Flotila România Centenar, alcătuită din bărci ce reprezintă regiunile istorice al României, intră sâmbătă în competiția The Great River Race, de pe Tamisa. Echipajele sunt formate atât din români stabiliți în Marea Britanie, mulți dintre ei foști sportivi, care au răspuns cu mare entuziasm chemării lui Ivan Patzaichin, cât și din români veniți special la Londra pentru eveniment. 

Cele 6 ambarcațiuni reprezintă regiunile istorice revenite „acasă”, pe rând, în Anul Marii Uniri, respectiv: Basarabia (martie 1918), Bucovina (noiembrie 1918), Dobrogea (noiembrie 1918), Transilvania, Moldova, Țara Românească (1 decembrie 1918). Bărcile din lemn au fost realizate la Tulcea, în atelierul Geneza, singurul din România care încă mai practică meșteșugului „marangozeriei” (construcția și reparația bărcilor tradiționale), unul dintre reperele centrale ale tradiției Deltei Dunării.  

Cursa The Great River Race, desfășurată pe lungimea de 21,8 mile pe Tamisa, în amonte, se organizează din 1988, și este un maraton care atrage peste 300 de ambarcațiuni cu vâsle din toată lumea, într-o spectaculoasă panoplie de diversitate culturală. De altfel, evenimentul face parte dintr-un amplu Festival londonez, Totally Thames, o manifestare anuală de celebrare a Tamisei, de reconectare a fluviului cu locuitorii și vizitatorii Londrei prin artă și sport, prin momente de descoperire și de întoarcere la natură, oferind prilejuri de înțelegere mai profundă a conexiunii între oraș și râul care îl traversează. Festivalul Tamisei are loc pe toată durata lunii septembrie, iar ziua de 9 septembrie va fi „Ziua României”, când parcul Bernie Spain din apropierea Teatrului Național va găzdui concerte, expoziții, ateliere și activități pentru copii.
 
Început acum mai bine de un an, ca o modalitate de a sărbători Marea Unire, Flotila Romania Centenar este un proiect al Institutului Cultural Român, Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și al Primăriei Municipiului București, realizat cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord şi al Festivalului Totally Thames. Parteneri: Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM, AQUA Carpatica, DC Communication.

Programul manifestărilor din 8 și 9 septembrie de la Londra, dedicate României