Din 10 până în 16 mai 2021, filmoteca întâlnește biblioteca la FestivalYa – primul festival de carte și idei Young Adult, ajuns la a doua ediție și organizat de Cărturești în parteneriat cu Editura Trei și cu sprijinul Nemira, Storia Books, Epica și Youngart. Timp de o săptămână, pe paginile de Facebook și Youtube ale organizatorilor și editurilor partenere, adolescenții se conectează cu autorii de literatură Young Adult preferați: Patrick Ness, Maureen Johnson, Alex Moldovan, Margaret Rogerson, Jennifer Niven, Rachel Cohn & David Levithan, Hafsah Faizal, Krystal Sutherland, Benjamin Alire Sáenz, Anne-Sophie Jouhanneau.
 
După ediția din 2020, cu multe provocări pentru fanii genului, 23 de transmisii live, 16 ateliere și aproape 1000 de participanți care au interacționat în zoom cu autorii, festivalul propune pentru acest an și o temă: Cărți ecranizate. Vom povesti despre cum cărțile se transformă în filme, despre proiectele la care invitații lucrează în prezent, marile slăbiciuni și speranțe ale celor care scriu cărți pentru adolescenți. În completarea interacțiunilor cu autorii vin și o serie de ateliere gândite pe teme care aprind curiozitatea tinerilor: scriere creativă, cinema, video games și sănătate emoțională.
 
Pentru o scurtă călătorie în timp, la FestivalYA 2020, click AICI.
 

Sunt încântată că romanele mele întâlnesc cititori din România, că adolescenții de aici se conectează la poveștile mele. E revelatoriu să aflu că multe din experiențele de aici se oglindesc în viața tinerilor de la voi.
— Angie Thomas.
 
Nu aveți idee câtă bucurie îmi aduce participarea la un festival de carte din România. — Maureen Johnson
Simt că am acest sprijin imens în tot ceea ce fac. Să vii dintr-o comunitate ca Wattpad, în care eu însămi eram o fană a celor care scriau acolo și să ajungi să ai o armată de cititori în spate e ceva.  Mă face să mă simt că pot învinge orice obstacole. Și asta doar datorită cititorilor mei din România și de pretutindeni. — Anna Todd

***
Organizatori: Cărturești & Editura Trei
Parteneri: Nemira, Storia Books, Epica, YoungArt
Parteneri Media: Kiss FM, Scena9, DOR, Gen, revistă, OMG Publishing, Alecart, Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenți, The Calypso Journal, Fundația Friends For Friends, Adolescenteen, Asociația Young Initiative, Fundația Noi Orizonturi, Revista Echinox,  Mind Education, EBS Radio
 
Despre Cărturești
Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 37 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară, o galerie de artă contemporană și o cafenea.