Nume proiect: Raspiua! - spatiu de joaca pentru toti copiii
Organizator: AMAis (Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala)
 
Sectiunea/Sectiunile
Incluziune sociala
Premiul Special Organizația NEW ENTRY
 
Date generale
 
Perioada in care s-a derulat proiectul
Data de incepere a proiectului
Mar / 2017
Data de incheiere a proiectului
Dec / 2017
 
Acoperire geografica: Locala
 
Parteneri: La Firul Ierbii, Scoala Gimnaziala Speciala pentru deficienti de vedere, Scoala Gimnaziala Speciala pentru Surzi nr. 1, Grup Scolar Special nr. 3, Muzeul Culturii Romilor, Centrul Comunitar Tei, Muzeul Astra Sibiu, ANPD, DGASPC sector 4, MNAC, Psiholog clinician Teodora Sarbu, Asociatia Lindenfeld (Ajungem Mari)
 
Rezumatul proiectului: 
Raspiua este o initiativa pe termen lung de a crea un cadru incipient, incluziv pentru dezvoltarea adultilor de maine, concretizat sub forma unor spatii de joaca polisenzoriale destinate tuturor tipurilor de copii, incluzandu-i și pe cei cu dizabilitati, fie ele locomotorii, vedere, hipoacuzici sau cu probleme mentale. Această initiativa va pune bazele unui demers de accesibilizare a spatiilor de joaca, oferind posibilitatea unei experiente personale de joaca – pentru categoriile vulnerabile – si ocazia unei interactiuni ludice, empatice – pentru copiii tipici.

Plecand de la premisa, atestata de psiho-terapeuti, că joaca reprezinta un element important in dezvoltarea personala a oricarui copil, Raspiua ofera tuturor copiilor posibilitatea de a experimenta, invata si descoperi lumea prin joc si joaca. Locul de joaca este spatiul in care copiii incep sa devina constienti de sine, dar si de diferentele dintre ei si ceilalti; aici îsi testeaza propriile abilitati, dezvoltandu-si totodata capacitatea de analiza si de depasire a ‘obstacolelor’. Prin joaca se modeleaza trasaturile de caracter ale adultului de mai tarziu.

De aceea, credem cu tarie că realizarea unui spatiu de joaca universal accesibil, va functiona ca element de integrare sociala si terapie, oferind in acelasi timp, o platforma de socializare intre copiii tipici si cei cu dizabilitati, dar si între parintii acestora, un veritabil instrument educațional pentru eliminarea prejudecatilor. Prin acest proiect s-a realizat un spatiu de joaca mobil, polisenzorial, care prin 5 evenimente de tip pop-up playdates in spatiul public, dar si privat a oferit posibilitatea unei perceptii imbogatite asupra activitatilor de joaca, influentand experienta ludica pentru toate categoriile de copii.

Relevanta (context)

Contextul initierii proiectului:
Dupa 1 an si jumatate de evenimente realizate, atat cu persoane tipice, cat si cu persoane cu dizabilitati, ne-am dat seama ca dupa o anumita varsta este foarte greu sa mai treci peste frustrari. Aceasta realizare a dus la ideea de a crea contexte de socializare pentru varste mult mai fragede, iar pentru copii primul contact cu comunitatea are loc de obicei la joaca sau in spatiile de joaca. Primul pas, a fost vizitarea cat mai multor parcuri si zone de joaca pentru a observa gradul lor de accesibilitate. Apoi, AMAis a realizat o serie de focus grupuri cu copiii de la scolile speciale partenere pentru a afla dificultatile intampinate in spatiile de joaca, materialele si jocurile preferate, etc.
 
