Asociația Edulier trage un semnal de alarmă, la început de an școlar, asupra  problematicii identificării precoce a semnelor dislexiei, disgrafiei, discalculiei (Tulburări Specifice de Învățare-TSI), dar și a altor dificultăți cu care se confruntă elevii, mai ales cei mici, în procesul educațional. Conform datelor deținute de asociație, obținute în cadrul Centrului Edulier, în perioada aprilie 2016- septembrie 2017, semnele TSI au fost identificate la 3 din fiecare grup de 20 de elevi de școală primară.
 
Specialiștii în terapie educațională ai Centrului Edulier- psihologi, psihoterapeuți, sociologi, logopezi, specialiști în limbaj clinic și dificultăți de învățare - au observat câteva semne care, ca părinte și cadru didactic, ar trebui să îngrijoreze și să dea de gândit, în cazul în care sunt identificate la copii.

Edulier și-a propus să le promoveze, deoarece, din studiile efectuate pe parcursul mai multor ani de către experții europeni, identificarea și intervenția precoce în TSI aduce recuperare rapidă și elimină efectele nocive pe termen lung asupra copiilor: depresie, diabet, violență, izolare, abandon școlar, anxietate, tendințe suicidale, etc.
 
Care sunt cele 10 semne care trag un semnal de alarmă?
1. Inversează literele, cifrele, atunci când scrie
2. Citește lent
3. Scrie cu greșeli, omisiuni, repetiții
4. Face cu greu transcrieri
5. Are dificultăți de coordonare și la sporturile de echipă
6. Încurcă frecvent stânga și dreapta
7. Are atenția scăzută, este dezorganizat
8. Își pierde repede răbdarea
9. Urmărește cu dificultate instrucțiunile
10. Își face lecțiile cu pauze frecvente
 
De asemenea, venim în sprijinul părinților, a consilierilor școlari, a cadrelor didactice cu 3 materiale informative ce pot ajuta o identificare și mai exactă a dislexiei, discalculiei, disgrafiei la preșcolari și școlari. Disgrafia este una din cele mai des întâlnite  tulburări sau dificultăți de învățare( TSI).

Ce e de făcut?
”Dacă ați identificat 5 dintre semnele specifice TSI, vă recomand să vă adresați unui specialist pentru o evaluare complexă și pentru o intervenție personalizată, ce poate ajuta pe termen lung în procesul educațional și succesul școlar al copilului/elevului dumneavoastră. Dislexia nu este o povară, este un avantaj. Altfel, cum am ști de Walt Disney, Agatha Christie, Steven Spielberg, sir Richard Branson, ce au devenit notorii, dislexici fiind.” a declarat Cristiana Ionescu, fondatorul Edulier.


 
Pentru mai multe detalii, întrebări, clarificări, specialiștii Centrului Edulier pot fi contactați la telefon 0213138344, mobil 0744980192 sau email: contact@edulier.ro sau puteți programa o vizită în Strada Lipova nr 23, sector 1, București, zilnic de luni până sâmbătă, de la 9.00 la 17.00.


***
Edulier  este o asociație non-profit ce are, de 10 ani,  în centrul preocupărilor sale educația. Astăzi, Edulier înseamnă 12 proiecte implementate  în beneficiul comunității, 50 de voluntari implicați, 100% voluntariat, peste 10.000 ore de voluntariat, peste 1100 copii care au primit daruri de Crăciun, ajutor de Paște, trimiși la școală, participanți la tabere de vară sau terapie educațională de recuperare a dificultăților de învățare. Ne derulăm programele și atelierele non-formale în Corbeanca, Periș, Buriaș, Bălteni, Brătulești, Otopeni, Balotești (Ilfov), Daia (Giurgiu), Ciocănești (Dâmbovița), Liveni (Botoșani), Tătărăștii de Jos și Lada (Teleorman) și București. Edulier a deschis în 2016 primul Centru pentru copii cu TSI (dislexie, discalculie, disgrafie) din România.