Timisoara va fi primul oras din tara care se va conforma cerintelor de a asigura o suprafata pe cap de locuitor de 26 de metri patrati de spatiu verde, potrivit afirmatiilor secretarului de stat din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Ana Lucia Varga.

"Acum au 16 metri patrati pe cap de locuitor, dar, conform graficului, isi vor atinge pana in 2010 tinta de 20 de metri patrati, respectiv de 26 de metri patrati pana in 2013", a declarat secretarul de stat, luni, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia.

Ana Lucia Varga a spus ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 50 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor.

"Prin cadrul legislativ, noi am luat masuri ca pana in 2013 sa se asigure de catre autoritatile locale cate 26 de metri patrati pe cap de locuitor", a precizat secretarul de stat.

Ana Lucia Varga a declarat ca anul trecut au fost alocate fonduri in valoare totala de 60 de milioane de lei pentru infiintarea a 102 parcuri. Din cele 162 de proiecte depuse, doar 102 au fost eligibile si au primit finantari cuprinse intre 300.000 de lei si trei milioane de lei, a mai spus Varga.

In sesiunea de depunere din acest an au fost primite 350 de proiecte, urmand ca la inceputul lunii aprilie sa fie finalizata evaluarea proiectelor, pentru care se vor aloca in total tot suma de 60 de milioane de lei. Unul din criteriile de eligibilitate este cel al marimii localitatii, prioritare fiind orasele cu un trafic intens si cu o poluare mare, a spus secretarul de stat.

Un alt criteriu este cel privind infiintarea de noi parcuri, pentru care se primeste un punctaj mai mare, respectiv daca e vorba de modernizare si extindere sau de o simpla modernizare. Celelalte criterii se refera la numarul de pomi plantati, de utilizarea de materiale ecologice si de suprafata de spatiu verde existenta, a precizat Ana Lucia Varga.

Articolul integral pe www.green-report.ro