Scopul si obiectivele:
Scopul proiectului este realizarea unor spatii de joaca accesibile oricarui copil indiferent de abiliati, oferind astfel comunitatii o zona de contact intre persoanele cu diverse categorii de deficiente si cele tipice printr-o activitatea necesara, empatica si placuta.
Term. scurt: adaptarea dubei si realizarea echipamentelor de joaca polisenzoriale 
Term. mediu: itinerarea locului de joaca in zone cu vizibilitate maxima si accesibilitate buna pentru grupurile tinta
Term. lung:campanie de advocacy pentru convingerea administratiilor publice, privind importanta accesbilizarii mediului construit
 
Principalele activitati:
A. Realizarea echipamentelor joaca, amplasarea si itinerarea lor si implicarea comunitatii
Organizare echipă
Achiziționare duba si adaptarea ei
Proiectare echipamente de joaca 
Stabilire traseu evenimente PopUP Raspiua in spațiu public si privat deschis care necesita revitalizare
Obtinere acorduri si avize pentru amplasarea in spatii publice si private deschise
Itinerarea spatiului de joaca in spatiu public si privat (5 evenimente)
Creat baza de date cu parintii si copiii care au participat la evenimente
Raport intermediar cu observatii si concluzii legate de interactiunea persoanelor tipice cu cele cu dizabilitati si de necesitatile din spatiile de joaca

B. Comunicare si promovare
Promovarea evenimentelor si a evolutiei proiectului pe pagina de Facebook Raspiua si pe amais.ro pentru a asigura transparenta 
Realizarea parteneriate suplimentare cu ONG, institutii, firme care ne-ar putea promova si sustine initiativa 
Eveniment de deschidere

Beneficiari:
 
Beneficiari directi: Copiii cu dizabilitati si tipici: 360; parintii acestora/insotitorii: 320;

Beneficiari indirecti: comunitatiile locale din spatiile unde itineram PopUP Raspiua: aprox. 1200 persoane; arhitecti si designeri: 110; administratia publica: 70 persoane; social media: total reach 67000
 
Implicarea beneficiarilor: 
In procesul de proiectare a spatiilor de joaca au fost inclusi 104 copii de la scolile speciale (hipoacuzici, cu deficiente de vedere si/sau mentale, cu tulburari de spectru autist, boli asociate) ce au participat la activitatile de observatie si interactiune cu echipa AMAis, precum si la focus-grupurile organizate in cadrul scolilor partenere, unde copiii s-au jucat, au ales si au ‘dezbatut’ o serie de materiale, punctand preferinte sau senzatii pe care acestea le-au provocat in cazul fiecaruia.
 
Aproximativ 50 de copii (atat tipici cat si cu dizabilitati) au participat la evenimentul de testare a concluziilor adunate in urma focus-grupurilor si a activitatilor de observatie. In urma evenimentului echipa de proiectare a putut confirma sau infirma diverse ipoteze de joc si joaca in context incluziv, pentru a le putea integra apoi in design
 
Rezultate (eficacitate)
 
Rezultatele proiectului:
Proiectul are un caracter polivalent avand un impact mare pe mai multe planuri: cel cognitiv-educațional (joaca privita ca metoda de educatie alternativa), social (integrarea sociala a copiilor cu dizabilitati prin accesibilizarea spatiului de joaca, dezvoltare personala) si medical (stimularea dezvoltarii sistemului muscular si osos prin activitati mecanice).

Pe termen scurt, spatiul de joaca mobil devine o zona de contact intre persoanele cu dizabilitati si cele tipice, jucand un rol important in eliminarea fenomenului de izolare sociala a grupurilor vulnerabile, dand liber la joaca tuturor. Pe termen lung proiectul va avea un impact major asupra adultilor de maine. Prin joaca, copiii cu dizabilitati vor capata incredere in sine reusind astfel sa devina membrii independenti ai societatii. De asemenea, este o oportunitate foarte mare de socializare intre copiii tipici si cei cu dizabilitati prin care se vor reduce prejudecatile care apar odata cu trecerea la viata de adult.
 
Resursele umane implicate:
Coordonator proiect - 1 persoana, norma intreaga
Coordonator comunicare - 1 persoana, norma intreaga
Coordonator voluntari- 1 persoana, jumatate de norma
Coordonator evenimente in spatii deschise - 1 persoana, norma intreaga
Coordonator evenimente in spatii inchise - 1 persoana, norma intreaga
Coordonator adaptare duba - 1 persoana, jumatate de norma
Echipa de proiectare - 3 persoane, norma intreaga
 
