Joi, 26 iulie 2012, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a lansat in dezbatere publica studiul "Facilitati de ingrijire a copiilor, factor determinant pentru reintoarcerea pe piata muncii a femeilor".

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale invita persoanele interesate sa contribuie la imbunatatirea studiului "Facilitati de ingrijire a copiilor, factor determinant pentru reintoarcerea pe piata muncii a femeilor". Acesta a fost elaborat in  cadrul proiectului „Echilibru - o noua abordare a vietii familiale cu viata profesionala”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara nr. 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Interventie: 6.3 „Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii”, implementat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in parteneriat cu Instituto de Formacion Integral Spania, Global Commercium Development, Consiliul Local al Sectorului 3, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 si Primaria Municipiului Brasov.

Obiectivul general al proiectului este asigurarea conditiilor necesare reintoarcerii pe piata muncii a tinerelor mame, prin programe tintite pentru a favoriza reconcilierea vietii familiale cu cea profesionala.

Prin studiul "Facilitati de ingrijire a copiilor, factor determinant pentru reintoarcerea pe piata muncii a femeilor" s-a analizat la nivel national gradul de dezvoltare a facilitatilor de ingrijire a copiilor  cu varsta de 0-6 ani. De asemenea, au fost identificate masuri si directii strategice pentru dezvoltarea facilitatilor de ingrijire si educare si cresterea ratei de cuprindere a copiilor. Cercetarea cantitativa in randul populatiei a fost realizata la nivel national, iar la nivelul lucratorilor din sistem, esantionul a fost de 503 organizatii/institutii care ofera facilitati pentru ingrijirea copiilor.

Temele abordate au fost: optiuni familiale in cresterea copiilor prescolari, increderea in serviciile existente pe piata, satisfactia cu privire la serviciile existente, accesibilitatea acestora pe piata, directii de imbunatatire a serviciilor, nevoi de dezvoltare, nevoi de formare la nivel de personal etc. De asemenea, a fost efectuata si o analiza comparativa la nivel UE.

Reprezentanti ai Ministerului Muncii - Directia Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Inspectoratul Scolar, DGASPC din Bucuresti, furnizori de servicii pentru ingrijirea copiilor, organizatii non-guvernamentale din domeniul protectiei copilului/familie etc. au dezbatut rezultatele obtinute prin acest studiu si au identificat tendintele privind serviciile de ingrijire a copiilor.

Partenerii sociali si actorii din sistem sunt invitati sa contribuie la imbunatatirea acestui sudiu, care va sta la baza planului national de formare in acest domeniu. Persoanele interesate sunt rugate sa trimita un mail la adresa implementareproiecte@mmuncii.ro prin care sa solicite documentul "Facilitati de ingrijire a copiilor, factor determinant pentru reintoarcerea pe piata muncii a femeilor".