Participanti & Proiecte
Împreună împotriva risipei alimentare, împreună împotriva sărăciei
|
Organizator: |
|
Categorie: Programe |
România are cel mai ridicat risc de sărăcie și excluziune socială din UE (32% din populație), în timp ce aprox. 2,55 mil. tone de alimente sunt risipite anual. FBAR recuperează și redistribuie alimente către ONG-uri partenere, sprijinind organizații ce oferă servicii sociale. Selecția și contractarea ONG-urilor se face prin vizite la sediul acestora, când se analizează serviciile oferite, nevoia de hrană, condițiile de depozitare și transport, caracteristicile și nr beneficiarilor etc. Ctr. se reînoiesc anual. FBAR contribuie direct la atingerea Ob. de Dezvoltare Durabilă, în special la reducerea cu 50% a risipei alimentare până în 2030, promovarea consumului responsabil, combaterea foametei și a schimbărilor climatice.
| Scopul proiectului
Scop: reducerea risipei alimentare și insecurității alimentare prin recuperarea și redistribuirea surplusului alimentar către ONG-urile partenere care au în grijă persoane vulnerabile.
Obiective: Creșterea cu min. 8% față de 2023 a cantității de alimente colectate; Extinderea cu min. 5% față de 2023 a nr. de ONG-uri sprijinite și a nr. de persoane vulnerabile care primesc hrană; Min 20 noi companii donatoare; Implicarea persoanelor fizice prin donații și a voluntarilor în cadrul Colectelor bianuale; Eficientizarea proceselor prin digitalizare, deschiderea unui nou hub la București.



| Aria geografica
Toate județele
| Rezumat
România are cel mai mare procent din UE al persoanelor aflate în risc de sărăcie (32%), iar aprox 20% dintre români suferă de deprivare materială severă, în timp ce anual aprox.2,55 mil. tone alimente se risipesc în țara noastră, acest fapt generând pierderi economice și un impact negativ asupra mediului. FBAR și cele 9 Bănci pentru Alimente formează o rețea națională ce reduce risipa alimentară și sprijină persoanele vulnerabile, colectând surplusul din filiera agroalimentară și donându-l ONG-urilor partenere. Companiile donează alimente excedentare, iar Băncile pentru Alimente le redistribuie rapid către ONG-uri. Sistemul funcționează unitar, eficient și transparent prin contracte cu donatorii și ONG-urile, asigurând trasabilitatea alimentelor. Cele 9 Bănci dispun de spații de depozitare, cu zone cu temperatură controlată și mașini frigorifice. Băncile sunt acreditate sanitar-veterinar și înscrise ca operatori-receptori la MADR.
Obiective: Creșterea cu 8 % față de 2023 a cantității de alimente colectate, creșterea cu 5% față de 2023 nr. de ONG-uri sprijinite și a persoanelor vulnerabile, atragerea a 20 de noi companii donatoare, eficientizarea operațiunilor prin digitalizare, implicarea persoanelor fizice prin donarea de alimente în cadrul Colectelor Naționale de Alimente.
Activități principale: identificarea partenerilor, colectarea și distribuirea alimentelor către ONG-uri; 2 ediții ale Colectei Naționale de Alimente; Implementarea unui soft de gestiune.
Rezultate: peste 8.971,22 tone alimente colectate în val. de 26,76 mil euro; aprox 17,94 mil porții de hrană oferite; 806 ONG-uri sprijinite cu 312.484 persoane vulnerabile în grijă; 160 companii; utilizarea unitară a unui soft de gestiune dedicat, 958,93 tone alimente donate în cadrul Colectelor Naționale.
| Date beneficiari
Beneficiarii direcți: 806 ONG-uri partenere care activează în domeniul social, educațional și medical, de recuperare, cu servicii diverse: centre de zi, centre rezidențiale pentru copii sau vârstnici, cantine sociale, servicii de prevenire a abandonului școlar și familial, servicii pentru victime ale violenței domestice, centre rezidențiale și/sau de recuperare a copiilor sau a adulților cu dizabilități etc. Prin intermediul lor, alimentele salvate ajung la cei care au cea mai mare nevoie. Nr ONG-urilor susținute cu alimente a crescut cu 12,88% față de 2023.
