Fundatia Baylor Marea Neagra a inceput Campania pentru directionarea a 2% din impozitul pe venit de catre persoanele fizice care au avut venituri in anul 2008.

Procedura de directionare a unei parti din impozitul pe venit consta in completarea unui formular, cererea 230 pentru persoanele care au avut venituri numai din salarii si declaratia 200 pentru venituri din activitati independente si depunerea la registratura Administratiei Financiare in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa.

Campania 2% din acest an, intitulata "2 procente pentru 2 teste HIV" are ca scop achizitionarea de teste HIV rapide.

De ce este util sa  directionati o parte din impozitul pe venit?

- Nu  costa nimic! Statul a retinut deja acest impozit la buget in anul 2008

- Stiti exact cum se cheltuie banii dvs!

- Va puteti testa HIV rapid!

Un serviciu adresat tuturor este cel de testare HIV rapida, prin centrele Baylor din Constanta  (Policlinica 1, cabinet 243) si Tulcea. Din noiembrie 2007, de cand functioneaza cele doua centre, 4 184 de persoane au fost testate si consiliate, iar 23 de cazuri au fost reactive, 13 fiind cazuri noi. Acestea au fost referite Autoritatii de Sanatate Publica. 67% dintre cei testati au varsta cuprinsa intre 15 si 39 de ani, sunt activi sexuali.

In decembrie 2008, un test HIV rapid, achizitionat de Fundatie, care foloseste sangele integral, costa 10,1 lei.

Un calcul simplu arata ca din cei 2% din impozitul pe venit al unei persoane, bani deja retinuti de catre stat, se pot cumpara cel putin doua teste HIV rapide.

Testele se vor folosi-posibil- pentru dvs si partener sau partenera sau pentru un tanar ori student si prietena lui sau pentru o gravida si:

      10 lei- care dau sansa la viata.
      10 lei –pentru linistea dvs.- am fost intr-o situatie de risc?
      10 lei -care va invata sa va protejati.

Cum se directioneaza  2% din impozitul pe venit pe 2008?

Datele Fundatiei Baylor Marea Neagra sunt:
Denumire entitate non-profit: Fundatia Baylor Marea Neagra
Cod de identificare fiscal: 168 104 10
Cont bancar IBAN: RO 62RNCB 0114032056360001

Acestea se inscriu in cererea 230 care se completeaza citet, cu majuscule cu datele personale ale salariatului. La mentiunea "Suma" nu este necesara completarea; organul fiscal va calcula si vira suma admisa, conform legii. Formularele se completeaza in doua exemplare. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre salariat.

Pentru constanteni un exemplar al cererii 230 se poate depune direct la registratura Administratiei Financiare de pe str. I. Ghe. Duca (cladirea fostului CEC) sau se trimite prin posta, cu scrisoare recomandata. Data limita a depunerii/trimiterii este 15 mai 2009 (data depunerii sau a postei)!

Pentru venituri din mai multe surse se completeaza Declaratia 200. Trimiterea/depunerea se face ca la punctul a.

Fundatia Baylor Marea Neagra este activ implicata in comunitate prin serviciile psiho- sociale si medicale oferite persoanelor infectate/afectate HIV din Dobrogea de catre echipa sa de specialisti.

Campania 2% se adreseaza  angajatilor si colaboratorilor  Fundatiei, beneficiarilor si voluntarilor dar si tuturor celor interesati de sanatatea lor si a celor apropiati, Constanta aflandu-se pe primul loc in tara, dupa Bucuresti, in 2008 fiind diagnosticate 41 de cazuri noi de infectie HIV.

Prin campania 2% desfasurata in 2008 s-au virat Fundatiei 8 400 lei, bani care se folosesc tot pentru achizitionarea de teste HIV rapide.

Angajatorii se pot implica in aceasta campanie informand angajatii sau contactandu-ne pentru a le pune la dispozitie cererile 230. Demonstreaza astfel ca se implica in problemele comunitatii..

De asemenea presa este un factor important in informarea si implicarea populatiei. Aceste bani se intorc in comunitate, in servicii utile.

Pentru intrebari sau pentru a ridica de la salariati si depune cererile la Administratia Financiara personalul Fundatiei este disponibil: tel-fax 0241 691 730, email: niacob@baylor-romania.ro. Formularele 230 si 200 se pot descarca de pe site-ul www.baylor-romania.ro

Multumim tuturor celor care au decis sa colaboreze cu Fundatia Baylor Marea Neagra deoareceastfel au grija de ei si de cei din jur.

Este simplu de completat un formular si util ca un test HIV!

Nicoleta Iacob                             
Coordonator de proiecte speciale                                                         
Fundatia Baylor Marea Neagra
Tel-fax 0241 691730;
www.baylor-romania.ro; www.test-hiv.ro