close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sanatos de mic



| Organizator:
    Asociația SAMAS
| Categorie:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Sănătos de mic a fost inițiat în 2017, într-un context în care datele arătau că 20% dintre copii erau supraponderali. Am început în 2017 cu un proiect pilot în 3 grădinițe din București. Am testat interesul cadrelor didactice pentru cursul Sănătos de mic, cât și interesul părinților pentru o alimentație sănătoasă în familie. Totodată, împreună cu specialiști în dietetică s-a făcut o analiză a meniurilor din grădinițe, pentru a identifica eventualele probleme în alimentația copiilor preșcolari. Am măsurat și impactul proiectului pilot: specialiști INSMC au desfășurat un studiu care a relevat modificări ale comportamentului alimentar, în urma activităților noastre: consumul de pește a crescut de la 12 la 25%, consumul de produse lactate a crescut de la 38 la 45%, iar cel de leguminoase de la 15 la 27% (date cu valoare statistică).

| Scopul proiectului
    Ne-am propus să formăm obiceiuri de alimentație sănătoasă, prin introducerea educației despre o alimentație sănătoasă în curriculum preșcolar și să influențăm comportamentul alimentar în familie. Activitățile noastre au avut ca obiective:
- Specializarea cadrelor didactice și din grădinițele de stat
- Educarea copiilor prin introducerea noțiunilor de alimentație sănătoasă în curriculum preșcolar
- Informarea și educarea părinților în ceea ce privește o alimentație sănătoasă a preșcolarilor


Sanatos de mic Sanatos de mic Sanatos de mic

| Aria geografica
    Formarea specialiștilor pe platforma cursuri.sanatosdemic.ro este deschisă cadrelor didactice și medicale din grădinițele de stat din întreaga țară. De asemenea activitățile online - ateliere de gătit, conferințe cu specialiști sunt promovate pe paginile de social media pentru publicul din întreaga țară.

| Rezumat
    În România, obezitatea este pe locul I în clasamentul afecțiunilor cronice la copiii din mediul rural și pe locul II la copiii din mediul urban. În ultimii 13 ani, prevalența obezității s-a dublat în mediul urban și s-a triplat în rural (3,5 ori) – arată date ale INSP. 60% dintre copiii supraponderali devin adulți obezi. Prin Sănătos de mic ne-am propus să formăm obiceiuri de alimentație sănătoasă, prin introducerea educației despre o alimentație sănătoasă în curriculum preșcolar, și să influențăm comportamentul alimentar în familie. Activitățile noastre au ca obiective:
Specializarea cadrelor didactice și medicale din grădinițele de stat în nutriția sănătoasă, (ținând cont și de faptul că asistentele sunt cele care concep meniul din grădinițe, în baza ordinului 1563).
Educarea copiilor, prin introducerea noțiunilor de alimentație sănătoasă în curriculum preșcolar
Informarea și educarea părinților în ceea ce privește o alimentație sănătoasă a preșcolarilor.

Activități și rezultate în perioada 2021-2023
195 de grădinițe implicate în program
323 de cadre didactice și medicale formate în domeniul nutriției sănătoase
52 de ateliere de gătit pentru părinți
36 emisiuni live pe social media și 10 conferințe pentru părinți, cu specialiști din pediatrie, nutriție, endocrinologie, psihologie și sport
Dezvoltarea de materiale-resursă: cartoline cu rețete, planșe cu porții alimentare, grafică Curba zilnică, Ghidul pentru părinți, jocul interactiv “Căpitanul farfurie”)


| Date beneficiari
    Cadre didactice și medicale din grădinițele de stat, părinți, copii

| Date beneficiari
    Profesioniști din domeniul sănătății și cel educațional, familia extinsă

| Activitati
    2021
- Am lansat platforma de cursuri www.cursuri.sanatosdemic.ro - în format blended learning cu testare după temele asincron și evaluare de portofolii.
- Am reeditat Manualul educatorului nutriționist și Ghidul pentru părinți și am lansat jocul Căpitanul Farfurie.
- Am susținut 22 ateliere online de gătit sănătos, precum și 14 ateliere de live, pe social media.

2022
- Cursul Sănătos de mic a primit acreditarea Ministerului Educației
- 14 atelierele de gătit în grădinițe, 5 conferințele pentru părinți și alte materiale-resursă: rețete video, articole informative etc
2023
- 149 cadre didactice și medicale formate
- 16 ateliere de nutriție în grădinițe, în București, Cluj și în Bihor
- Activități online: Azi gătim cu Dia (5 sesiuni), Spune-mi ce ai în frigider, ca să îți spun ce să gătești (2 sesiuni), rețete video cu copiii Filip și Antonia
- 2 evenimente de gătit cu influenceri și cu Chef Radu Darie, respectiv, Chef Marcian Vodnar
- 2 conferințe online cu specialiști
- Am continuat activitatea de advocacy pentru a actualiza recomandările din ordinul 1563, în baza căruia se elaborează meniul din grădinițe.


| Rezultatele proiectului
    Un beneficiu al programului Sănătos de mic pe care nu l-am anticipat a fost schimbarea în bine a comportamentului alimentar al adulților. Astfel, cadrele didactice și medicale care au urmat cursul Sănătos de mic pe platforma cursuri.sanatosdemic.ro consideră că informațiile primite la curs le-au schimbat comportamentul alimentar: 39,9% - în totalitate, 47,4% în foarte mare măsură (dintr-un total de 173 răspunsuri).

În perioada 2021-2023:
programul a fost implementat în 195 de grădinițe din țară.
În 2021, am lansat platforma de blended learning - cursuri.sanatosdemic.ro, destinată cadrelor didactice și medicale, cu ajutorul căreia am reușit să extindem formarea la nivel național. Astfel, în perioada menționată, am format 323 de cadre didactice și medicale în domeniul nutriției sănătoase.
Am organizat 52 de ateliere pentru părinți, în grădinițele implicate în program.
Am realizat 26 de live-uri din sfera nutriției sănătoase Azi gătim cu Dia și 10 cu Spune-mi ce ai în frigider.
Am organizat 10 conferințe cu specialiști, pentru publicul larg, pe teme legate de alimentația corectă a copiilor și un stil sănătos de viață.
Am dezvoltat materiale-resursă, atât pentru promovarea alimentației sănătoase, dar și pentru susținerea și educarea specialiștilor, părinților si copiilor. (Ghidul pentru părinți, jocul interactiv “Căpitanul farfurie”)


| Bugetul
    252

| Parteneri
    Danone România este partenerul strategic al programului, care suportă toate costurile de formare și cele pentru activitățile dedicate părinților și copiilor. Parteneri instituționali: Ministerul Educației, OAMGMAMR (Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, Inspectoratele școlare din București, Cluj, Sălaj și Bihor, Casa Corpului Didactic din București, Cluj, Sălaj, Asociația Dieteticienilor din România.

| Website proiect
    www.sanatosdemic.ro, www.cursuri.sanatosdemic.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->