Fundatia "Alaturi de Voi" Romania, prin Centrul National Iasi a desfasurat in cadrul proiectului "Initiativa 38 – proiect de prevenire HIV/SIDA in penitenciare", din septembrie 2008 si pana in prezent, sesiuni de informare pe tematica HIV/SIDA, infectii cu transmitere sexuala si riscurile asociate consumului de droguri pentru un numar de 1.000 de persoane private de libertate, din 7 penitenciare din regiunea Moldova.

De asemenea, au fost formati ca educatori intre egali 171 adulti si 10 minori privati de libertate, rolul acestora fiind de a transmite informatiile primite celorlalti detinuti. In cadrul acestor intalniri cu persoanele private de libertate din Penitenciarele Bacau, Botosani, Iasi si Vaslui, Centrul de Reeducare pentru minori Tg. Ocna, Penitenciarul-Spital Tg. Ocna, Penitenciarul pentru adulti din cadrul Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Tg. Ocna au fost distribuite peste 4.500 de prezervative, lubrifianti si materiale informative in domeniu.

In cadrul evaluarilor facute in timpul sesiunilor de informare, persoanele private de libertate au afirmat ca, in general, barbatii refuza utilizarea prezervativului in relatiile sexuale pe motiv ca acesta reduce placerea sexuala, ceea ce a facut ca, in cadrul sesiunilor de informare, sa se puna accent pe constientizarea riscului. De asemenea, unii au identificat ca potential risc la care s-au expus si relatiile intre persoane de acelasi sex.

"Am primit confirmarea faptului ca, in majoritatea cazurilor, barbatii au prejudecati legate de utilizarea prezervativului, iar ceea ce am putut schimba noi, a fost ca am asigurat accesul gratuit la prezervative si lubrifianti, deoarece exista o cerere in crestere din partea detinutilor pentru articole de sex protejat, materiale ce pot fi accesate in camerele conjugale, cabinetele medicale din penitenciar sau in cadrul unor locuri special amenajate in acest sens" - a afirmat Manuela Iftimoaiei, coordonator national de proiect din partea ADV Romania.

De asemenea, s-a constatat dorinta persoanelor private de libertate de a face un test HIV, chiar au fost situatii in care, toti cei prezenti la sesiune au cerut efectuarea acestuia. Testul HIV poate fi efectuat in mod gratuit in penitenciare, dar din pacate, acest lucru este impiedicat de faptul ca nu exista suficiente chituri de testare in raport cu cererea si, in unele penitenciare, nu exista personal disponibil pentru a oferi consilierea pre si post testare, care trebuie efectuata conform legii in mod obligatoriu.

Exista si posibilitatea ca, la cerere, testul sa se poata face in afara penitenciarului, asa cum ne-a declarat dl. Marius Vulpe, director al Penitenciarului Iasi: "Orice detinut poate solicita efectuarea unei analize medicale si daca acest lucru este recomandat de medic si analiza nu se poate face in penitenciar, poate solicita realizarea acestei analize in afara sistemului, dupa ce face dovada ca familia a realizat toate demersurile pentru planificarea vizitei la medic."

Suma care se plateste la un laborator privat pentru efectuarea testului este de cca 40 ron. Fundatia "Alaturi de Voi" Romania implementeaza proiectul "Initiativa 38 – proiect de prevenire HIV/SIDA in penitenciare" finantat de Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, TBC si Malariei prin Fundatia Romanian Angel Appeal, in 16 din cele 38 de penitenciare din Romania, prin cele trei centre ale sale: Iasi, Constanta si Mures in parteneriat cu penitenciarele din Aiud, Bacau, Bistrita, Botosani, Braila, Constanta, Dej, Galati, Gherla, Iasi, Miercurea Ciuc, Targu-Mures, Targu-Ocna, Tichilesti, Tulcea si Vaslui. Pana in iunie 2009, in cele 16 penitenciare, un numar de 9956 detinuti vor beneficia de sesiuni de informare si articole pentru sex protejat, iar in prezent un numar de 508 detinuti formati ca si educatori intre egali desfasoara sesiuni de informare in randul colegilor, astfel fiind asigurata si continuitatea proiectului.

ADV Romania deruleaza, la nivel national, proiectul "Initiativa 38 – proiect de prevenire HIV/SIDA in penitenciare" in parteneriat cu Asociatia Romanian Harm Reduction Network (RHNR), Asociatia Romana Anti-SIDA, Asociatia ALIAT, Asociatia Integration, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Agentia Nationala Antidrog si vizeaza cresterea accesului unui numar de 26 200 detinuti din 38 penitenciare din tara, la servicii de informare, consiliere si testare voluntara HIV.

Mai multe informatii despre proiect puteti obtine la numerele de telefon 0232/275568; 0757/110242 sau email: manuela@alaturidevoi.ro, persoana de contact Manuela Iftimoaei, coordonator national proiect.