close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Energie pentru viață



| Organizator:
    Asociația Energia Inteligentă
| Categorie:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    În România conform situației întocmite de Ministerul Energiei pe baza datelor colectate în 2018 de la autoritățile județene, peste 52,000 de gospodării, multe în zone izolate, nu aveau energie electrică. Deși necesare, investițiile pentru conectarea lor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență pentru operatorul de distribuție, așadar ar mai fi trecut mult timp până când curentul electric ar fi ajuns și aici.

| Scopul proiectului
    Proiectul „Energie pentru viață” are trei obiective principale:
- Îmbunatațirea condițiilor de trai pentru persoanele care locuiesc în gospodăriile beneficiare ale proiectului: familii cu copii și persoane în vârstă
- Tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului mare de locuințe neelectrificate
- Realizarea unei situații actualizate a caselor neelectrificate din țara noastră și inscrierea lor în „Registrul Electronic Național al Gospodăriilor Fără Energiei Electrică din România” ca punct de pornire pentru realizarea unor politici naționale pentru combaterea sărăciei energetice extreme


Energie pentru viață Energie pentru viață Energie pentru viață

| Aria geografica
    Comunele Prundul Bârgăului și Leșu, Județ Bistrița

| Rezumat
    În România conform situației întocmite de Ministerul Energiei pe baza datelor colectate în 2018 de la autoritățile județene, peste 52,000 de gospodării, multe în zone izolate, nu aveau energie electrică. Deși necesare, investițiile pentru conectarea lor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență pentru operatorul de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici.
Prin proiectul ”Energie pentru viață” Asociația Energia Inteligentă (AEI) și-a propus să monteze panouri fotovoltaice în gospodăriile izolate fără șanse de a avea energie electrică, prin atragerea de finanțări din mediul privat și în acelasi timp să tragă un semnal de alarmă asupra numărului mare de gospodării neelectrificare care se găsesc în România. În 2023, AEI a implementat proiectul „Energie pentru viață” în comunele Prundul Bârgaului și Leșu din Județul Bistrița unde a montat panouri fotovoltaice în 10 gospodării locuite de persoane aflate în dificultate. În 2022 și 2021, în cadrul aceluiași proiect au fost instalate panouri fotovoltaice în peste 10 cătune precum comuna Întregalde, Județ Alba, sat Puntea Lupului, Județ Harghita, comunele Năruja și Vintileasca, Județ Vrancea și satul Valea Rotundă, Județ Harghita.
Pe lângă faptul că în urma implementării acestui proiect viața celor care locuiesc în casele beneficiare a fost schimbată în bine, „Energie pentru viață” a semnalat fenomentul sărăciei energetice extreme din România, s-a bucurat de susținere din partea mass-mediei și a abținut în noiembrie 2023 sprijunul Ministerului Energiei în inventarierea locuințelor neracordate la rețeaua de energie electrică în vederea realizării unor politici de eradicare a sărăciei energetice extreme.



| Date beneficiari
    Proiectul „Energie pentru Viață”, de la inițiere și până in prezent a fost derulat în șase etape: câte două etape în fiecare an. În fiecare etapă de proiect au fost electrificate câte cinci gospodării izolate, care nu au fost niciodată conectate la rețeaua de energie electrică. În anul 2023, au fost montate panouri fotovoltaice în 10 gospodării situate în comunele Leșu și Prundul Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud. Persoanele care locuiesc aici sunt atât vârstnici, căt și familii cu copii. Printre beneficiarii din anul trecut se numără doi bătrâni, soț și soție în vârstă de 97, respectiv 93 de ani și doi băieți de 11 si 12 ani, părăsiți de mamă, care se aflau în grija bunicii paterne.

| Date beneficiari
    Ne place să credem că beneficiarii indirecți ai proiectului „Energie pentru viață” sunt toți locuitorii caselor fără electricitate, pentru că în urma semnalelor de alarmă trase în legatura cu sărăcia energetică extremă din Romania, în toamna anului 2023 am primit sprijinul Ministerului Energiei în inventarierea locuințelor fără energie electrică din România. Realizarea acestei situații reprezentă un prim pas făcut în vederea elaborării unor politici pentru combaterea sărăciei energetice extreme din țara noastră.

| Activitati
    Proiectul „Energie pentru Viață” a fost inițiat în martie 2021 cu intenția de a obține finanțările necesare pentru montarea de panouri fotovoltaice în 5 gospodării izolate, în vara aceluiași an. Deși ne aflam în perioada pandemiei când majoritatea companiilor au direcționat fondurile pentru lupta împotriva COVID 19, proiectul nostru a fost primit cu mult entuziasm, iar în 2 luni de zile am reușit să obținem finanțările necesare demarării proiectului. „Energie pentru viață” a continuat în același ritm și în anii următori: în 2022 și 2023 au fost implementate câte două etape de proiect.
Vara anului 2023 a adus două noi etape din proiectul „Energie pentru viață” în cătunele Leșu și Prundul Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud unde au fost montate panouri fotovoltaice în 10 gospodării izolate. Ca în fiecare an a fost organizat un info trip care a adus la fața locului jurnaliști din Televiziunea Română, Radio Romania Actualități și alte publicații din presa centrală generalistă și specializată pe energie pentru a putea arăta această față a României, unde există gospodării neelectrificate.


Pe scurt, au fost achiziționate panouri fotovoltaice și toate echipamentele necesare pentru gospodăriile intrate în proiect și a fost contractată o echipă de electricieni
Cinci case beneficiare este numărul optim de locuințe care pot fi electrificate intr-o etapa dat fiind distanța gospodăriilor, starea proastă a căilor de acces și perioada de timp în care este relocata echipa de montaj.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului „Energie pentru viață” pot fi rezumate astfel: 3 ani de implementare a proiectului, panouri fotovoltaice instalate în 30 de case care nu au fost niciodată racordate la rețeaua de energie electrică situate în peste 10 cătune printre care se numară comuna Întregalde, Județ Alba, sat Puntea Lupului, Județ Harghita, comunele Năruja și Vintileasca, Județ Vrancea, satul Valea Rotundă, Județ Harghita, comunele Leșu și Prundul Bârgăului, Județ Bistrița-Năsăud.
Principala schimbare adusă de proiectul „Energie pentru viață” este faptul că în casele beneficiare diferența dintre întuneric și lumină atunci când afară se înserează poate fi făcută prin simpla apăsare a unui întrerupător, copiii care locuiesc aici își pot face temele la lumina unui bec și nu la lumânare sau lantenă și se diminuează riscurile de incendii, odată ce nu mai sunt folosite lumânări și lampi pe gaz pentru iluminat.
Un alt rezultat al implementării acestui proiect care a venit dupa trei ani în care am tras semnale de alarmă cu privire la sărăcia energetică extremă tradusă prin lipsa energiei electrice în case situate în zone izolate, a fost sprijinul pe care l-am primit de la Ministerul Energiei pentru colectarea datelor din teren cu privire la situația caselor neelectrificate din România, care ne-a permis realizarea „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor Fără Energiei Electrică din România”. O situație exactă a acestor gospodării poate constitui baza de pornire în realizarea de politici pentru combaterea sărăciei energetice extreme din țara noastră.


| Bugetul
    244

| Parteneri
    Transelectrica, CIS Gaz, ALRO, Vimetco Extrusion, Electroscape, Ostenweg Sysplan

| Website proiect
    asociatiaenergiainteligenta.ro/category/proiecte-campanii/energie-pentru-viata/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->