Asociatia Green Revolution si Asociatia Centru Ecologic Green Area au organizat miercuri, 7 iulie 2010, Gala de premiere Green Business Index, realizata sub inaltul patronaj al Ministerului Mediului si Padurilor, cu sprijinul agentiei OgilvyEarth.

Gala de premiere Green Business Index s-a desfasurat in Parcul Herastrau, zona Pescarus, incepand cu ora 16.00. La Gala au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, ai Comisiei de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, ai Garzii de Mediu si Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, reprezentanti ai mediului de afaceri, ambasadelor, personalitati si reprezentanti ai societatii civile.

Iata, in continuare, care au fost castigatorii primei editii a acestuia, pentru fiecare dintre categorii:

Premiul pentru Dezvoltare Sustenabila – SC Danone PDPA SRL
- loc 2 Eco X SRL, loc 3 Holcim Romania
Premiul pentru Impact Asupra Mediului – Holcim Romania
- loc 2 Eco X SRL, loc 3 Carpatcement Holding
Premiul pentru Transport – Siveco Romania
- loc 2 Raiffeisen Bank, loc 3 Holcim Romania
Premiul pentru Utilizarea Resurselor – SC Danone PDPA SRL
- loc 2 Siveco Romania, loc 3 Agacon SRL Suceava
Premiul pentru Achizitii Verzi – Siveco Romania
- loc 2 Carpatcement Holding, loc 3 Ecovolt
Premiul pentru Starea Cladirilor – Holcim Romania
- loc 2 Siveco Romania, loc 3 Compania de Consultanta si Asistenta Tehnica
Premiul pentru Deseuri – Lafarge Romania
- loc 2 Rompetrol Chemicals SA, loc 3 Rompetrol Rafinare SA

De asemenea, au mai fost acordate doua premii de excelenta, acestea fiind primite de Green Fiber si Renovatio Solar, iar Recolamp a inmanat premiul special personal “Daca s-a ars, recicleaza-l” companiei SC Danone PDPA SRL.

Dupa inmanarea premiilor pe categorii au fost inmanate premiile Green Business Index, cele care urmau sa arate care sunt ocupantele primelor trei locuri in topul companiilor romanesti verzi.

Locul 3 a revenit companiei SC Danone PDPA SRL, iar locul al doilea a fost ocupat de Holcim Romania.

Siveco Romania a ocupat locul 1 si a devenit, in acest an, castigatoarea topului Green Business Index, reprezentantii companiei primind trofeul pentru cea mai verde companie romaneasca din partea reprezentantului Ministerului Mediului si Padurilor, secretarul de stat Mircea Ioan Cotosman.

“Ceea ce facem pentru mediu, la nivel de companie, este ‘un minus’ de 28 de tone de CO2 pe an, pentru ca 200 de masini din flota noastra stau in parcare, iar angajatii folosesc metode alternative de transport, inclusiv bicicletele”,a declarat Irina Piti, Account Manager Siveco Romania. La nivelul produselor pe care le dezvolta, Siveco ajuta companiile romanesti sa-si reduca cu 30% consumul de hartie, cu 45% timpul alocat gestionarii documentelor si cu 15% costul acestora, prin folosirea unui soft de management al documentelor.

Iata cum arata topul 10 al celor mai verzi companii romanesti:

Locul 1 - Siveco România
Locul 2 - Holcim România
Locul 3 – SC Danone PDPA SRL
Locul 4 - Coca-Cola HBC Romania
Locul 5 - Rompetrol Rafinare
Locul 6 – Ecosistem
Locul 7 - Carpatcement Holding
Locul 8 – SC Agacon Suceava
Locul 9 - Eco-X
Locul 10 - Rompetrol Petrochemicals

Green Business Index este primul top al companiilor verzi romanesti. El a fost determinat in urma completarii unui chestionar ce propunea sapte teme de dezvoltare in ceea ce priveste masurile luate in domeniul protejarii mediului.

Realizarea Green Business Index a plecat de la necesitatea mediatizarii eforturilor realizate de companii, investitiilor, inovatiilor, proiectelor de mediu si responsabilitate sociala. Toate acestea reprezinta un factor de educatie si un exemplu pentru sectorul romanesc de afaceri.

“Recunoasterea eforturilor de a proteja mediul prin reducerea impactului pe care activitatile economice il au asupra acestuia reprezinta incurajarea companiilor romanesti de a trece din zona gri in zona verde a business-ului”,a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Green Business Index este o incurajare a trecerii rapide a sectorului business in zona verde, aceasta fiind si una dintre prioritatile Asociatiei Green Revolution. Prin intermediul Green Business Index vor putea fi obtinute si centralizate informatii referitoare la activitatile de mediu desfasurate sau angajate de companiile romanesti, ceea ce poate oferi autoritatilor o viziune de ansamblu a situatiei existente si, implicit, directionarea fondurilor si initiativelor catre zonele in care este nevoie de acestea. In acest mod se va reusi si atragerea atentiei asupra importantei protejarii mediului si a resurselor naturale existente.

Evenimentul a fost primul care si-a propus neutralizarea amprentei sale de carbon asupra mediului inconjurator. “Ne-am dorit ca evenimentul sa fie CO2 free. Dupa finalizare, specialistii de mediu au trecut la analizarea si calcularea amprentei de carbon a acestuia. Amprenta de carbon va fi neutralizata prin actiuni de plantare” a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.