close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Premiul Mentor Pentru Excelenta in Educatie



| Organizator:
    Fundatia Pentru Comunitate
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Talentele de orice varsta in sport, arta, stiinta sau in orice disciplina si felul in care o societate se raporteaza la aceste valori si talente definesc in mare masura o natie, un popor. Desi in Romania se fac eforturi pentru a recunoaste performantele atinse de copiii si tinerii talentati, munca din spatele rezultatelor, profesionalismul si indrumarea care au permis atingerea performantelor de exceptie raman adesea in umbra. Premiul Mentor s-a instituit tocmai pentru a oferi recunoasterea publica si o recompensa materiala a muncii unor oameni de exceptie, care prin calitatile lor umane si profesionale au castigat aprecierea comunitatii si a specialistilor din domeniul lor de activitate, si prin perseverenta si dedicatie au avut un rol esential in slefuirea tinerelor talente si in lansarea acestora in diverse domenii de specialitate.

| Scopul programului
    Prin acordarea Premiilor Mentor pentru Excelenta in Educatie, MOL Romania si Fundatia pentru Comunitate aduc o recunoastere publica a valorii acelor oameni care au format generatii de tineri, care in ciuda dificultatilor intalnite in drumul spre performante inalte, reusesc sa stimuleze copiii talentati, ii pregatesc pentru a face fata competitiilor si cauta in permanenta posibilitatile lor de dezvoltare. Intr-un context mai larg, dorim sa aratam importanta cultivarii valorilor prin prisma acelor oameni care prin profesionalism si devotament lanseaza noile generatii in diverse discipline.

Premiul Mentor Pentru Excelenta in Educatie Premiul Mentor Pentru Excelenta in Educatie Premiul Mentor Pentru Excelenta in Educatie

| Aria geografica
    Premiul a fost acordat pana in prezent unui numar de cincizeci de persoane in total, din urmatoarele judete: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Brasov, Bucuresti, Buzau, Cluj, Covasna, Craiova, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timis, Valcea, Vrancea.

| Rezumat
    Prin acest program se doreste recunoasterea publica a efortului si dedicatiei cadrelor didactice care infiinteaza si coordoneaza unele foruri (competitii, intalniri, cercuri, cluburi, asociatii, etc) si al aportului lor in cultivarea valorilor si excelentei. Acei profesori, antrenori care se dedica muncii educative, o fac in primul rand din iubirea si devotamentul fata de valorile umane, adesea fara a avea in vedere aspectul financiar. Fie ca este vorba de rezultate exceptionale atinse de un tanar pianist, un patinator, un cor, o dansatoare sau de o echipa sportiva, obtinerea performantelor necesita un sacrificiu din partea celor implicati, dar si din partea persoanei care este initiatorul, motorul activitatii, acesta din urma ramanand adesea aproape invizibil. Prin acest program se doreste evidentierea acelor dascali care isi asuma asadar o munca si un rol mai putin vizibil, dar au reusit si reusesc sa stimuleze copii talentati, ii pregatesc pentru a face fata competitiilor, si cauta in permanenta posibilitatile lor de dezvoltare. Premiul Mentor ofera recunoasterea publica a muncii unor oameni de exceptie, dar si o recompensa materiala pentru efortul acestora si rezultatele inregistrate. In cadrul Programului sunt premiati anual 10 mentori, care prin calitatile lor umane si profesionale au castigat de-a lungul unei cariere aprecierea comunitatii locale si a specialistilor din domeniul lor de activitate. „Aceasta distinctie are o semnificatie deosebita pentru mine intrucat reprezinta incununarea unei cariere, este un premiu care se acorda o singura data in viata, ceea ce anuleaza toate celelalte distinctii pe care le-am primit de-a lungul timpului si care au fost repetabile…” (Dumitru Popescu, premiant Mentor).

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt acei profesori, antrenori, mentori care au descoperit si au condus tinere talente spre performante de exceptie. Se premiaza zece personalitati in fiecare an. Pana in prezent cincizeci de persoane au beneficiat de acest premiu, primind 8.000 de lei si un trofeu realizat de renumitul artist Ioan Nemtoi.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt toti profesorii, antrenorii si dascalii care lucreaza in domeniul educatiei si sportului cu copiii si tinerii, deoarece prin acest program se atrage atentia asupra efortului, muncii, dedicatiei si excelentei lor. Se evidentiaza rolul lor, care, desi este mai putin vizibil, este indispensabil in atingerea performantelor inalte. Intr-un context mai larg se atrage atentia intregului public asupra importantei cultivarii valorilor in educatia scolara.

| Activitati
    Anuntul de lansare al programului este publicat anual, in luna aprilie, termenul de nominalizare fiind pana la sfarsitul anului. Nominalizarile se pot face individual sau in grup, evidentiind cele mai importante rezultate, realizari ale persoanei, rolul ei in comunitatea unde isi desfasoara activitatea, rezultatele obtinute, precum si momentele de varf ale carierei. Nominalizarea trebuie sa contureze atat calitatile profesionale cat si pe cele umane ale persoanei propuse. Dintre cei nominalizati, Consiliul Director al Fundatiei pentru Comunitate alege anual zece personalitati din domeniul sportului, artelor, culturii si a stiintelor. Fiecare premiant primeste un trofeu, o diploma si suma de 8.000 de lei. Consiliul Director are in vedere contributia mentorului la succesele celor pregatiti de el/ea.

| Rezultatele programului
    Pentru editia 2015/2016, Consiliul Director al Fundatiei Pentru Comunitate a primit 273 dosare prin care au fost nominalizate 143 de persoane. Aprecierea din partea comunitatii este semnificativa:
”Tin sa va multumesc pentru aceasta idee nemaipomenita, distinctia inalta si premiul valoros, dar si pentru sansa pe care o acordati mentorilor nostri dragi, sa primeasca binemeritata recunostinta. Nu putem evidentia suficient munca acelor dascali cum ar fi indragitul nostru profesor, de a caror activitate depinde, dupa Goethe, inaltarea sau caderea unei natiuni intregi. Prin munca Dumneavoastra reusiti sa popularizati acest adevar profund in cadrul unei societati, iar acest lucru va face si pe Dumneavoastra mentori! Astfel cercul se inchide, elegant si util” (Laszlo Abraham, Cluj).
”Echipa Mentor pentru Excelenta merita toata lauda din lume. Reusiti prin aceasta intitativa sa sprijiniti atat financiar cat si spiritual cea mai inaltatoare meserie, aceea de dascal, intr-o societate care nu asigura nici pe departe recompensa efortului depus de profesorii nostri. In ciuda acestor conditii, adevaratii dascali isi daruiesc cunostintele intreaga viata, mai multor generatii de copii, si o fac cu pasiune si multa munca.” (Vasilica Gamulescu, Bucuresti)
Premiul Mentor are o rezonanta din ce in ce mai buna in cadrul comunitatilor care recunosc valorile educationale si are un efect pozitiv asupra imaginii dascalului, care depune adesea un efort semnificativ pentru cultivarea talentului si lucreaza mult mai mult decat ar necesita obligatiile obisnuite de serviciu.


| Buget
    480000

| Parteneri
    Programul este derulat prin Fundatia Pentru Comunitate, finantatorul MOL Romania asigurand atat coordonarea unor activitati prin coordonatorul CSR cat si fondurile necesare pentru derularea programului.

| Website program
    http://pentrucomunitate.ro/web/index.php?option=com_content&view=article&id=503&Itemid=111&lang=ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes