Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) deschide noul sezon expozițional. Acesta îmbină multe dintre tendințele pe care MNAC și-a propus să le acopere: recuperarea unor personalități marcante ale istoriei recente a artelor vizuale din România, expoziții personale, reprezentanți ai minorităților culturale care contribuie astăzi la diversitatea scenei artistice, sprijinirea artei tinerelor generații, dar și o puternică prezență internațională printr-o expoziție de grup.

 

În holul de intrare în muzeu veți fi întâmpinați de expoziția retrospectivă Alma Redlinger, Pierderea inocenței.Fracturile formei, alburile cruțate de culoare și desen deopotrivă dau un traseu rebusistic, compun o șaradă în ale cărei goluri de sens se urmăresc unul pe celălalt artista (portretul ascuns) și privitorul (vânător de sensuri). Acest joc de descompunere/compunere, păstrând o prospețime a primelor vârste, este rafinat/complicat prin modularea culturală.” (lin Dan, curator).

 

În emblematica Sală de Marmură de la Parter prezentăm instalaţia Patrimoniu a artistului Eugen Raportoru, realizată în parteneriat cu Roma Education Fund Romania. „Prin utilizarea aceluiași cocktail de vernacular și oficial, de pictură plus instalație, de soluții standard combinate cu improvizații, de materiale nobile cu unele descompuse, el construiește un memorial dedicat locului pe care Palatul (lui Ceaușescu sau al Parlamentului) a fost edificat în mod abuziv după ce a fost transformat în moloz chiar acel cartier din care s-a ridicat Bucureștiul.” (lin Dan, curator)

 

Cele două expoziții ale colecției muzeului fac legătura între istoria formării muzeului și patrimoniul complex al acestuia, reflectând în același timp producția vizuală românească din ultimele decenii și strategiile recente de construcție instituțională: Leviathan, expoziția permanentă a depozitelor de artă este deopotrivă scenă deschisă și program menit să privească retrospectiv la diversele mecanisme care au guvernat nașterea colecției în primele sale faze; și Puls 21 (o referință la secolul în care ne aflăm), o selecție a celor mai recente lucrări de artă intrate în Colecția muzeului prin sesiunile de achiziții publice din 2020 și 2022, dezvăluind o atitudine prospectivă în reflecția curatorială a muzeului.

 

Și în acest sezon rămân vizitabile depozitele colecției de artă ale muzeului, în expoziția Leviathan. În măruntaiele colecției  de la etajul al doilea, un proiect multi-disciplinar unic în România, conceput de lin Dan (Director MNAC) și curatoriat de Irina Radu (Șef Secție Colecții de Artă). Spațiul este conceput ca un labirint deschis, cu enclave pentru activități temporare (expoziții tematice, ateliere educaționale, conferințe) și cu un parcurs plin de surprize oferite de operele puse în rafturi și depozitate în moduri ingenioase și creative. Leviathanul MNAC este un animal prietenos, care adună oameni și artă în măruntaiele colecției.

 

La etajul al treilea, curatoarea Anca Mihuleț prezintă Cronicile Viitorilor Supereroi, o expoziție de grup ce reunește o selecție internațională de 14 artiști ale căror discursuri sunt rezultatele unor practici hibride aflate la granița dintre vizualitate, arhitectură, coregrafie, inginerie, performance și scris: Hyunjin Bek (KR), Adriana Chiruta (RO), Baptiste Debombourg (FR), Oana Hodade & Alexandra Pâzgu (RO-AT), Heecheon Kim (KR), Fabio Lattanzi Antinori (IT-UK), Saem Lee (KR), Lawrence Lek (UK), Dalibor Martinis (HR), Adina Mocanu (RO-DE), Maria Pop Timaru (RO), Larisa Sitar (RO), Dimitar Solakov (BG), Stardust Architects (RO). Inițiat sub forma unei cercetări curatoriale în 2018, și prezentat prima oară la Kunsthalle Bega Timișoara (2021), proiectul funcționează ca un aparat care își propune să analizeze funcția artei în relație cu o audiență tânără în căutarea răspunsurilor la întrebări legate de trecerea timpului și îmbătrânire, viitorul planetei, relația cu supranaturalul sau balansul dintre local și global, aducând în dialog doi tropi geografici și culturali distincți – sud-estul Europei și sud-estul Asiei. Expoziția este susținută de Ministerului Culturii, Sportului și Turismului din Republica Coreea, Korea Arts Management Service (KAMS), Fund for Korean Art Abroad (FKAA), Institutul Italian de Cultură București, LG Electronics România.

 

La etajul al patrulea prezentăm expoziția Victoriei Zidaru, Ziua Întâi (curator Ruxandra Demetrescu), o instalație site-specific din material textil și vegetal ce surprinde prin dimensiunea vizual-haptică și olfactivă și rezumă preocupările artistei din ultimii ani.

 

Auditorium-ul găzduiește expoziția artistului ieșean Felix Aftene, Mustața lui Dali și alte culori, o colaborare multidisciplinară cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici și cu Andrei Cozlac (video), Paul Pintilie (muzică), Gabi Dimitriu (NFT); iar în cafenea, în spațiul Dialog, continuăm programul de expunere a studenților sau tinerilor absolvenți ai școlilor de artă din România.

 

***

 

Sponsori: AQUA Carpatica, BRD Groupe Société Générale, Greentek & DARA Lighting, Crama Oprișor, LG Electronics România, Policolor România, Grup Transilvae, Molotow, ProfiArt, UniCredit Bank, Vitamin Aqua & Pop Cola

 

Parteneri: BlackCab, Black Rhino Radio, Curatorial.ro, Empower Artists Magazine, Igloo Media, Propagarta, Radio Guerrilla, Revista Arhitectura, Revista ARTA, Revista Matca, Revista Zeppelin, RFI România, Supereroi printre noi, The Institute, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți București