CEZ a montat un sistem de panouri fotovoltaice la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, o clădire de patrimoniu național. Acesta este cea de-a zecea instituție de învățământ din țară care se va alimenta din surse 100% regenerabile cu sprijinul CEZ. Energia verde, elementele de arhitectură și tehnologia fac casă bună în locul în care sute de elevi se pregătesc pentru viitor.
 
Cu o istorie de peste 100 de ani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” este cunoscut în județ pentru rădăcinile sale antice. Prin instalarea centralei fotovoltaice cu o putere de 15 kWp, completăm harta instituțiilor de învățământ din România care își conturează un viitor sustenabil și se alimentează cu energie curată.  
 
De la începutul anului, Grupul CEZ în România a investit 145.000 de euro de #EnergieVerde, care s-au concretizat în alte 8 sisteme de panouri fotovoltaice. Beneficiarii direcți sunt: Liceul Astra Pitești, Liceul Tehnic Energetic Craiova, Liceul Energetic Târgu Jiu, Liceul Tehnologic Nr. 1 Alexandria, Liceul de Transporturi Auto Drobeta-Turnu Severin, Liceul Tehnologic „Ferdinand I” Râmnicu Vâlcea, Liceul Tehnologic „Alexe Marin" Slatina, Colegiul Economic al Banatului Montan Reșița. Anterior, în 2019, am „schimbat pe verde” viitorul copiilor de la Școala Gimnazială din Mușătești, Argeș.
 
„În ultimii ani, echipa noastră a dezvoltat multiple proiecte care sprijină educația și prin care ne-am asumat responsabilitatea pentru viitorul generațiilor actuale. Județul Constanța rămâne un etalon al energiei verzi, fiind și locul în care operăm cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa și în care am marcat premiere mondiale alături de #GenerațiaVerdeCEZ.”-  Ondrej Safar, CEO CEZ România.
 
„Energia solară reprezintă soluţia unui viitor curat şi suntem mândri că la proiectele colegiului nostru centenar s-a adăugat această nouă şi impresionantă realizare: statutul de şcoală verde, independentă energetic, cu posibilitatea de a fi un exemplu pentru comunitate, deoarece educaţia despre mediu pe care elevii noştri o primesc are o reprezentare practică în centrala fotovoltaică. Mulțumim pentru oportunitatea de a face parte din viitorul verde al României!” - prof. Ibadula Bianca, Director Adjunct în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, Constanţa.
 

Câteva detalii tehnice despre investiție:
 puterea instalată a unui panou este de 285 W;
 numărul total de panouri care formează kitul fotovoltaic de 15 kWp este de 54 bucăți;
 greutatea panoului este de aproximativ 18 kg;
 greutatea estimată a kitului fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 972 kg;
 suprafața estimată ocupată de kitul fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 100 mp.