| Date beneficiari
Persoanele vulnerabile sprijinite prin program: 312.484 beneficiari indirecți (creștere cu 29,69% față de anul 2023) care provin din diverse categorii sociale afectate de sărăcie și excluziune: copii lipsiți de îngrijirea familiei, aflați în centre de plasament sau în risc de abandon școlar sau familial; persoane cu dizabilități, familii numeroase și monoparentale, care se confruntă cu dificultăți financiare severe; vârstnici singuri, lipsiți de resurse pentru a-și asigura o alimentație decentă sau care sunt îngrijiți în centre, persoane fără adăpost; victime ale violenței domestice și traficului de persoane, care beneficiază de adăpost și suport în centre speciale etc.
| Activitati
1.Identificarea de sponsori și donatori care să sprijine activitatea Băncilor prin susținerea financiară, operațională și donarea de produse, menținerea legăturii cu cei existenți
2. Colectarea, sortarea, depozitarea și înregistrarea alimentelor primite, în cele 9 depozite ale Băncilor, respectand normele și legislația în vigoare
3. Selecția (identificarea, organizarea de vizite la sediul organizațiilor, semnarea ctr de parteneriat) și menținerea legăturii cu ONG-urile care oferă servicii socio-educaționale, rezidențiale și de recuperare etc
4. Distribuirea produselor colectate catre ONG-uri
5. Desfășurarea bianuală a două campanii de Colectă Națională de Alimente în magazinele retailerilor parteneri, prin donarea de produse de catre clienții acestora și oferirea acestora către ONG-uri cu programe sociale
6. Identificarea și implicarea voluntarilor în Colectele Naționale de Alimente și în cadrul depozitelor Băncilor
7. Deschiderea unui nou depozit de tip Hub la București si transferul activitătii în noul spatiu
8. Advocacy: participarea la grupuri de lucru conferințe, seminarii, cu ONG-uri și instituții europene și naționale implicate în reducerea fenomenului risipei alimentare (Ambasada Sustenabilitatii, IRCEM, FEBA, MADR); (2022-2024)
9. Crearea și implementarea softului BringTheFood, pentru eficiență operațională
10.Promovarea activitatilor si rezultatelor obtinute.
| Rezultatele proiectului
- 160 de companii partenere (finanțatori, donatori de produse, operaționali), creștere cu 36,36% față de 2023;
- 8.971,22 tone de alimente salvate, echivalentul a 17,94 milioane porții de hrană oferite, în valoare de 26,76 mil. euro ;
- 806 ONG-uri sprijinite
- Cantitatea estimată de CO2 necesară pentru a produce alimentele salvate: 14.300 tone CO2;
- Cantitatea estimate de apă necesară pentru a produce alimentele salvate: 9.715 mil litri de apă;
- 2 Colecte Naționale de alimente desfășurate (de 2 ori/an, de Paște și Crăciun în magazinele retailerilor parteneri Lidl, Rewe, Auchan, Kaufland: 828/986 magazine implicate, 428/559 ONG-uri implicate și susținute, 958,99 tone alimente colectate; 75.342/100.793 persoane ajutate, 5.491/8.797 voluntari implicați; nr estimate de donatori de alimente în magazine 500.000;
- un hub logistic de 1.913 mp deschis în 2024 la Banca pentru Alimente București, cu 224 mp de spații cu temperatură controlată pentru gestionarea alimentelor perisabile. Surplusul este redistribuit și Băncilor din țară;
- Participare la peste 10 evenimente: grupuri de lucru, conferințe și seminarii pe tema risipei alimentare și insecurității alimentare;
- 1 soft de gestiune dezvoltat și implementat la nivelul FBAR și al Băncilor Regionale;
- Promovare constantă.
| Bugetul
247
| Parteneri
Parteneri finanțatori: Lidl România, Metro România, Rewe România, Kaufland România, CHEP România, Edenred România, Auchan România, Intesa Sanpaolo Italia, European Food Banks Federation (FEBA), Global Food Banking Network, Pramac, Kellanova, Glovo, Gebruder Wisse, Arbomedia, HCL Tech, alți parteneri locali. Aprox. 140 de companii donatoare de produse din sectorul agroalimantar, precum: Alka, Auchan, Caroli Foods, Cocorico, Danone, Fox, Freshful, Friesland Campina, Glovo, Group Lactalis, Hochland, Interstar, Kaufland, Kellanova, KFC, Lidl, Maresi, Marcomex, Meggle, Mega Image, Metro, Mondelez, Muller, Nestlé, Nordic Food, Olympus, Orkla Foods, Rewe, RoStar, Strauss, Unilever etc. Parteneri logistici: CHEP, IFCO. Parteneri mobilitate: Sixt. Partener media: Arbomedia
| Website proiect
www. bancapentrualimente.ro