Eveniment – 5 mai 2023

Organizator: Școala de la Piscu

Parteneri: Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Europa Nostra

Co-finanțat de Ordinul Arhitecților din Romania, din timbrul de arhitectură

Str.Academiei 18-20, București

În perioada 5-17 mai 2023, în spațiul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, va avea loc cea de-a doua etapă a proiectului RECUPERATIO – Fapte remarcabile pentru patrimoniul european. Inaugurat pe 20 aprilie la Timișoara- Capitală Europeană a Culturii 2023, proiectul continuă la București, dedicând această etapă studenților și profesorilor arhitecți.

RECUPERATIO – Fapte remarcabile pentru patrimoniul cultural european – este o expoziție care prezintă 41 de proiecte și echipe extraordinare din Europa și România: 31 de proiecte câștigătoare ale premiilor European Heritage Awards/Europa Nostra Awards și 10 proiecte excepționale, realizate în ultimii ani în România.


De ce? Pentru că patrimoniul cultural trebuie recuperat și revitalizat în mod responsabil, corect dar și creativ; fiind o marcă identitară prețioasă și de neînlocuit, patrimoniul cultural trebuie redat societății, ca valoare de căpătâi. Patrimoniul cultural este șansa noastră de a regândi istoria și de a reconecta generațiile.

 

Eveniment RECUPERATIO -  5 mai 2023 – Ziua Consiliului Europei

14.00 – vernisajul expoziției în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu – vor lua cuvântul reprezentanți ai celor 10 proiecte din România prezentate în expoziție : Adoptă o Casă la Roşia Montană, Alma Vii/ Mihai Eminescu TrustŞcoala de la BuneştiHerculane Project, Heritage of Timișoara/ Prin Banat, Marmorosh Blank, StudiogovoraBatem fierul la conac, Turnul Pompierilor/Cluj-Napoca, Biserica Romano-Catolică Sf.Mihail/Cluj-Napoca.

15:00 - 19:00 – Conferință – evenimentul va fi dedicat studenților (arhitectură, istoria artei și altele)

Locație: Sala Frescelor (UAUIM)

Moderator Ștefan Bâlici – președintele Ordinului Arhitecților din România

15:00 Idei introductive -  Eugen Vaida, arhitect – Fondator al Asociației Monumentum și membru al juriului European Heritage Award/Europa Nostra Awards

15:10 Secțiunea 1 – dedicată proiectelor care promovează patrimoniul cultural

Prezentări -  Elena Carluccio - Swapmuseum (IT), Adriana Scripcariu - Școala de la Piscu (RO) and Ioana Corduneanu, arhitect - Semne Cusute (RO) 

15:55 Secțiunea 1 – Discuții, Q&A

16:30 Pauză

17:00 Secțiunea 2 – dedicată proiectelor de arhitectură/restaurare

Prezentări - Eleni Georgouli, arhitect și Maria Konioti, arheolog – Ansamblului Episcopiei/ Sikinos/GR

Andrea Jervidalo Jensen - Distileria Atlungstadt (NO), Serena Napoletano și Mario Donatiello – Cooperativa Paranza/Napoli (IT), Xenia Furu, arhitect – Casa Libertății Religioase/Cluj-Napoca (RO)

18:15 Secțiunea 2 -  Discuții, Q&A

18:50 Concluzii

Conferința va fi susținută în mare parte în limba engleză.  Intrarea este liberă,  în măsura locurilor disponibile în Sala Frescelor.

***

RECUPERATIO este un proiect inițiat și organizat de Școala de la Piscu în colaborare cu Europa Nostra și cofinanțat de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură. Partenerii noștri: Consiliul Judeţean Timiş, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Asociația Prin Banat