„Tot binele pe care îl înfăptuiți trebuie discutat, analizat, disecat și apreciat. Este singura cale prin care puteți să evoluați.”

În 2022, AMoS-ED a câștigat toate cele trei Premii ale secțiunii Tineri de Bine din competiția Gala Societății Civile. În plin proces de înscrieri, am stat de vorbă cu Leonardo-Mihai Mărincean – Președintele AMoS-ED, care ne-a povestit pe scurt despre cele trei proiecte câștigătoare, dar și despre ce a însemnat participarea la GSC pentru organizația lor.

1. Povestește-ne un pic despre AMoS-ED – Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică.

Foarte pe scurt, AMoS crește eroi! Avem totuși o definiție mai atipică a eroului: eroii noștri sunt tinerii care vor să facă comunitățile din care provin un loc mai bun, părinții care se luptă să-și întrețină și dezvolte familia, profesorii care vor să dăruiască cu pasiune cunoașterea unor noi generații, ONGiștii care își apără cauzele și orice alt om care vrea să creeze valoare și bunăstare acolo unde se află. Noi acționăm în zona Arieș, o comunitate de 2 municipii și 18 comune organizate în jurul Turzii și dezvoltăm inițiative care să atragă resurse pentru acești eroi, să le formeze competențe și să le dea contextul să colaboreze și să se ajute reciproc. Implementăm proiecte foarte diverse: campanii antibullying în școli, tabere de scriere de finanțări, concursuri de IT, expoziții artistice cu tematică socială, campanii de donații pentru copii din medii defavorizate și multe altele. Nu ne pricepem la toate, dar avem o rețea de 30 de colaboratori locali, instituții publice și ONG-uri, care sprijină și monitorizează aceste demersuri cu expertiza lor specifică.
 

Parte din echipa AMos-ED

2. Descrie-ne în câte o frază cele 3 proiecte proiecte câștigătoare la Gala Societății Civile 2022, secțiunea Tineri de Bine.

Suflet de Copil: mascote întruchipând dinozauri, unicorni sau crocodili au abordat pe un ton non-formal problema bullying-ului cu 750 de copii, folosind jocuri interactive, sfaturi organizate în pilde și alte metode inovatoare să îi ajute pe copii să își controleze emoțiile și să știe ce să facă dacă ajung victime.

Connect:ED: dispozitive IT recondiționate gratuit (laptopuri, calculatoare, telefoane, tablete și altele asemenea) au fost donate, în special pe timp de pandemie, către gospodării în care se aflau copii din medii defavorizate, unele cu mai mulți copii, ajutând aproximativ 150 de persoane.

Studioul Civic: aproximativ 100 de tineri au reușit să atragă atenția pe social media la peste jumătate de milion de persoane prin intermediul unor video-uri care promovau aspecte privind sănătatea mintală.

3. Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Care a fost rolul pe care l-ai avut în cadrul celor 3 proiecte menționate mai sus?

Ca Președinte AMoS, rolul meu principal este cel de management. Două dintre proiecte au fost implementate cu sprijin financiar nerambursabil și a fost datoria mea să mă asigur că toate acțiunile tinerilor sunt compliante cu obligațiile setate de finanțatori, într-o manieră care să nu restrângă excesiv creativitatea și spontaneitatea voluntarilor implicați, dar care să garanteze îndeplinirea rezultatelor asumate prin proiect. Ca absolvent de psihologie, în schimb, mă implic mereu în proiecte pentru a încerca să îi ajut pe tineri să vadă mai în profunzime nevoile beneficiarilor pentru care realizează acțiunile de voluntariat. În cadrul Suflet de Copil am format voluntarii pentru a implementa jocuri de educație non-formală care să gestioneze corect problema bullying-ului, în cadrul Connect:ED am realizat brief-urile pentru voluntari pentru abordarea demnă a copiilor din medii defavorizate economic și în cadrul Studioului Civic am verificat fiecare material video care aborda tematici de sănătate mintală și am discutat cu echipele refacerea segmentelor care stereotipizau sau adăugarea de noi segmente care să prevină stereotipizarea persoanelor suferinde de boli mintale. Dincolo de componenta de management, este deosebit de important pentru mine ca orice acțiune socială să fie atent monitorizată pentru a livra binele pe care și-l propune să-l livreze și pentru a educa voluntarii și colaboratorii implicați cu privire la ce spune știința despre psihologia umană.

4. Cum a fost să plecați acasă cu toate cele trei premii ale secțiunii Tineri de Bine – Premiul I pentru proiectul Suflet de Copil, Premiul II pentru proiectul Connect:ED și Premiul III pentru Studioul Civic?

