Proiectul "Pedaleaza pentru educatie", derulat de compania E.On in parteneriat cu Asociatia Green Revolution si autoritatile locale a fost lansat, joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Iasi.

Considerat a fi unul dintre cele mai importante proiecte din cadrul unei campanii prin care si-a propus sa sustina sistemul de educatie din Romania, proiectul "Pedaleaza pentru educatie" consta in donarea a 800 de biciclete pentru copiii din 40 de localitati din mediul rural din judetele Iasi, Botosani, Suceava si Vaslui. Beneficiarii proiectului sunt aproape 7.000 de copii si cadre didactice din Moldova, la Iasi urmand sa ajunga 200 de astfel de mijloace de transport.

Lansarea proiectului in judetul Iasi a avut loc in prezenta primarului municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a primarilor localitatilor beneficiare si a reprezentantilor Consiliului Judetean, precum si a directorului E.On Romania, Frank Hajdinjak.

Potrivit acestuia din urma, proiectul isi propune sa contribuie la scaderea ratei absenteismului scolar si a numarului de copii care renunta la scoala, din cauza distantei mari intre casa si institutia de invatamant si, totodata, sa promoveze bicicleta ca mijloc de transport eficient si ecologic.

"Accesul la educatie da valoare fiecarei comunitati si arata dorinta oamenilor de a-si extinde orizontul cunoasterii. Mai mult decat atat, copiii au dreptul la o educatie sanatoasa, care sa le ofere o sansa reala de a evolua in viata de zi cu zi, pentru a pune umarul peste ani, la dezvoltarea comunitatilor in care traim"
, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.

Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution a declarat la randul sau ca zonele rurale ce vor beneficia de biciclete au fost selectate impreuna cu reprezentantii Consiliilor Judetene, conform urmatoarelor criterii: comunitati aflate pe arii extinse; numar mare de locuitori, respectiv copii inscrisi la scoli; copii cu rezultate bune la invatatura; lipsa mijloacelor de transport pentru deplasarea copiilor catre scoala; copiii provin din familii cu venituri modeste.

"Exista un numar mare de copii care isi doresc sa invete, care viseaza sa realizeze o multime de lucruri in viata. Educatia este primul si cel mai important pas, astfel ca ne-am gandit sa ii sprijinim asa cum putem, punandu-le la dispozitie un mijloc de transport simplu, eco si sanatos, care sa le permita sa ajunga la scoala. Speram ca acest proiect sa ajute cat mai multi copii sa isi indeplineasca visurile!" a subliniat Raluca Fiser.

Prezent la conferinta de presa, Gheorghe Nichita, primarul Iasiului a subliniat importanta transportului alternativ care, in opinia sa, ar trebui dezvoltat la fel ca in restul tarilor europene.

"Suntem foarte incantati sa sprijinim o lansare a conceptului noii culturi a mobilitatii si in mediul rural, sa fim alaturi de E.ON care, impreuna cu Asociatia Green Revolution, a avut o astfel de initiativa. Stim ca un astfel de proiect nu va rezolva toate problemele, dar este un pas inainte. Ne bucuram ca E.ON Romania a decis sa investeasca in educatie si asteptam sa colaboram si pe viitor si in alte proiecte, pe langa cele de business. Sper ca acest tip de actiune sa ne dea tema de gandire pe viitor si sa dezvoltam cat mai mult infrastructura necesara transportului alternativ. In Uniunea Europeana transportul cu bicicleta este foarte mult incurajat"a declarat Gheorghe Nichita, primarul Iasiului.

Potrivit organizatorilor, fiecare scoala generala din cele 40 de localitati rurale va primi cate 20 de biciclete, impreuna cu un rastel, sistem de siguranta si materiale destinte informarii copiilor cu privire la siguranta in trafic si protectia mediului. Bicicletele vor fi date spre folosire elevilor cu rezultate bune la invatatura si care au de parcurs distante mari pana la institutia de invatamant.

Sursa: administratie.ro