Participanti & Proiecte
Creative Healing
|
Organizator: Asociația Salvați Copiii Iași |
|
Categorie: Programe |
Context. Proiectul a fost inițiat din dorința profundă de a oferi sprijin copiilor diagnosticați cu cancer, care trec printr-o luptă grea, nu doar fizic, ci și emoțional. Confruntarea acestor copii cu durerea fizică a tratamentului, schimbările profunde ale corpului lor și izolarea de lumea cunoscută le impactează considerabil starea de bine emoțională și le scade motivația de a lupta. Identificarea nevoilor. Studiile, dar și personalul medical au evidențiat provocările emoționale cu care se confruntă copiii diagnosticați cu cancer. Cercetările demonstrează eficiența artei ca instrument de expresie și reziliență. Mărturiile părinților/personalului medical au subliniat nevoia de suport emoțional dedicat în spitale, evidențiind totodată lipsa unor mecanisme adecvate de sprijin în acest sens.
| Scopul proiectului
Scopul. Facilitarea accesului la activități culturale pentru copiii cu afecțiuni oncologice spitalizați prin participarea la ateliere de terapie prin: arte expresive, cinematerapie și teatru de păpuși.
O1: Promovarea incluziunii, a diversității și a toleranței pentru 40 de copii internați la Spitalul „Sfânta Maria", prin participarea la: 16 ateliere de terapie expresivă, 10 spectacole de teatru de păpuși, 16 proiecții de film.
O2: Stimularea coeziunii comunitare prin organizarea unei expoziții, cultura devenind liantul dihotomiilor provocatoare dintre copiii pacienți și public.



| Aria geografica
Iași/Iași
| Rezumat
Proiectul Creative Healing a urmărit îmbunătățirea calității vieții a 40 de copii internați în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași, secția oncologie pediatrică, folosind programe de terapie prin arte expresive, spectacole de teatru de păpuși și film. Arta își depășește condiția în acest proiect, devenind instrumentul de normalizare a trăirilor emoționale, vocea emoțiilor care nu pot fi puse în cuvinte, metoda de a reconecta copiii privați de viață socială cu exteriorul, dar și „pansamentul” care ajută la ameliorarea rănilor emoționale.Terapia propusă a sprijinit copiii să obțină o nouă perspectivă asupra emoțiilor, gândurilor și comportamentelor lor prin procesul creativ. Ideea centrală a proiectului a fost că arta crează spațiul potrivit în care autoexprimarea conduce la vindecarea emoțională și la creșterea personală, iar în final reușește să construiască punți între diferite segmente ale societății.
Echipa proiectului s-a documentat în spital, dar și prin accesarea cercetărilor științifice. Multe studii atrag atenția asupra riscului crescut de apariție a problemelor de sănătate mintală în rândul copiilor care petrec mult timp în spital. Experiența traumatizantă de a avea cancer îi supune pe copii la un risc semnificativ pentru a dezvolta o serie de dificultăți sociale, emoționale și comportamentale. Cercetările indică faptul că durerea asociată tratamentului și modificările în plan fizic, precum și absența din viața socială au un impact negativ asupra adaptării sociale și psihologice a copiilor. În acest context, proiectul a propus facilitarea accesului copiilor la artă, urmărindu-se „reconectarea” cu lumea din afara spitalului și crearea unui mediu suportiv, adaptat nevoilor lor.
| Date beneficiari
- 40 de copii cu afecțiuni oncologice, internați în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria" Iași.
| Date beneficiari
Beneficiarii indirecți:
-cele 40 de familii ale copiilor internați în spital: prin crearea unui cadru suportiv pentru întreaga familie afectată, facilitarea comunicării emoțiilor între membrii familiei, oferirea unei alternative plăcute de petrecere a timpului în spital, favorizând conectarea;
-membrii personalului medical: prin reducerea fricii copiilor de procedurile medicale și transformarea spitalului într-un mediu prietenos; îmbunătățirea relațiilor și comunicării duc la o îngrijire și la rezultate medicale mai bune;
- cei 10 artiști și profesioniștii din domeniul cultural implicați în implementare și care și-au extins audiența și au colaborat cu comunități noi, contribuind la dezvoltarea profesională a acestora și la promovarea artei și culturii în zone mai puțin expuse la astfel de activități;
- comunitatea ieșeană în ansamblu (aprox. 500 de persoane): a beneficiat de pe urma efectelor pozitive ale proiectului prin promovarea diversității culturale, îmbunătățirea accesului la cultură pentru toți membrii societății și creșterea aprecierii pentru artăși educație.
