close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Comunitatea 360



| Organizator:
    Asociația Zi de Bine
| Categorie:
    Servicii de Asistență socială
| Problema de fond
    Am „adoptat” Școala nr. 36 „Ionel Teodoreanu” din București, o școală mare, cu 1.000 de copii, în 2023, cu gândul de a o face frumoasă, modernă, prietenoasă, o #scoaladepoveste. Ne-am pus serios pe treabă și am dat gata 6 clase, o sală multifuncțională și o sală de mese, așa cum ne-ar fi plăcut și nouă să avem când eram copii. Doar că la final ne-am dat seama că deși ajută să facem curat și frumos în jur, motivele absenteismului școlar sau bullying-ului din școală nu se rezolvă cu asta. Așadar, am hotărât să rămânem în școală timp de un an de zile, să aducem alături de noi și alți facilitatori de educație alternativă, să fim alături de copii în timp ce-i învățăm despre voluntariat și fundraising, pentru ca la final să își poată urmările visurile și obiectivele și după ce noi nu vom mai fi acolo.

| Scopul proiectului
    Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, am vrut să construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună.

Comunitatea 360 Comunitatea 360 Comunitatea 360

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    Dacă e nevoie de un sat să crești un copil, cu siguranță e nevoie de Comunitate să crești o școală. Una care să aducă laolaltă toți participanții la educație, formală sau nonformală: copii, profesori, părinți, vecini ai școlii. Pentru o școală care e mai mult decât note. Pentru tot anul 2024 am plasat în Școala 36 „Ionel Teodoreanu” din Berceni, doi facilitatori Zi de BINE pentru dezvoltarea comunității. Au fost săptămânal prezenți în școală, au provocat implicarea profesorilor, au adus zeci de ateliere de educație alternativă, au pus de-un Club de Voluntariat și i-au ajutat pe copii să se organizeze în târguri de fundraising, pentru schimbări în BINE pe care și le doreau în școală. Toate, pentru că școala nu se termină când ieși pe ușă, pentru că mulți copii și profesori ai Școlii nr. 36 aparțin cartierului și cartierul aparține școlii, pieței, parcurilor și scărilor de bloc. Asta nu se poate fără să aprofundezi relațiile dintre elevi și profesori prin ore de dirigenție altfel, prin ateliere inedite la clasă, chiar și ateliere pentru părinți, prin seri de filme și popcorn în școală și zile de poezie în noua sală de lectură. Într-un an de zile, am dus în școală peste 140 de ateliere de educație alternativă pentru copii (și părinți), de nutriție, prim ajutor, educație sexuală, educație financiară, aritmetică mentală, dans și lucru manual, educație rutieră, pregătire pentru cutremur, antidrog și siguranță cibernetică, jocuri de improvizație, robotică sau pregătire emoțională pentru examene, am organizat evenimente de comunitate și am schimbat orele de dirigenție. Prin Comunitatea 360 am adus laolaltă copii, profesori, părinți, vecini, facilitatori și BINEfăcători, pentru o școală căreia îi pasă.

| Date beneficiari
    Școala 36 e o școală mare, numără 39 de clase cu până la 30 de elevi în clasă și zeci de profesori. De la clasele Step by Step, unde am organizat ateliere de nutriție și dulciuri sănătoase și până la clasele a opta, unde am organizat ateliere de management al stresului și emoțiilor înainte de Capacitate, atât pentru elevi, cât și pentru părinții lor, toată școala a putut beneficia de prezența și expertiza noastră, de atelierele pe care le-am organizat, cât și de îmbunătățirea inftrastructurii din școală.

| Date beneficiari
    Ne-am dorit foarte mult ca prin acest proiect să ajungem la beneficiarii indirecți – familiile elevilor, vecinii școlii, foști și viitori elevi. Astfel că am organizat târguri de fundraising dedublate ca evenimente de socializare și închegare a comunității. La ele au participat foști elevi și profesori, mămici cu copii de grădiniță interesate de școală, bunici care și-au făcut cunoștințe noi la Colțul de Croșetat. Profesorii au avut ocazia să-și cunoască elevii în afara orelor de curs și să stea de vorbă cu părinții lor. Părinții au fost încântați să-și vadă copiii implicați în alt fel de activități și jocuri, dar mai ales să le vadă spiritul antreprenorial la treabă.

| Activitati
    Pentru un an de zile am fost ochi și urechi ciulite în Școala 36, prin prezența săptămânală a două colege Zi de BINE. Sala multifuncțională a devenit loc de întâlnire pentru Clubul Voluntarilor BOOM 36, o formă sub care am oferit elevilor sprijin să-și rezolve problemele și să-și facă realitate ideile pentru școală. La întâlnirile săptămânale au învățat să-și găsească resurse proprii, să devină creativi, să strângă bani, să facă planuri și să le ducă la capăt.
Așa au luat naștere și târgurile de fundraising, ba cel de primăvară, ba cel de toamnă, fiecare clasă participantă (la pachet cu părinți sau bunici) întrecându-se în bunătățuri de vândut și strâns de fonduri pentru proiecte de infrastructură în școală.
Nu a trecut mult timp de când am început să schimbăm lucruri în școală și Clubul Voluntarilor a făcut un pui – Clubul de lectură, care s-a întâlnit o dată pe lună, cu profa de română, doamna Niculescu. Pentru asta ne-am orientat repede și am mai aranjat un colțișor din școală, astfel încât noul club să aibă locul lui – o sală de lectură. Pentru puștii în geci de piele – un studio de muzică am mai făcut, pentru ore de muzică practice - la chitara electrică, la bas, la clape, la tobele electronice, la microfon! Și la mixer, să nu uităm în ce secol trăim! Pe toate le-am cumpărat!
Cu săptămâni verzi sau fără, tot anul am organizat ateliere pentru elevii școlii, dar și pentru părinții lor, și am adus facilitatori care altfel nu ar fi avut accces în școală.


| Rezultatele proiectului
    Pentru noi, cele mai importante rezultate sunt cele invizibile, pe care poate că le știm doar noi. Faptul că am avut copii gata să renunțe la școală în clasa a V-a, care și-au găsit sens, bucurie și capacitatea de a face lucruri de care nu se credeau capabili. Faptul că puști singuri și înstrăinați și-au găsit prieteni. Că o doamnă profesoară de Limba Română și-a găsit adepți pentru un Club de Lectură. Și că domnul administrator, un muzician amator, are acum o sală plină de instrumente muzicale și o gașcă de elevi care se strânge în jurul lui să exerseze la chitară. Toate, în incinta școlii, acest loc de unde copii și profesori, toți abia așteptau să scape, la final de zi.
Copiii care au stat pe lângă noi au învățat să-și găsească resurse proprii, să devină creativi, să strângă bani, să facă planuri și să le ducă la capăt. Profesorii au avut ocazia să-și cunoască elevii în afara orelor de curs. Părinții au fost încântați să-și vadă copiii altfel – „


| Bugetul
    245

| Parteneri
    Parteneri financiari – Lidl România, E.ON România, UniCredit Bank România, Leroy Merlin

| Website proiect
    https://www.zidebine.ro/proiecte/comunitatea-360/





Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->