1 din 54 de copii este afectat de o tulburare de spectru autist. Autismul însemnă izolare, imposibilitatea de a comunica sau de a face parte din societate. Cu ajutor și mulți ani de terapie de specialitate, copiii au șanse să fie recuperați. Perioada de izolare ne-a afectat pe toți, în special pe cei mici. Ei nu avut parte de programe de terapie - unii dintre copii au regresat, alții au putut primi ajutor parțial prin programele online.
 
Cele două centre de recuperare ale Autism Voice s-au deschis după două luni de închidere temporară și suntem fericiți să putem ajuta din nou copiii, dar avem nevoie de susținere pentru a continua. Alături de partenerii nostri de la Aura Ion Foundation, am creat campania Fondul de Bine pentru copiii cu autism pe Facebook.
 
Donatiile ajuta pentru a se continua programele gratuite locale de recuperare pentru copiii din cele două centre și cei proveniți din familii defavorizate, pentru a achiziționa materiale de protecție și dezinfectant, materiale de lucru și jucării, și pentru a susține programele gratuite naționale pentru familiile cu copii cu autism. Si oricine care are cont pe Facebook poate ajuta!
 
“În lupta contra efectelor COVID-19, am lansat programul Autism Voice Line, linie complexă de consiliere și suport psiho-emoțional on-line și telefonic pentru familii din toată țara, și psihoterapie de grup pentru părinți. De la debutul acesteia, din 18 martie, și până acum, am oferit 400 de ore de consiliere și au apelat la noi inclusiv familii din afara României (din Italia, Spania sau Olanda) fiindcă izolarea la domiciliu a copiilor cu tulburări sau autism a fost în întreaga lume, nu numai în România.

Pentru că suntem cea mai mare asociație de specialitate din țară, am digitalizat programele sociale gratuite pe care le aveam deja, precum terapiile, și le-am oferit în continuare gratuit prin on-line, ajungând astfel la 300 de ore de terapie pentru cazuri sociale, sau cursurile de specialitate pentru părinți, Pass the Voice, pe care le făceam fizic în țară, le-am digitalizat, și astfel părinți din orice localitate au putut beneficia de ajutor via Zoom. Am putut oferi 1.700 de ore de training în co-terapie în felul ăsta.

Vom continuăm să oferim aceste resurse gratuite on-line și telefonic cât putem. Nevoia de ajutor de specialitate este și mai mare acum. Multe familii au rămas fără salarii, iar unele centre de recuperare din țară s-au închis definitiv din lipsa banilor. Copiii au de suferit în continuare și trebuie să facem toți tot ce putem pentru aceștia. COVID-19 v-a dispărea la un moment dat, dar autismul este pe viață și se poate recupera numai prin terapie specializată ABA”, a explicat Anca Dumitrescu, Presedintele asociatiei Autism Voice.
 
 
***
Despre Autism Voice
Autism Voice, fondată în 2008, este prima asociație specializată în recuperarea copiilor cu autism care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuților, iar astăzi este singura instituție din România care oferă cursuri de formare continuă acreditate de către BACB (Behavior Analyst Certification Board).
 
Autism Voice dispune de două centre de terapie unde 400 de copii cu tulburări comportamentale de spectru autist sunt ajutați să se recupereze prin terapia ABA. Totodată, prin Autism Voice, peste 1.200 de părinți au fost prezenți la cursurile gratuite, aproximativ 2.000 de psihologi și specialiști au fost formați în terapia ABA (terapie prin repetiție) și peste 2.000 de cadre didactice au participat la programele de formare.
 
Copiii cu TSA sau tulburări comportamentale, peste 40.000 (diagnosticați) la nivelul întregii țări, au nevoie de sprijinul nostru acum, mai mult ca oricând!