In acest an, Primaria Roman a inaugurat doua centre sociale - azilul de batrani Casa Bunicilor si cantina sociala Casa Painii. Ambele sunt finalizate, niciunul insa functional. In urmatoarele saptamani va avea loc, conform programarii, inaugurarea unui al treilea centru, de data aceasta destinat copiilor - Centru de zi pentru copiii aflati in situatii de risc.

De ce nu functioneaza aceste centre, toate facute pe proiecte cu finantare europeana? Simplu: pentru ca ele tin de primarie. Iar primaria nu are voie sa faca angajari. Solutia gasita de autoritatile locale (si acceptata de comisia care monitorizeaza derularea proiectelor europene) este infiintarea unei asociatii nonprofit - Roman 2000 - care sa preia serviciile pentru cele trei centre, urmand ca banii pentru intretinere sa fie alocati de la bugetul local.

Roman 2000 functioneaza de la 1 august. Din cei 40 de angajati de care este nevoie, 29 au primit deja contractele. Urmeaza, pe parcurs, sa se completeze organigrama.

Centrul de zi pentru copiii aflati in situatii de risc este construit pe terenul de sport al Scolii nr. 7, de pe strada Bogdan Dragos. De serviciile acestui centru vor beneficia 50 de elevi, iar centrul va fi deservit de zece angajati. Valoarea proiectului este de 83.867 euro.

Cantina sociala Casa Painii este construita in fostul cinematograf Victoria, de pe strada Sperantei, in curtea Spitalui Vechi. Aici urmeaza sa fie angajate 14 persoane si sa fie servite doua mese pe zi pentru 300 de romascani. Valoarea proiectului este de peste 3,6 milioane de euro.

Azilul de batrani Casa bunicilor este construit pe strada Ogoarelor, in zona fostelor sere ale municipiului. 16 angajati vor lucra pentru a asigura confortul a 38 de persoane in varsta. Modernizarea si amenajarea cladirii au costat peste 3,3 milioane de euro.

Sursa: administratie.ro