Gala Societatii Civile a premiat si anul acesta, in cadrul celei de-a patra editii, cele mai bune proiecte ale organizatiilor neguvernamentale din Romania care au reusit sa schimbe ceva. Marele premiu a fost acordat pentru proiectul "Diferiti, dar impreuna", prin intermediul caruia, anul trecut au fost angajate 73 de persoane cu dizabilitati intelectuale. Proiectul, castigator la sectiunea Servicii sociale pentru categorii defavorizate, apartine Fundatiei pentru Voi, singura organizatie neguvernamentala din Timisoara care ofera aceste tipuri de servicii comunitare pentru adultii cu dizabilitati inteclectuale.

La sectiunea "Protectia mediului", castigatoare a fost Organizatia Mihai Eminescu Trust, pentru proiectul "Restaurarea zonelor umede din rezervatia Stejarii seculari de la Breite, Sighisoara". "Bunica a fost cea care mi-a zis ca toata viata va fi o lupta. Lupta pentru comunitate este cea mai frumoasa, iar noi am castigat aceasta lupta prin acest proiect. Ne pregatim acum sa construim in Breite o casa cu acoperis verde", a spus directorul organizatiei, Fernolend Caroline.

Proiectul tanarului Dan Patzelt, "Eu nu blochez intersectia", a fost foarte apreciat de juriu, motiv pentru care a primit un premiu extraconcurs. "Campania a pornit dintr-o frustrare a mea, generata de lipsa de bun simt a soferilor, care intra in intersectie desi nu o pot traversa si blocheaza traficul. De aceea am decis sa imi lipesc un mic sticker, cu mesajul www. EU NU BLOCHEZ INTERSECTIA .ro", a explicat Patzelt.

Campania sa a inceput pe 1 aprilie 2008. "Pentru ca am primit mail-uri si din multe alte orase, caut sponsori care vor sa se implice in viata comunitatii. Caut firme de 'print' care sa produca stickerele si sa le si lipeasca, pentru a facilita extinderea campaniei si prevenirea transformarii acestor orase intr-un Babilon, cum este Bucurestiul, momentan", a adaugat acesta.

Tot in cadrul Galei Societatii Civile, Adevarul Verde a premiat o tanara studenta la ASE Bucuresti, pe nume Liana Buzea, pentru proiectul "EcoAssist", inscris in competitie la sectiunea Protectia Mediului. Prin intermediul acestuia, au fost amplasate cosuri pentru colectarea selective a deseurilor in ASE, programul fiind in curs de implementare si in alte trei universitati din tara.

Organizatia Astra Film Fest a castigat premiul pentru sectiunea Arta si Cultura, cu proiectul "Astra Film Fest 2007", Fundatia Sfanta Irina a castigat la sectiunea Sanatate cu proiectul "Cancerul nu iarta, dar suferinta poate fi alinata!", Asociatia REACT, cu proiectul "Daruieste din inima" a primit premiu pentru sectiunea Comportament civic si participare publica, la sectiunea dezvoltare economica si sociala a castigat proiectul "Apele au trecut. Regaseste speranta!", implementat de Fundatia pentru Parteneriat. Asociatia Alternative sociale a fost premiata la sectiunea educatie si Cercetare, pentru proiectul "Metodologie de asistenta sociala, psihologica si juridical a copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate", iar organizatia Romani CRISS a castigat la sectiunea Apararea drepturilor individuale si collective, cu proiectul "Pasi spre toleranta".

Din jurul Galei societatii Civile din acest an au facut parte si: Dana Deac (TVR 1), Catalin Stefanescu (TVR1), Liviu Mihaiu (Academia Catavencu), Robert Turcescu (Realitatea TV si Europa FM), Mihaela Radulescu (Antena1), Cristina Bortun (Institutul Goethe Bucuresti).

"Nu cred in tezaurul de intelepciune a romanilor, nu cred in patriotismul sau in dorinta lor de a schimba ceva. De ce? E suficient sa ma uit la cum se ara campul cu PET-uri sau la cum arata orasele sau raurile acestei patrii. Cred, in schimb in oamenii care au participat la aceasta competiei, pentru ca avem nevoie de ei. Pentru ca ei cred in demnitate si curatenie", a spus Catalin Stefanescu.

In competitia din acest an au fost inscrise 115 proiecte, apartinand unui numar de 74 de ONG-uri, 3 grupuri de initaitiva si 3 persoane fizice. Valoarea fondurilor atrase de proiectele implementatein 2007 se ridica la 7,9 milioane de euro.