Miercuri, 5 septembrie 2012, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si E.ON Romania au incheiat un parteneriat pentru derularea unor campanii de informare, prevenire si constientizare asupra pericolelor in cazul utilizarii necorespunzatoare a diferitelor surse de energie.

Protocolul, al carui obiectiv principal este reducerea numarului incidentelor si, implicit, al victimelor, este primul de acest fel incheiat intre IGSU si o companie din sectorul energetic din Romania.

Anual, sute de persoane si-au pierdut viata in incendii, intoxicatii cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor. Din cele circa 40.000 de incendii produse in Romania in perioada im primele sapte luni ale anului, mai mult de jumatate (56%) au avut loc in locuinte si gospodarii, iar din cele 1.263 de victime ale acestor incidente, 152 au fost copii.„Asemenea situatii extraordinare si nefericite nu pot sa nu atraga atentia asupra importantei de a respecta cu strictete normele de siguranta. Consecintele pot fi extrem de severe si pot distruge viata noastra si a familiilor noastre. Incheierea parteneriatului cu IGSU reprezinta pentru compania noastra un pas major in cadrul eforturilor depuse constant in ultimii ani pentru prevenirea si reducerea numarului evenimentelor tragice”, spune Frank Hajdinjak, Director General al E.ON Romania.

Cauzele acestor evenimente sunt multiple, incepand de la manevrarea necorespunzatoare a aparatelor electrice, a celor care functioneaza pe baza de gaz sau alte tipuri de combustibil, continuand cu utilizarea unor cosuri de fum fara protectie, neetansate sau obturate si care nu permit evacuarea gazelor arse, pana la lasarea copiilor nesupravegheati in apropierea unor surse de foc deschis sau a echipamentelor electrice.

In zona de activitate a E.ON Gaz Distributie, numai anul trecut, 23 de persoane au decedat din cauza asfixierii cu monoxid de carbon, iar alte 52 de persoane s-au aflat la un pas de moarte din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon. Totodata, in 2011, un numar de 5 persoane si-au pierdut viata, iar alte 12 au avut de suferit in urma unor explozii sau incendii cauzate, in cea mai mare parte, de manevrarea gresita a aparatelor sau de improvizatiile efectuate la instalatiile interioare sau alimentate cu gaze naturale.

„Prioritatea institutiei pe care o manageriez este implementarea celor mai bune practici si proceduri in vederea cresterii nivelului de securitate a celor in slujba carora suntem neconditionat - cetatenii – si bunurilor acestora. Momentul de astazi este unul extrem de important pentru noi, indrituindu-ma sa afirm ca aceasta colaborare cu E.ON Romania va pune bazele unei natiuni ancorata culturii preventive si comportamentului proactiv, conturand premisele unui viitor in siguranta”
, a declarat colonel Marcel-Sorin Lucaciu, Inspector General al IGSU.

Campania se va desfasura pe o perioada de sase luni si va cuprinde doua etape.

In prima faza (septembrie – octombrie) campania se va axa pe constientizarea publicului tinta (parinti, bunici si alti reprezentanti legali ai copiilor) in legatura cu pericolul la care sunt expusi copiii lasati singuri acasa nesupravegheati. In a doua etapa (octombrie 2012 – martie 2013) campania se va concentra pe prevenirea manifestarii principalelor surse generatoare de incendii la locuintele si gospodariile populatiei.

Campania va include spoturi tv si radio, distribuirea de afise si pliante, dar si actiuni in scoli, atat la nivel central, cat si local.

„Asemenea situatii extraordinare si nefericite nu pot sa nu atraga atentia asupra importantei de a respecta cu strictete normele de siguranta. Consecintele pot fi extrem de severe si pot distruge viata noastra si a familiilor noastre. Incheierea parteneriatului cu I.G.S.U. reprezinta pentru compania noastra un pas major in cadrul eforturilor depuse constant in ultimii ani pentru prevenirea si reducerea numarului evenimentelor tragice”,a spus Frank Hajdinjak, Director General al E.ON Romania.

Ideea implementarii unui astfel de proiect a pornit de la o realitate sustinuta de statistici si anume faptul ca cei mici au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime ale incendiilor produse la locuinte si gospodarii. Practic, in fiecare saptamana, un copil devine victima a incendiilor.