Într-un cuvânt: șocant. Nu ne așteptam să câștigăm nici măcar un singur premiu, darămite toate 3 de la această categorie. Nu ne înțelegeți greșit, iubim și avem încredere în proiectele pe care le realizăm, altfel nu le-am mai face. Totuși, având în vedere dimensiunea națională a Galei și magnitudinea unora dintre aplicanți, nu ne-am fi imaginat vreodată că organizația noastră din Turda poate să se numere printre premianți. Un singur membru al echipei s-a deplasat la București pentru Gală, dar cu toții am urmărit cu sufletul la gură live-ul de pe pagina de Facebook. Câștigarea acestor premii va avea un impact deosebit asupra comunității noastre (și noi sperăm că și asupra altor comunități). Mega-orașele României atrag aproape tot talentul din rândul tinerilor deoarece pot promite mult mai multe resurse și oportunități. Câștigarea nu doar a unui premiu ci a întregii secțiuni de către o organizație dintr-un oraș mic este un semnal că binele și performanța se poate face de oriunde. Acest eveniment va fi pentru noi o unealtă cu care sperăm că vom putea convinge mai mulți tineri care migrează către orașe mai mari să dea o șansă comunităților mici din care provin și să o vadă ca pe o oportunitate să strălucească acolo unde este cel mai mult nevoie de ei.
 

Ovidiu Damian - Director Tehnic AMoS-ED, la Festivitatea de Premiere a Galei Societății Civile 2022.
Foto credits: Roald Aron.

5. Ce a însemnat pentru voi experiența din cadrul competiției Gala Societății Civile – de la completarea formularului de înscriere, până la Gala de Premiere?

Este puțin dificil de amintit întreaga experiență, având în vedere și cadrul lung de timp în care s-a derulat. Pentru noi, în particular, experiența de a scrie la Gală a fost o experiență foarte scurtă și trecătoare. O colegă din echipă a propus înscrierea și a coordonat o echipă de voluntari care au scris aplicațiile pentru mai multe dintre proiectele derulate de noi. Sunt sigur că a fost foarte plăcută reamintirea momentelor frumoase din acele proiecte și reflecția structurată prin intermediul formularului de candidatură asupra binelui realizat. Experiența a trecut rapid, în schimb, deoarece nu ne imaginam că vom câștiga. Totuși, premiile nu sunt cel mai important aspect din această experiență. Procesul de a reflecta colaborativ la proiectele derulate, de a urmării proiectele transmise de la Gală și a compara într-un mod constructiv impactul altor proiecte cu cel al proiectelor derulate de noi și conversațiile despre proiecte generate de tot procesul de aplicare sunt elemente foarte frumoase ale experienței de ONGist. Prea des realizăm proiecte și uităm imediat cum le încheiem de ele deoarece apar alte priorități. Participarea la Gală face din reflexie și apreciere o prioritate, chiar dacă pe o durată scurtă de timp.

6. Ce mesaj le-ați transmiteți tinerilor care au proiecte în derulare și se gândesc să aplice cu ele în secțiunea Tineri de Bine?

Nu ratați această ocazie. E irelevantă mărimea proiectului vostru, e irelevant dacă credeți sau nu că veți câștiga și știu că sunteți uneori prea prinși făcând bine ca să vă mai alocați timp pentru a vorbi despre binele făcut. Dar, tot binele pe care îl înfăptuiți trebuie discutat, analizat, disecat și apreciat. Este singura cale prin care puteți să evoluați. Faptul că aveți șansa să căștigați și un premiu este un bonus fenomenal, dar vă garantez că dacă transformați procesul de a aplica într-o ocazie de colaborare și reflexie, indiferent de câștigurile obiective, veți aprecia foarte mult această oportunitate. Mult succes și multă putere!

Înscrierile în secțiunea Tineri de Bine sunt deschise până pe 28 aprilie. În această secțiunea pot fi înscrise proiecte gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani, care s-au desfășurat în perioada 2021-2022 și care demonstrează implicarea civică prin acțiuni din orice sferă de interes.

De asemenea, GSC caută și Tineri Jurați, cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, care să jurizeze proiecte pentru societatea civilă, făcute de tineri. Înscrierile sunt deschise până pe 28 aprilie, iar tinerii selectați vor trece printr-un training despre implicare civică, despre zonele de acțiune la nivelul societății civile și despre cum se jurizează un proiect. Pe lângă evaluarea proiectelor din secțiunea Tineri de Bine, Tinerii Jurați vor fi parte și din jurizarea pentru Marele Premiu GSC 2023, cea mai importanță distincție a competiției.

Pentru mai multe informații, vizitați www.galasocietatiicivile.ro.

Gala Societății Civile este un proiect The Institute.

Partener Principal: Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Partener Secțiune Educație și Învățământ: BCR
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare și Good Routine by Secom
Partener Secțiune Dezvoltare Economică și Socială: Mastercard
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Culturali: Primăria Municipiului București prin ARCUB
Parteneri Media: HotNews.ro, IQads.ro, RADOR, AGERPRES, spotmedia.ro, Zile și Nopți, Revista Biz, România Pozitivă, Știri.ONG
Parteneri Tradiţionali: Netvibes România, MediaTrust România

O campanie: Gavrilă&Asociaţii