: Cluj, Timiș, Harghita. Orașe: Cluj-Napoca, Timișoara, Odorheiu Secuiesc

| Rezumat
    Obiectivul general al proiectului s fost dezvoltarea unui mecanism inovator, flexibil si sustenabil de ocupare si crearea de oportunitati de participare pe piata muncii pentru persoanele care apartin grupurilor vulnerabile din regiunile Nord-Vest, Vest si Centru.

Proiectul și-a propus sa creasca gradul de ocupare pentru persoanele apartinand grupurilor vulnerabile, cu precadere din comunitati rurale, prin dezvoltarea de noua structuri de economie sociala care sa valorifice potentialul de dezvoltare la nivel local. Aceste noi structuri au fost infiintate si dezvoltate in Apahida, Floresti, Ciurila, Cluj – Napoca, Timisoara, Obranesti, Ciucsangeorgiu, Bancu. Aceste noua structuri de economie sociala infiintate prin proiect au dus la crearea a 52 locuri de muncă, din care 36 pentru persoane din grupuri vulnerabile. În cadrul proiectului a fost organizat Solidart Changemakers Festival care a fost printre cele mai complexe evenimente dedicate economiei sociale desfășurate în România, incluzând nu mai puțin de 11 activități distincte și implicând peste 100 de persoane, dacă includem aici organizatorii, partenerii, colaboratorii și reprezentanții întreprinderilor expozante.
Evenimentul a fost un bun prilej ca oamenii să afle mai multe despre economia socială și întreprinderile care activează în acest domeniu. Printre alte activitati, au fost identificate și o serie de întreprinderi sociale ca exemple de bună practică la nivel național, rezultând 3 minidocumentare video care suprind activitatea acestora și impactul lor.


| Date beneficiari
    52 (Persoane de etnie romă, Persoane cu dizabilităţi, Tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului, Familii cu peste 2 copii, Familii monoparentale, Femei în situații de risc, Persoane care au părăsit timpuri școala, Persoane care trăiesc din venitul minim garantat)

| Date beneficiari
    178 Persoane de etnie romă, Persoane cu dizabilităţi, Tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului, Familii cu peste 2 copii, Familii monoparentale, Femei în situații de risc, Persoane care au părăsit timpuri școala, Persoane care trăiesc din venitul minim garantat, Manageri de întreprinderi sociale, Specialiști impli cați în economia socială,

| Activitati
    Promovarea a fost realizata atat prin metode clasice (conferinta lansare/incheiere, materiale promovare, comunicate de presa, Ziua promovarii Structurilor de Economie Sociala), cat si moderne: portalul web, newslettere, new media.Targul a permis managerilor si specialistilor interactiunea atat cu potentiali clienti, cat si cu potentiali parteneri de afaceri, furnizori, eveniment in cadrul cadrul caruia afacerile create au avut oportunitatea de a-si promova produsele si serviciile, ceea ce a asigurat premisele pentru largirea pietei de desfacere pentru acestea.
Informarea si consilierea persoanelor a fost realizata in sedinte de grup/individuale astfel incat sa fie identificate abilitatile si nevoile de ocupare ale fiecarui membru in parte. Avand in vedere lipsa de abilitati de compentente antreprenoriale in economie sociala si in dezvoltare comunitara, persoanele cu abilitati pentru indeplinirea functiilor de conducere din cadrul SES au participat la cursuri care sa le dezvolte/certifice competentele pentru facilitarea crearii de noi afaceri sociale. Domeniile de afaceri au fost alese dupa o analiza a cererii de produse si servicii pe pietele din cele 9 comunitati. Pentru fiecare afacere sociala au fst recrutati manageri si specialisti, acestia beneficiind ulterior de servicii customizate de formare. S-a creat o retea de intreprinderi sociale din mediul rural si urban mic pentru a servi la o mai buna abordare integrata intre aceste structuri de economie sociala.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate numerice: 9 întreprinderi sociale înființate și funcționale, 52 locuri de muncă create, 66 persoane instruite în domeniul economiei sociale și dezvltării comunitare, 1 festival național de promovare a întreprinderilor sociale, 230 de persoane care au beneficiat de servicii de informare și consiliere, 66 persoane instruite și certificate în domeniul economiei sociale.
Rezultatul principal al proiectului stă în afacerile sociale create


| Argument
    Obiectivele proiectului au fost atinse și indicatorii stabiliți inițial au fost depășiți.
Proiectul vizeaza un model inovator de organizare a muncii si economiei (intreprinderi care merg dincolo de scopul unic de a obtinerii unui profit) si contribuie, prin infiintarea si dezvoltarea celor 9 structuri d economie sociala, la dezvoltarea unui domeniu inovator in Romania: economia sociala.
Impactul acestui proiect poate fi studiat din mai multe perspective, atât la nivel individual, organizațional (la nivelul fiecărei organizații implicate în implementarea proiectului), cât și al comunităților.
Indicatori cantitativi: 9 structuri de economie sociala, 53 locuri de muncă create, 164 persoane care au beneficiat de servicii de informare si consiliere, 66 persoane certificate in competente antreprenoriale in economie sociala si facilitator dezvoltare comunitara.
Solidart Changemakers Festival a fost printre cele mai complexe evenimente dedicate economiei sociale desfășurate în România, incluzând nu mai puțin de 11 activități distincte și implicând peste 100 de persoane, dacă includem aici organizatorii, partenerii, colaboratorii și reprezentanții întreprinderilor expozante.
Au participat 27 de intreprinderi sociale, peste 70.000 de persoane au văzut spotul de promovare, peste 70.000 de persoane au văzut spotul de promovare, aproximativ 3000 de persoane au vizitat standurile expozanților, cel puțin 19 instituții media online și offline au reflectat evenimentul.






| Bugetul
    9006191,18

| Parteneri
    Fundația Civitas pentru Societate Civilă, Fundația NESsT, Asociația CENPO

| Website proiect
    www.sises.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes