- Gala Societății Civile 2022 x Ashoka România -


Seria Monitorizare de Impact este un demers dezvoltat alături de Ashoka România, prin care ne-am propus să urmărim evoluția proiectelor înscrise în categoria A a competiției din 2022 – proiecte care au avut șansa să obțină, pe lângă Premiile I, II, III și Premiul pentru Impact Social

Etapa 2 continuă alături de Anca Teodora Sandu  – Comunitate Nucșoara și Președinte @Asociația Casa Bună, care ne-a povestit pe larg despre evoluția proiectului Lecții online la Casa Bună în 2023.

 

1. Cum vedeți demersul proiectului vostru în anul 2023? 

În 2023 continuăm cu lecțiile în online 1:1. Proiectul este deja într-o fază matură în sensul în care atât copiii cât și voluntarii au intrat în această rutină de a se vedea săptămânal pe skype și de a exersa: scrierea, citirea, înțelegerea textului și matematica.

În 2023 ne-am propus să combinăm activitățile educaționale pe care le desfășurăm în online cu cele din offline, față în față pentru a crește eficiența întâlnirilor dintre voluntari și copii și calitatea învățării.

Ne-am propus să facem asta atât în Ferentari (unde proximitatea ne permite să aducem săptămânal copii la Casa Bună) cât și în rural (unde deja avem spații fizice pe care le putem folosi ca spații de lucru). Din acest an beneficiem de un spațiu fizic în Nucșoara, o școală veche care a fost reabilitaăa de autoritățile locale și care în prezent este avanpost Casa Bună în mijlocul comunității din Nucșoara.
 

2. Ce îmbunătățiri aveți în proiect față de 2021-2022?

Îmbunătățirea procesului de management al voluntarilor (de la traininguri la relația voluntar - copil / familie și întâlniri periodice atât online cât și offline);

Introducerea recomandărilor de lucru personalizate per copil, foarte specifice și actionabile astfel încat voluntarii să lucreze pe ceva concret și cu impact în dezvoltarea copilului;

Vizite mai dese în comunități. La 2 săptămâni suntem prezenți în comunitățile din rural cu distribuții de mâncare și activități educaționale și vocaționale.
 

3. Care sunt 3 obiective principale pe care le-ați setat pentru proiectul vostru pentru anul 2023?

Voluntari mai bine echipați pentru a veni în sprijinul copiilor din comunități vulnerabile;
Creșterea eficienței întâlnirilor educaționale prin recomandări de lucru acționabile și croite pe nivelul fiecărui copil;
Creșterea numărului de copii înscriși în program;
Și, cel mai important dintre obiective: să vedem copiii veseli, încrezători în ei și puterile lor, fără frica de eșec.


Monitorizarea de Impact va avea patru etape și va ajunge la final în luna octombrie 2023. Pentru a urmări evoluția proiectelor participante, rămâneți cu ochii pe website-ul GSC, dar și pe canalele de Facebook și Instagram.

***

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și sustinere a antreprenoriatului social și a inovației sociale, prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societății în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale și a genera schimbări sistemice.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE, care promovează și premiază an de an activitatea sectorului asociativ din România.