close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Programul NICU



| Organizator:
    Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați - ARNIS
| Categorie:
    Servicii de Asistență socială
| Problema de fond
    Programul NICU a început în 2018. ARNIS face parte din rețeaua European Foundation for the Care of Newborn Infants. Astfel am luat contact cu secții TIN din Europa, cunoscând modelele de îngrijire NIDCAP și FINE.
Rata prematurității în România (EuroStat) pt 2021 a fost 8,07%, adică 15.600 de nou-născuți prematur din totalul nașterilor. Cu cât sugarul se naște mai devreme, cu atât există un risc mai mare de complicații medicale, organele și sistemele sale nefiind dezvoltate complet. Acești copii au un risc de a dezvolta probleme severe: paralizie cerebrală 12%, retard mintal 14%, etc.
Problemele de sănătate fizică, cognitivă sau emoțională pot persista termen lung. Pot fi necesare perioade lungi de spitalizare și recuperare. Implicarea familiei în îngrijirea încă de la naștere crește șansele la o neurodezvoltare optimă a copilului.


| Scopul proiectului
    Scopul este reducerea numărului de copii cu dizabilități din România. Obiectivele: (1) Furnizarea de educație profesională continuă cadrelor medicale despre Neurodezvoltarea nou-născuților (2) Oferirea de sprijin și resurse educaționale pentru părinți (3) donații de materiale și produse care să susțină activitatea în secție și implicarea părinților în TIN, (4) organizarea campaniilor de advocacy, a vizitelor de studiu în spitale din Europa, a competițiilor pt cadrele medicale în scopul conștientizării nevoii de schimbare a modului de îngrijire a nou-născuții pt creșterea calității vieții.

Programul NICU Programul NICU Programul NICU

| Aria geografica
    București, Constanța, Prahova, Satu Mare, Cluj, Timiș, Bihor, Iași, Sibiu, Alba, Dâmbovița, Arad.

| Rezumat
    NICU înseamnă Neonatal Intensive Care Unit, în română Terapie Intensivă Neonatală-TIN. Programul NICU acoperă nevoile părților implicate în îngrijirea copiilor îndelung spitalizați la naștere: (1)nou-născuți (prematuri, dismaturi, cu sindroame sau malformații congenitale), (2)părinții și (3)cadrele medicale din Neonatologii.
Calitatea vieții viitorului adult cu probleme la naștere poate fi îmbunătățită prin intervenție timpurie. Punând atenție pe momentul zero în TIN, riscurile pentru sănătate pot fi diminuate prin îngrijire centrată pe familie pt neurodezvoltarea nou-născutului, prin îngrijiri individualizate și neuro-protective, prin informarea și capacitarea părinților.
Programul NICU aduce schimbarea în aprox. 60 de secții neonatale din România, pentru creșterea gradului de dezvoltare neurologică, reducerea mortalității și morbidității infantile, respectarea drepturilor părinților și copiilor, educație și prevenție, formarea profesională continuă.
Activități si Proiecte 2021-2022-2023
-Proiect Pui de om în terapie: are ca scop implementarea principiilor Infant and Family Centered Developmental Care în secțiile de terapie intensivă neonatală ale spitalelor de stat din România.
-Centrul EDU: Dezvoltarea de broșuri, info-grafice, seminarii video și articole scrise de specialiști pentru părinți.
-Proiect SUS-TIN: Platformă de digitalizare a comunicării între părinți și cadre medicale, prin live-streaming, cu scopul creșterii calității serviciilor medicale, a informării și educării părinților. Plarformă funcțională în SCJU Cluj-Napoca.
-Advocacy: Ziua Internațională a Prematurității; Scrisori deschise către autorități; Concurs Kangaroo Mother Care pt secțiile TIN; Prezentări la Conferințe și Congrese din zona Neonato-Gineco-Recuperare Medicală.


| Date beneficiari
    Părinți (5000 anual), Nou-născuți (2500 anual), cadre medicale (500 anual)

| Date beneficiari
    Familiile în care se nasc copii cu probleme la naștere (bunici, frați, surori); Sistemul medical prin reducerea costurilor cu spitalizarea și îngrijirile.

