Consiliul National al Audiovizualului, Transparency International, Radio Guerrilla, precum si o seama de institutii sau organizatii cu nume mai putin sonore, dar care au incercat sa schimbe in bine societatea prin implementarea unor proiecte, au fost premiate, marti seara, la cea de-a VI-a editie a Galei Societatii Civile.

In cadrul evenimentului au fost premiate proiecte din domenii precum sanatate, educatie, drepturile omului sau cultura, servicii sociale sau protectia mediului.

Astfel, marele premiu al Galei Societatii Civile i-a fost acordat "Fundatiei pentru Voi", din Timisoara, pentru derularea proiectului 'Diferiti, dar impreuna', prin intermediul caruia 73 de persoane cu dizabilitati intelectuale au fost angajate in 2007. Proiectul a fost selectat dintre cele inscrise la sectiunea Servicii sociale.

La sectiunea Arta si cultura, proiectul castigator a fost Astra Film Fest 2007, al organizatiei Astra FilmFest.

La sectiunea sanatate, cu premiul Societatii Civile a fost distinsa Fundatia Sfanta Irina, pentru proiectul 'Cancerul nu iarta, dar suferinta poate fi alinata'.
Asociatia Alternative Sociale a obtinut premiul la sectiunea Educatie si cercetare pentru proiectul 'Metodologie de asistenta sociala, psihologica si juridica a copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate'.
Asociatia React, cu proiectul 'Daruieste din inima', a castigat premiul sectiunii Comportament civic si participare publica.

La premiile in afara concursului, s-a remarcat Consiliului National al Audiovizualului, premiat pentru campania 'Nu-ti educa copilul cu televizorul'. Distinctia i-a fost inmanata presedintelui CNA, Razvan Popescu, de catre actrita Maia Morgenstern. Presedintele CNA si-a exprimat surprinderea pentru premiu, afirmand ca institutiile de acest fel sunt obisnuite cu criticile. La randul sau, prezentatorul George Vintila, de la Radio Pro FM, a spus ca nici el, in calitate de jurnalist, nu se astepta ca va ajunge sa felicite CNA.

Radio Guerrilla a fost distins pentru campania 'Tara normala', premiul fiind inmanat de Robert Turcescu. 'Premiantul' Mihai Dobrovolschi nu l-a iertat insa si i-a atras atentia ca intr-o tara normala n-ar fi primit asa un premiu, 'iar Robert Turcescu n-ar fi lucrat si la Vantu, si la Sarbu'.

Transparency International a fost premiata pentru Campania 'Fara spaga'. La acordarea premiului, Liviu Mihaiu a afirmat ca, prin distingerea proiectelor care au incercat sa schimbe in bine societatea, are impresia ca 'lupta cu incalzirea globala dand drumul la aerul conditionat'. 'Dar mie imi plac lucrurile imposibile', a adaugat Mihaiu.

Dintre premiantii extraconcurs au mai facut parte Asociatia TET Alexandria, cu proiectul 'Festivalul National de Teatru Tanar, IDEO IDEIS'; Secretariatul General al Guvernului si Agentiei Nationale pentru Romi, cu proiectul 'Stop prejudecatilor despre etnia roma'; Hospice Casa Sperantei, cu proiectul 'Nu pierde nicio clipa! Tine-o langa tine!'; Dan Patzelt, pentru 'Eu nu blochez intersectia'; Fundatia Renasterea, pentru proiectul 'Mamovan'.

Celelalte proiecte castigatoare au fost: Fundatia pentru Parteneriat, cu proiectul 'Apele au trecut. Regaseste speranta' - la Sectiunea Dezvoltare economica si sociala; Organizatia Mihai Eminescu Trust, cu proietul 'Restaurarea zonelor umede din rezervatia 'Stejarii seculari de la Breite, Sighisoara' - Sectiunea protectia mediului; Organizatia Romani Criss, cu proiectul 'Pasi spre toleranta' - Sectiunea Apararea Drepturilor individuale sau colective.

Societatea Civila a acordat mentiuni tuturor participantilor la concurs care au obtinut un punctaj sub limita celui castigator.

Noutatea editiei din acest an constat in premiul special 'Adevarul Verde', acordat Lianei Buzea pentru proiectul 'EcoAssist', inscris in competitie la sectiunea Protectia Mediului. Prin acest proiect au fost amplasate cosuri pentru colectarea selectiva a deseurilor in Academia de Studii Economice din Bucuresti, fiind in curs de implementare la alte trei sectiuni.

Din juriul acestei editii au facut parte, printre altii, Ioan T. Morar, Liviu Mihaiu, Victor Alistar, Mihaela Radulescu si Robert Turcescu.

Gala Societatii Civile, organizata de Millenium Communication, promoveaza cele mai bune proiecte implementate de sectorul neguvernamental din Romania. La editia din acest an, au fost inscrise 115 proiecte, apartinand unor organizatii neguvernamentale, grupurilor de initiativa sau persoanelor fizice.

(Victoria Vioara)