Implicarea voluntarilor:
Numar voluntari: 40 persoane. Acestea au fost atrase prin: call pentru voluntari pe social media, afise si prezentari prin facultati (Sociologie, Psihologie si Arhitectura). Implicarea lor consta in: montarea si demontarea spatiului de joaca, supravegherea copiilor in spatiul de joaca PopUp Raspiua, organizarea evenimentelor de tip playdate, crearea de jocuri cu elementele Raspiua, interactiunea cu parintii, promovarea proiectului
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Scolile speciale: promovarea proiectului si implicarea copiilor si a parintilor in activitatile PopUp Raspiua
ANPD: promovarea initiativei Raspiua 
DGASPC S4 si S2: promovarea evenimentelor de joaca in cadrul centrelor de copii
MNAC: promovare si punerea la dispozitie a spatiului
La firul Ierbii: promovare si punerea la dispozitie a spatiului
Muzeul culturii romilor: promovare si punerea la dispozitie a spatiului
Centrul comunitar Tei: promovare si punerea la dispozitie a spatiului
Asociatia Lindenfeld (Ajungem Mari): promovarea evenimentelor de joaca in cadrul centrelor de copii
 
Buget: 135000
 
Contributiile in natura:
Servicii de productie pentru aproximativ 45% din dispozitivele de joc - in sistem barter
Servicii montaj si transport - in sistem barter
 
 
Evaluare
 
Obstacole majore intampinate:
Un obstacol major a fost realizarea evenimentelor de tip PopUP Playdate in spatiul public. Am reusit sa depasim acest obstacol prin intalniri repetate cu ADP si ALPAB pentru a le prezenta initiativa si beneficiile ei.
 
Lectii invatate:
Lectia cea mai importanta este sa incerci sa faci mai putine activitati. Nu poti rezolva toate problemele cu o singura finantare.
Un alt aspect invatat este acela ca lucrul cu administratia publica poate deveni dificil chiar si acolo unde discutiile premergatoare par promitatoare. Pentru mai multe sanse de reusita a acestor initiative, este necesar alocarea unui timp mai mare si/sau mai multor resurse umane pentru a mentine un contact si o comunicare constanta pe perioada proiectului cu acestea.
 
Calitatile proiectului: 
- spatiul de joaca este un produs proiectat si produs de un ONG format in mare parte din arhitecti, ce au optat pentru implicarea beneficiarilor directi in procesul de proiectare/design (arhitectura/design participativ)
- aduce in discutie un subiect ignorat de autoritati: accesibilitatea spatiilor de joaca publice
- spatiul de joaca proiectat este foarte versatil si usor de folosit in contexte si situatii foarte variate; poate constitui o unealta de lucru pentru diversi specialisti ce lucreaza cu/pentru copii
 
Comunicare

Planul de comunicare: 
Pre-lansare. Campanie de awareness pentru dreptul la joaca si importanta accesibilizarii pe asseturile Raspiua/AMAis si parteneriate media; crearea identitatii vizuale PopUP Raspiua; buzz in social media (continut multimedia): making of duba, instalatii de joaca; campanie media cu call to action targetat in zonele itinerante
 
Lansare si post. Eveniment de inaugurare a dubei PopUP in spatiul public; activarea influencerilor din comunitatile locale la evenimente, comunicare in strada+centre comunitare (afise, flyere in scoli, piete, cartier)
 
Documentare video a itinerarii; dezvoltare de continut testimonial/interviu/story de la evenimentele PopUP pentru diseminarea mesajului
 
Realizarea unui site multimedia pentru prezentarea ghidului de bune practici in accesibilizarea locurilor/instalatiilor de joaca pentru toti
 
Website proiect: www.amais.ro
 
Resurse/ Articole aparute in presa
Promo proiect l Facebook l Editia de dimineata l RRI l Kinder Trips
 

***
Despre organizatie
AMAis urmareste sa creasca empatia comunitatii si constientizarea asupra problemelor intampinate de grupurile vulnerabile, folosind mediul construit ca resursa principala. Promoveaza proiectarea incluziva si este ghidata de convingerea ca arhitectura si designul pot influenaa societatea in bine. Echipa este compusa din arhitecti, psihologi, programatori, copywriteri si colaboreaza cu sociologi, educatori, artisti si alte entitati din domenii cu impact direct asupra problemelor sociale.