Recent, la initiativa Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki, Inalta Curte de Casatie si Justitie a extins la nivelul intregii tari obligatia ca fiecarui nou membru al unei organizatii non-guvernamentale sa ii fie cerut cazierul fiscal.

In urma unui demers APADOR-CH, care a constatat ca numai unele judecatorii din tara solicitau caziere fiscale pentru noi membri in asociatii, Procurorul General al Romaniei a formulat un recurs in interesul legii ce formeaza obiectul Dosarului nr. 9/2012 privind , iar pe 18 iunie 2012 Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a admis, punand capat interpretarii diferite a legii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul competent sa judece recursul in interesul legii a luat in examinare recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 8 alin. (1) lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la prezentarea obligatorie a certificatului de cazier fiscal in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, punand concluzii pentru admiterea acestuia si pronuntarea unei decizii prin care sa se asigure interpretarea si aplicarea unitara a legii, in sensul de a se stabili ca prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii, atunci cand acestia dobandesc si calitatea de reprezentanti legali ai persoanei juridice deja inregistrate.