| Activitati
    -Proiect Pui de om în terapie: Organizare cursuri pt specialiști: F.I.N.E. Nivel 1 și Nivel 2; Conferința F.I.N.E. pentru cadre medicale; Curs Precht GMA Nivel de bază și Nivel avansat; Prezentări și Workshopuri pt specialiști despre poziționarea nou-născutului, despre Managementul durerii și implicațiile asupra dezvoltării creierului; Dezvoltare platformă de e-learning pentru cadre medicale; Donații în spitale de materiale și echipamente; Distribuire de materiale informative pentru părinți; Workshopuri pentru părinți.
-Centrul EDU: Dezvoltare materiale educative pentru părinți (broșuri, ghiduri, infografice, seminarii sau articole despre diagnostice) în colaborare cu specialiști în Neonatologie, Recuperare Medicală și Congnitvă.
-Proiect SUS-TIN: Platformă digitală pt comunicare prin (1)livestreaming - părinții își pot vedea bebelușul aflat în incubator, (2)comunicare părinți-cadrele medicale, (3)accesare resursele educaționale (Curs video online de puericultură și Seminarii video despre prematuritate).
-Advocacy: Organizare Ziua Prematurității în 5 spitale anual (donații, ședințe foto, cadouri pentru părinți, copii și cadre medicale, campanii conștientizare); Organizare a 3 ediții concurs Kangaroo Mother Care (KMC) – o competiție în care este încurajată practicarea Metodei de îngrijire tip cangur, în care părinții au ocazia să-și tină bebelușul pe piept (piele pe piele) pt cel puțin 90 de minute; Numeroase prezentări la Congrese și Conferințe.


| Rezultatele proiectului
    Totalul beneficiarilor este de 24 000 bebeluși, părinți și cadre medicale. Dintre aceștia, aprox. 341 de medici și asistenți au beneficiat de formare profesională continuă gratuit, iar alți 1500 de evenimentele de informare, de donațiile și de schimbarea practicilor pe secții. S-au practicat peste 500 de ore de îngrijire KMC, o terapie părinte-copil în secțiile Neonatologie nivel 2 și 3. Impactul Resurselor educative este măsurat în peste 800 de ore de vizionare a cursurilor și seminariilor; peste 1500 de broșuri livrate în maternități; peste 3000 de accesări ale materialelor educative online. 11 cadre medicale au vizitat spitale model din Germania. Au fost donate peste 10.000 de materiale, echipamente și consumabile către secții. Peste 800 de persoane au devenit donatori recurenți pentru Programul NICU.
Un indicator că programul este util și că rezolvă o problemă a comunității, sunt zecile de mesaje de mulțumire, mărturii și donații ale părinților care vor să face bine mai departe pentru alți beneficiari, așa cum au fost și ei.
În România nu se colectează date complexe. Știm din studiile internaționale că: (1)Nașterea prematură este principala cauză de deces la copiii cu vârsta sub cinci ani[1]; (2)Contactul piele-la-piele după naștere între mamă și copil scade ratele mortalității cu 40% și cazurile de sepsis cu 65%. [2]; (3)Contactul piele-la-piele continuu și prelungit încurajează alăptarea și hrănirea cu lapte matern și deschide calea pentru îngrijirea Kangaroo Mother Care (KMC). – Sursa OMS


| Bugetul
    252

| Parteneri
    (1) Insituții: Maternitatea Filantropia din cadrul Spitalului Clinic OG Filantropia București, Maternitatea Bucur din cadrul Spitalului Clinic de Urgență ”Sf. Ioan” București, Spitalul Clinic Universitar de Urgență București, Maternitatea Giulești, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, Spitalul Municial Câmpina, Spitalul Clinic Județean de Urgență Satu Mare, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Maternitatea Obobescu Timișoara, Maternitatea Bega Timișoara, SCJU Oradea, Maternitatea ”Cuza Vodă” Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. (2)Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România București fm, Radio Cluj, CASPA, Medicamanager.ro, Qbebe, Superbebe și Romania Pozitivă. (3) Organizații: Mâini Unite – Octopus România, Baby Care Sibiu, Asociația ProMAMA, Asociația Națională a Bolilor Rare, Editura Publica, DIGI | RCS & RDS.

| Website proiect
    https://arnis.ong/proiecte/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->