Participanti & Proiecte
Caravana Literației Teach for Romania
|
Organizator: Asociația Teach for Romania |
|
Categorie: Protecția mediului |
Știm că 6 din 10 elevi din mediul rural termină școala primară fără să știe să citească și să scrie corect, iar studiile OCDE arată că un profesor bine pregătit este esențial pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare. Experiența Teach for Romania confirmă că profesori bine pregătiți, formați și sprijiniți pot face o diferență semnificativă în prevenirea lacunelor și pot oferi soluții eficiente pentru copiii care se confruntă deja cu dificultăți severe de literație.
„Când am preluat clasa a III-a, eu fiind al treilea cadru didactic, din 30 de elevi, un singur elev citea cursiv, 21 pe silabe iar 8 nu cunoșteau alfabetul. La finalul clasei a III-a, cei 21 de elevi citeau cursiv iar până la finalul clasei a IV-a, toți copiii citeau, desigur la diferite niveluri ale fluenței.” Tatiana Buboi, învățătoare mentorată în programul de literație
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost să dezvoltăm competențele de citit-scris la elevii din comunități vulnerabile, să îi ajutăm pe părinți să dezvolte literația acasă (să citească împreună povești, rețete, listă de ingrediente, etc.) și să formăm educatorii, învățătorii și profesorii să dezvolte literația indiferent de materia predată. Formarea dascălilor a venit și cu sprijinul de a: evalua nivelul de literație și a identifica copiii cu decalaje; crea planuri de intervenție personalizate pentru a avea progres vizibil și măsurabil, cât și să îi susținem financiar și mentoral pentru a crea școli de vară.



| Aria geografica
9 școli publice vulnerabile din România: Școala Gimazială Rădești (Galați), Școala Gimnazială „Ene Patriciu”, Smulți (Galați), Școala Gimnazială Dobromir (Constanța), Școala Gimnazială Cleja (Bacău), Școala Gimnazială Cărbunești (Prahova), Școala Gimnazială Podenii Noi (Prahova), Comuna Mihai Viteazu (Cluj), Liceul Ioan Cotovu - Hârșova (Constanța) și Liceul „George Tărnea” Băbeni (Vâlcea)
| Rezumat
Rezultatele testelor PISA arată că jumătate dintre elevii de 15 ani din România suferă de analfabetism funcțional, iar procentul real este mai mare, având în vedere abandonul școlar din mediul rural. Pandemia a accentuat inechitatea educațională, iar în comunitățile vulnerabile, 6 din 10 copii nu știu să scrie și să citească la finalul ciclului primar. Studiile Teach for Romania arată că fiecare profesor din program are, în medie, 4 elevi care nu știu să scrie și să citească în fiecare clasă și 6 cu analfabetism funcțional.Cauza principală nu ține de capacitatea cognitivă a copiilor, ci de statutul socio-economic al familiei și nivelul de educație al părinților. Analfabetismul este o consecință directă a sărăciei.
Pentru a combate această problemă, TFR a dezvoltat „Caravana Literației”, un program integrat care sprijină elevii din comunități vulnerabile printr-o abordare 360° (copil-părinte-profesor). Programul formează cadre didactice pentru a evalua nivelul de literație al elevilor, a identifica dificultățile acestora și a implementa activități remediale personalizate. De asemenea, implică părinții în educația copiilor pentru a preveni decalajele educaționale.
Principalele activități desfășurate: Selectarea a 10 școli vulnerabile pentru intervenție; Formarea educatorilor, învățătorilor și profesorilor din școlile respective pentru 1) a evalua nivelul de literație al copiilor din clasele lor și a identifica copiii care au carențe majore 2) a concepe planuri de intervenție adecvate (care să se desfăsoare cel mult pe durata unui an școlar) 3) a monitoriza progresul elevilor și a aplica evaluări finale); Sprijin mentoral pentru profesori pe parcursul unui an școlar; Ateliere pentru părinți despre dezvoltarea literației și organizarea a 10 scoli de vară pentru 205 elevi.
| Date beneficiari
Printre beneficiarii direcți ai proiectului menționăm:
* 275 de cadre didactice (educatori, învățători, profesori) care au trecut prin formare și 80 care au avut parte de sprijin mentoral.
* 385 de părinți din școlile participante la proiect: Școala Gimnazială Rădești (Galați), Școala Gimnazială „Ene Patriciu”, Smulti (Galați), Școala Gimnazială Dobromir (Constanța), Școala Gimnazială Cleja (Bacău), Școala Gimnazială Cărbunești (Prahova), Școala Gimnazială Podenii Noi (Prahova), Comuna Mihai Viteazu (Cluj), Liceul Ioan Cotovu - Hârșova (Constanța) și Liceul „George Tărnea” Băbeni (Vâlcea).
* 440 de copii care au avut prilejul de a împărtăși idei și de a citi alături de scriitoarele Zully Mustafa și Monica Grecu.
* Totodată, ca urmare a evaluărilor realizate la clasă 90 de elevi au beneficiat de programul de intervenție remedială sub îndrumarea celor 80 de cadre didactice care au rămas în programul de mentorat și au beneficiat de sesiuni individuale cu mentorii.
* Pentru a susține intervenția pe termen lung am realizat 4 spații de lectură și 6 laboratoare de literație pe care le-am dotat cu resurse necesare pentru a-i ajuta pe elevi să învețe să scrie și să citească.
„Pe lângă bucuria profesorilor, am remarcat entuziasmul elevilor și al părinților. Aceștia s-au arătat încântați de activitățile derulate în urma cărora am primit foarte multe întrebări referitoare la viitoare întâlniri de acest tip. Cred că datorită Caravanei Literației părinții au putut să vadă și să participe direct la exemple de activități pe care profesorii le aplică la clasă, ceea ce a condus la o creștere a încrederii a părinților în profesori și în școala noastră.