Beneficiarii indirecți ai proiectului - fiind oricine este „afectat” pozitiv de creșterea accesului la cultură și educație, de îmbunătățirea coeziunii comunitare și de promovarea incluziunii sociale prin artă.
| Activitati
A1. Activități de management (aug-nov 2024): a presupus pregătirea inițială a activităților și a logisticii necesare, respectiv managementul pe toată perioada proiectului (formarea echipei, stabilirea responsabilităților, planificarea, monitorizarea și raportarea).
A2. Ateliere de terapie prin arte expresive (aug-oct 2024): 16 ateliere de terapie prin arte expresive (pictură și desen, sculptură/modelaj, colaj) la care au participat peste 40 de copii internați, au fost susținute de o echipă de studenți ai UNAGE cu suportul psihologului de la asociația SCI.
A3. Spectacole de teatru de păpuși (aug-oct 2024): 10 spectacole de teatru de păpuși, prin intermediul poveștilor captivante și al personajelor colorate, au adus zâmbete și râsete, oprind timpul în loc într-un spațiu al suferinței.
A4. Proiecție de film: 16 proiecții de film au oferit copiilor modele comportamentale și de expresie atitudinală, facilitând procesul de restructurare cognitivă prin accesul la diferite problematici și rezolvări neașteptate, devenind o modalitate eficientă de dezvoltare a rezilienței.
A5. Expoziție – manifest ”I am here too” (oct 2024): a creat cadrul pentru a pune sub lupa societății cum se simte „existența” copiilor cu afecțiuni oncologice și astfel, de a sensibiliza și a crește empatia și coeziunea. A fost deschisă în holul central al Spitalului, fiind o invitație de a fi martori ai emoțiilor și conexiunilor create pe parcursul acestui proiect.
A6. Activități de vizibilitate (aug-nov 2024).
| Rezultatele proiectului
Timp de câteva luni, copiii au trăit o nouă realitate - spitalul transformat în cinematograf, teatru, atelier de pictură și modelaj. Așa am schimbat rutina zilnică, mai ales în intervalul 14:00-19:00, când izolarea și lipsa activităților recreative accentuau disconfortul emoțional al copiilor. Deși un loc al suferinței, spitalul a devenit un spațiu al demnității, în care arta a umanizat spațiul medical. Întâlnirile de grup au ajutat la normalizarea trăirilor și au oferit copiilor un cadru suportiv de conectare și reducere a izolării. Impactul psihologic pozitiv a fost confirmat prin observații directe și discuții cu copiii, părinții și personalul medical. Pe termen lung, rezultatele proiectului pot încuraja integrarea terapiei prin artă în mai multe spitale. Expoziția a provocat societatea să își asume un rol activ în protejarea și îngrijirea acestor copii, redefinind percepția asupra pacienților: din „bolnavi” devenind persoane creative, capabile să inspire și să contribuie la spațiul cultural. Alt beneficiu important: studenții implicați au conștientizat rolul și responsabilitatea de a modela viitorul prin exemplul personal de implicare civică. Proiectul contribuie astfel la formarea unei generații de lideri culturali, dedicați schimbării și îmbunătățirii calității vieții în comunitate. Cel mai important rezultat rămâne crearea unei comunități de sprijin formată din familii, personal medical și artiști, hotărâți să continue activitățile și după finalizarea proiectului, reamintindu-ne cât de esențiale sunt solidaritatea și susținerea reciprocă în fața adversităților.
| Bugetul
244
| Parteneri
Asociația Salvați Copiii Iași; Universitatea Națională de Arte „George Enescu” - Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași; Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”
| Website proiect
https://salvaticopiii-iasi.ro/creative-healing-in-imagini/