Fundatia "Pentru Voi" din Timisoara desfasoara in perioada decembrie 2008 – noiembrie 2009 proiectul "Autismul nu dispare la 18 ani!", care vizeaza cresterea gradului de constientizare in ceea ce priveste problematica adultilor diagnosticati in copilarie cu tulburari din spectrul autist. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2006 - Suport pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sanatate mintala si dezinstitutionalizarea persoanelor cu probleme de sanatate mentala. 
 
"Autismul este aproape necunoscut in Romania, iar problematica si nevoile persoanelor cu autism si a familiilor acestora sunt abordate inca marginal sau conjunctural de catre autoritatile in drept. Daca pentru copiii cu autism s-au dezvoltat in ultimii ani servicii inclusive, pentru tinerii care implinesc varsta de 18 ani, aceste servicii sunt aproape inexistente." - a declarat Laila Onu director executiv al Fundatiei "Pentru Voi". 
 
Prin acest proiect se vor identifica si analiza situatia sanatatii mintale, a starii de generale de sanatate si a nevoilor de servicii a 30 de persoane care au fost diagnosticate in copilarie cu autism. Se vor organiza doua sesiuni de formare una pentru medicii de familie si rezidenti si una pentru specialistii care lucreaza cu persoane adulte cu autism. De asemenea se va organiza o campanie de promovare a incluziunii sociale a persoanelor cu autism si de antistigmatizare. 
 
30 de adulti diagnosticati cu autism in copilarie vor beneficia de asistenta, 300 de rapoarte privind sanatatea mintala, a starii de sanatate in general, a nevoii de servicii a celor 30 adulti diagnosticati in copilarie cu tulburari din spectrul autist vor fi tiparite si distribuite, 15 parinti si 15 adulti diagnosticati in copilarie cu autism vor fi inclusi intr-un grup suport, se va crea o pagina de internet si un forum de discutii pentru persoanele cu autism, se vor organiza 4 petreceri pentru adulti cu tulburari autiste in copilarie, se va organiza o conferinta internationala pe tema autismului si o campanie media in cadrul careia se vor tine emisiuni, interviuri precum si primul festival de film pe tema autismului din Romania.
 
 
Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Primaria municipiului Timisoara si Centrul de zi Pentru Voi cu locuinte protejate. 
 
 
Pentru mai multe informatii, nu ezitati sa ne contactati la tel. 0256.228.062, 0356.421.215 sau e-mail: pentruvoi@pentruvoi.ro.
 
 
Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele Phare contactati cfcu.PHARE@mfinante.ro.