Pentru mine, Caravana Literației a fost un moment de „aha”. Fiind axată pe materia pe care o predau, nu mi-am pus niciodată problema literației elevilor dincolo de Limba engleză. Atelierul m-a făcut să îmi dau seama de faptul că literația nu ține cont de ceea ce predau, ci de abilitatea elevilor de a înțelege ceea ce citesc și de faptul că, de fapt, impactul se răsfrânge și asupra orelor mele. Atunci am realizat că pentru a înțelege un text simplu în limba engleză, trebuie mai întâi să îmi pun problema dacă elevul se descurcă în limba română. Am constatat multe deficiențe, am descoperit elevi buni cu dificultăți la care nu mă așteptam, dar am descoperit și elevi cu rezultate slabe care pot străluci.” – Ioana Ciripoiu, profesor participant.
| Date beneficiari
Elevii din comunități vulnerabile implicați activ în activitățile educaționale realizate de către cei 275 de dascăli (aici nu avem un număr) participanți la programul de formare.
Copiii participanți în etapa de evaluare a literației: 839 de elevi.
Cei 3 mentori de literație care au fost expuși și au primit formare: „Implicarea ca mentor a însemnat, în principal, pregătirea și consilierea învățătorilor și profesorilor implicați în program, pentru dezvoltarea competențelor de bază ale literației elevilor. Să fiu mentor a fost o experiență care m-a ajutat atât să îmi îmbunătățesc propriul impact la clasă, abilitățile de comunicare, ascultare activă, feedback și construire de relații, cât și să contribui la procesul de învățare al altor cadre didactice, astfel încât acestea să își îmbunătățească metodele prin care creează experiențe de învățare valoroase pentru elevi.
Concret, am oferit feedback constructiv pentru cadrele didactice participante, am împărtășit din experiențele proprii de la clasă și de la școala de vară în relație cu practicile relevante de dezvoltare a citit-scrisului la copiii din învățământul primar și gimnazial. Chiar dacă există și situații demoralizante, cadrele didactice continuă să aibă speranță în elevi și să lucreze cu aceștia, având copii cu care fac progrese. De asemenea, spun că vor implica mai mult și părinții.” – Adina Popa, mentor Teach for Romania.
| Activitati
Ne-am propus să avem 10 școli implicate în program; 200 de educatori, învățători și profesori care să treacă prin programul de formare (1 training de 1-2 zile, cu 5 formatori care acoperă diferențiat ciclul preșcolar, primar mic, primar mare și gimnaziu), iar mai apoi cel puțin 100 de dascăli să continue formarea și să fie implicați în mod activ în programul de suport mentoral (participă la cel puțin 4 ședințe individuale de consiliere cu un mentor). În final, au fost 275 de profesori implicați în proiect (de reținut că vorbim despre profi NON-Teach, care au decis să se implice de bunăvoie), dintre care 80 au beneficiat de mentorat, fiind sprijiniți în aplicarea strategiilor de dezvoltare a literației. Toți dascălii au primit de la Teach kituri de resurse (instrument de evaluare, cărți adecvate vârstei) pentru a lucra cu elevii care au decalaje de scris-citit.
Am avut și un proces de selecție și formare a echipei de 10 facilitatori, care au susținut formările de literație și dezvoltarea abilităților socio-emoționale).
Am implicat și 385 de părinți în ateliere de educație parentală, care au învățat despre min. 3 tehnici de scris-citit pe care le pot utiliza cu copiii lor acasă.
O altă activitate a fost evaluarea și diagnosticarea elevilor. Am reușit să evaluăm 839 de elevi (din 1000 planificați),iar pe zona de intervenții remediale, am vrut să oferim sprijin pentru 200 de copii, însă la final 90 de elevi au beneficiat de intervenții remediale 1:1 cu profesorii lor.
| Rezultatele proiectului
Prin Caravana Literației ne-am propus să sprijinim dezvoltarea competențelor de scris-citit în comunități vulnerabile, oferind formare profesorilor, resurse educaționale și intervenții remediale pentru elevi. Deși obiectivele inițiale au fost ambițioase, rezultatele obținute au depășit așteptările în multe aspecte. Am reușit să implicăm mai multe școli, mai mulți profesori și un număr mai mare de părinți decât am previzionat inițial.Impactul s-a tradus printr-o implicare extinsă a profesorilor în procesul educațional și prin progrese vizibile în rândul copiilor cu dificultăți de literație:
* Au fost incluse 9 școli situate în medii vulnerabile, am avut 7 formări la care s-au alăturat profesori din proximitatea școlilor ajungând astfel la peste 30 de școli
* Programul de formare a avut unimpact mai mare decât cel anticipat: am format 275 de profesori în loc de 200;
* 80 de profesori au beneficiat de sesiuni unu la unu cu mentorii Teach;
* 90 de elevi au beneficiat de intervenții remediale 1:1 cu profesorii lor;
* În loc de 300 de părinți, am reușit să implicăm 385 de părinți în ateliere de educație parentală, unde au învățat tehnici esențiale pentru sprijinirea dezvoltării competențelor de scris-citit ale copiilor lor.
* Deși nu ne-am propus inițial să lucrăm cu copiii în timpul formărilor fizice, dorința de implicare a profesorilor și parteneriatul cu NABU ne-au oferit resurse pentru a lucra cu 440 de copii în timpul Caravanei.
| Bugetul
245
| Parteneri
Pepco Romania
| Website proiect