Fundatia Vodafone Romania a inaugurat astazi, la Timisoara, cel mai amplu proiect de voluntariat pentru constructia de case, destinate familiilor defavorizate, derulat impreuna cu Asociatia Habitat for Humanity Romania. Primii beneficari sunt persoane cu dizabilitati mentale severe, ingrijite in cadrul Fundatiei "Pentru Voi".

26 de voluntari Vodafone au participat astazi, alaturi de angajati ai Asociatiei Habitat for Humanity, constructori cu experienta, la lucrari de finisare in interiorul si exteriorul Casei Cristian, prima locuinta proiectata special pentru a raspunde nevoilor celor 5 beneficiari ai Fundatiei "Pentru Voi".

"Suntem fericiti ca efortul nostru de astazi ofera sansa unei locuinte decente, adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilitati intelectuale severe, ingrijite cu atata generozitate de partenerii nostri, Fundatia "Pentru Voi" Prin actiunea de astazi, incepem seria de evenimente de voluntariat pe santierele Habitat, din acest an. Vom fi prezenti, impreuna cu voluntarii, colegii nostri, in opt judete din tara si vom ridica locuinte pentru 43 de familii care au nevoie de ajutor", a spus Elena Serban, Director Fundatia Vodafone Romania.

"Fiecare om are dreptul la demnitate si respect. Cel mai dureros obstacol pe care il au de infruntat persoanele cu dizabilitati intelectuale este atitudinea plina de prejudecati a unor decidenti din sistemul de asistenta sociala, care ii condamna la izolare si refuza sa le acorde o sansa de a trai in comunitate, alaturi de prieteni, de rude, de vecini. Imaginati-va cum ar fi sa traiti toata viata intr-un spital, fara ocupatie, impartind camera cu oameni straini, pe care nu i-ati ales, fara lucruri personale, fara intimitate, fara a-ti alege ce mananci sau cu ce te imbraci. Aproape 20.000 persoane cu dizabilitati traiesc astazi asa in Romania", a declarat Laila Onu, Director executiv Fundatia "Pentru Voi".  

Actiunea de voluntariat de astazi face parte din seria de activitati de voluntariat din cadrul „Lunii solidaritatii si implicarii sociale in cdrul Fundatiei „Pentru Voi” din Timisoara, menite sa incurajeze implicarea timisorenilor si a companiilor in actiuni in folosul persoanelor cu dizabilitati intelectuale severe.

Fundatia Vodafone Romania este finantator al proiectului Fundatiei "Pentru Voi" - "Locuinta protejata Cristian", alaturi de Initiativa pentru Sanatate Mentala a Institutului pentru o Societate Deschisa Budapesta si Habitat for Humanity desfasurat în parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Timisoara.

***
Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei. Activitatea Fundatiei Vodafone Romania este finantata de catre Vodafone Romania S.A., printr-un buget anual. In plus, angajatii Vodafone Romania contribuie voluntar, prin donatii lunare din salariu, la care se adauga donatii anuale din partea Fundatiei Grupului Vodafone. De la infiintarea sa, in urma cu peste 10 ani, Fundatia Vodafone Romania a investit 7,5 milioane de Euro, in sute de programe de caritate si asistenta sociala.

Fundatia "Pentru Voi" are ca scop cresterea calitatii vietii adultilor cu dizabilitati de dezvoltare si a familiilor lor. Este singura asociatie din Romania care ofera o paleta complexa de servicii comunitare pentru cei 160 beneficiari ai sai: 5 locuinte protejate, 2 centre de zi, un centru respiro, serviciu de angajarea asistata pentru 35 beneficiari, unitatea protejata in care lucreaza 60 persoane cu dizabilitati intelectuale.     In ultimul an, Fundatia „Pentru Voi” a castigat patru premii la nivel national si international pentru proiectele pe care le desfasoara.

Habitat for Humanity Romania construieste si renoveaza locuinte simple, decente si accesibile ca pret pentru si impreuna cu familiile nevoiase al caror viitor este afectat grav de conditiile in care acestea locuiesc. Materialele provin din donatii şi sponsorizari, iar constructia este realizata de catre voluntari impreuna cu familiile beneficiare. Pana acum, peste 1.000 de familii din Romania si 250.000 de familii din 100 de tari  beneficiaza de case construite prin programul Habitat.