In localitatatile Teiu - Arges si Victoria - Iasi se desfasoara in prezent Proiectul cu finantare nerambursabila "eLibrary & Tehnologie Virtuala", proiect ce face parte din Programul eCultura al carui finatator este Proiectul „Economia Bazata pe Cunoastere” (EBC).

Proiectul mare a fost initiat de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, cu sprijinul Bancii Mondiale. Partenerii Proiectului sunt: Primaria comunitatii Teiu/judetul Arges, Primaria comunitatii Victoria, judetul Iasi si Scoala cu clasele I-VIII Teiu, judetul Arges.

Proiectul nostru isi propune un set de 7 activitati si 20 de sub-activitati care au drept scop  dezvoltarea unui program sustenabil de catre Biblioteca Publica Teiu si Biblioteca Publica Victoria,in parteneriat cu Biblioteca scolara teiana menit sa duca la dezvoltarea durabila a   comunitatilor rurale din care provin cele 3 institutii prin accesul la informatie si la cunoastere, prin dobandirea de competente TIC necesare societatii secolului XXI, prin promovarea valorilor culturale specifice si a valorilor autentice.

Obiectivul care sta la baza proiectului il reprezinta cresterea gradului de constientizare si de informare a utilizatorilor din comunitatile Teiu si Victoria privind beneficiile, oportunitatile si rezultatele oferite de Bibliotecile comunale si scolare implicate, ca Centre de documentare cu acces nelimitat la informatie si la mijloace moderne, subliniind rolul mijloacelor media digitale in promovarea si facilitarea dobandirii de competente tehnologice, de flexibilitate si adaptabilitate a utilizatorilor la inovatie intr-o societate a cunoasterii.

Societatea in care traim astazi, aflata in permanenta ascensiune spre dezvoltare, s-a schimbat aproape radical aducand cu sine atat evolutia tehnologiilor informarii si comunicarii  dar si implicit, mediul in care isi desfasoara activitatea structurile Info-documentare.

Mediul electronic are consecinte asupra noastra a tuturor determinandu-ne sa tinem pasul cu mediul informational aflat intr-o continua si rapida schimbare, sa reusim cu totii sa facem fata nevoilor privind educatia noastra continua si adaptabilititate, flexibilitate la Tehnologie, Informare si Comunicare (Cultura).

Acest proiect isi propune utilizarea unui vast ansamblu de componente TIC, de cultura a informatiei (abilitatea iminenta de supravietuire in secolul XXI) precum:

- Utilizarea eficienta a mijloacelor media digitale (camera foto, camera video, video-proiector, laptop, calculator, scanner, imprimanta,initierea video-conferintelor on-line intre cele doua comunitati partenere vor constitui componente TIC pe care le vom utiliza in vederea realizarii de  afise, pliante, imagini, postere , bannere, publicatii on-line si tiparite, articole  Mass-Media,materiale promotionale de promovare a proiectului in presa si mediul on-line,  schimbul de informatie si promovarea valorilor culturale specifice celor 2 comunitati implicate);

- Serviciile de biblioteca si informare bazate pe utilizarea Internetului (publicatii electronice, navigare in retea, motoare de cautare, servicii de baze de date bazate pe Web, sesiuni de lectura/auditie/prezentare, sesiunile de Help Desk vor fi conditionate in indeplinirea lor eficienta de utilizarea TIC.  

Proiectul isi propune dezvoltarea abilitatilor de utilizare a calculatorului pentru populatia din mediul rural, astfel se contribuie la cresterea competitivitatii pe piata fortei de munca, crearea ulterioara de noi locuri de munca si intarirea potentialului de imbunatatire a calitatii vietii.

Proiectul contribuie la dezvoltarea societatii informationale, o societate in care informatia si TIC se utilizeaza la scara larga si la costuri reduse, dezvoltarea societatii bazate pe cunoastere si creativitate.

Grupul tinta al proiectului a fost selectat conform principiului egalitatii de sanse, care a fost luat in considerare atat pentru elaborarea si implementarea proiectului, cat si pentru desfasurarea activitatilor acestuia si in identificarea grupului tinta in urma unei analize swot complexe. Astfel pe durata implementarii nu se va realiza nicio deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, indiferent de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, varsta, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau ca efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii in conditii de egalitate a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.

Consideram ca tratamentul egal asigurat pe parcursul implementaarii activitatilor va permite proiectului sa promoveze principiul egalitatii de sanse prin sustinerea actiunilor comune pentru dezvoltarea resurselor umane.

Desi in implementarea activitatilor proiectului vom implica mult mai multi beneficiari, grupul nostru tinta este constituit din 20 de persoane din ambele comunitati astfel:elevi, tineri, cadre didactice, personal Primarie, antreprenori, seniori, voluntary, femei casnice, someri, minoritati- cate 2 persoane per categorie, minim cate o persoana din fiecare comunitate implicata in parteneriat.
 
Dintre activitatile proiectului mentionam Proceduri manageriale de pregatire, lansare si popularizare ale proiectului, Punte peste timp, T.V. & Tehnologie Virtuala, Comunitatea mea in viziunea ta, eLibrary Web 2.0, Comunicare,Ambitie,Reusita si Tehnologie in context European, Simpozion.

 
***
Despre Proiectul Economia Bazata pe Cunoastere
Economia Bazata pe Cunoastere este un proiect strategic de pionierat pentru societatea cunoasterii din Romania, conceput si derulat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si finantat de Banca Mondiala si de Guvernul Romaniei.

Prin acest program, MCSI a dotat 255 de comunitati din Romania dezavantajate din punct de vedere al cunoasterii si accesului la informatie cu infrastructura TIC si acces la Internet de mare viteza. In fiecare comunitate inclusa in acest exercitiu inovativ a fost dezvoltata o Retea Electronica a Comunitatii Locale, ce comprima 4 noduri de importanta publica locala: Primaria, Scoala, Biblioteca si PAPI (Punct de Acces Public la Infomatie).

Beneficiarii directi ai societatii cunoasterii reprezinta 1.8 mil locuitori, 20% din populatia din mediul rural, 8% din populatia Romaniei. Economia Bazata pe Cunoastere si-a propus sa transforme aceasta categorie vulnerabila a populatiei in adevarate surse de educatie si informatie, prin transfer de cunoastere si diseminare de bune practici atat la nivel national, cat si international.

 
Sursa: romaniapozitiva.ro