Sambata, 17 aprilie 2010, biciclistii din Bucuresti au fost invitati la BikeWalk, primul mars pe doua roti din acest an. Marsul a fost realizat cu sprijinul Cicloteque, centrul de inchiriat biciclete  de la Facultatea de Drept.  Scopul acestui mars a fost promovarea mersului pe biciclieta, dar si tragerea unui semnal de alarma asupra necesitatii existentei infrastructurii pentru deplasarea in siguranta a biciclistilor prin Bucuresti. 

Dragos Bucurenci, presedintele MaiMultVerde, Radu Naum, Anamaria Ferentz si Dana Nalbaru s-au alaturat celor peste 300 de biciclisti participanti la BikeWalk.
 
BikeWalk este o initiativa care are drept scop promovarea mersului pe bicicleta in oras. Pentru biciclisti, prima editie BikeWalk din 2010 a reprezentat ocazia de a continua traditia inceputa in 2009 si de a sarbatori redeschiderea centrului Cicloteque, dar si de a testa conditiile infrastructurii puse la dispozitie de Primarie. Biciclistii care au participat la BikeWalk s-au adunat in Piata Presei si au urmat, pe pista amenajata, traseul: Arcul de triumf - Piata Victoriei - Piata Aviatorilor - Charles de Gaulle – Parcul Herastrau. Verdictul a fost: calitatea pistelor poate fi imbunatatita - acestea ar trebui amenajate pe carosabil, nu pe trotuar, si ar trebui sa fie interconectate si marcate cu vopsea, nu cu materiale termoaderente. Pe acest traseu a fost gasit un singur rastel pentru parcarea in siguranta a bicicletelor, iar biciclistii au tras concluzia ca un numar mai mare de rasteluri este necesar.

Marsul celor peste 300 de biciclisti s-a incheiat in Parcul Herastrau cu discutii intre participanti, workshop despre repararea bicicletelor, proiectia filmului Auto*Mat (Cehia) si multa voie buna. Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti a pus la dispozitia biciclistilor Cinematograful de vara pentru aceasta intalnire.

Alaturi de biciclisti s-au aflat si Dragos Bucurenci, presedintele MaiMultVerde, Radu Naum. Anamaria Ferentz si Dana Nalbaru. Anamaria si Dana au folosit biciclete Cicloteque si s-au aratat incantate de ele. Iar Dragos Bucurenci a testat o bicicleta pliabila Brompton, care se adreseaza celor care vor sa imbine mersul pe patru roti cu pedalatul.

Centrul de inchiriat biciclete Cicloteque si-a redeschis portile pe 15 aprilie 2010. In al treilea de functionare, Cicloteque pune la dispozitia doritorilor un parc velo de 150 de biciclete, accesoriile necesare utilizarii acestora (antifurt, casca de protectie, manusi, genunchiere etc.) si rasteluri pentru parcarea bicicletelor. Bicicletele pot fi inchiriate fie in baza unui abonament, fie in regim de agrement (fara abonament). Deschis in august 2008 ca o solutie la problema transportului in Bucuresti, centrul de inchiriat biciclete Cicloteque este sustinut financiar de UniCredit Tiriac Bank.

In 2009, Cicloteque a reusit sa atraga un numar de aproximativ 8000 de utilizatori, dintre care 1200 abonati si 6800  utilizatori „de agrement" (cei care inchiriaza biciclete pentru cateva ore). Bicicletele au fost inchiriate pentru un numar total de aproape 30.000 ore, ceea ce la o medie de 10 km parcursi pe ora, reprezinta o economie de 45 tone de CO2 emise in atmosfera. Comparativ cu 2008, anul deschiderii, numarul utilizatorilor si al orelor de inchiriere a crescut de trei ori, ceea ce demonstreaza interesul bucurestenilor pentru acest mijloc de transport nepoluant.
 
„Daca acum doi ani deschiderea centrului Cicloteque parea un act de curaj intr-un Bucuresti ostil biciclistilor, constat cu tristete ca, desi numarul acestora a crescut exponential, infrastructura lasa inca mult de dorit. Dar noi nu ne lasam descurajati cu una, cu doua, asa ca in curand ne propunem sa deschidem, cu sprijinul UniCredit Tiriac Bank si al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement, doua noi centre, astfel incat biciclistii sa poata inchiria biciclete dintr-un punct al orasului si sa le poata lasa la un altul”,a declarat Dragos Bucurenci, presedinte MaiMultVerde.
 
„Prin implicarea noastra in proiectul Cicloteque, din momentul lansarii acestuia, am incercat inca o data sa fim o parte activa a comunitatii in care ne desfasuram business-ul. Astfel, incercam sa ii facem pe membrii comunitatii constienti ca trebuie sa asiguram anumite standarde de calitate a vietii pe termen lung, ceea ce implica responsabilitate fata de mediu, de cei din jurul nostru, dar si fata de propria sanatate”, a declarat Anca Nuta, director al Departamentului de Comunicare din cadrul UniCredit Tiriac Bank.
„Bikewalk s-a nascut dintr-o joaca si o plimbare in parc pe biciclete, dar azi Bikewalk devine un eveniment care contureaza importanta comunitatii biciclistilor din Bucuresti”,a declarat Ariel Constantinof, initiator BikeWalk.
 
 
 
Note pentru jurnalisti:
Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii doi ani de functionare, 2008 si 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieti, a strans 262 de tone de deseuri, a deschis primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti, Cicloteque, a derulat doua campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii doi ani a depasit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
 
UniCredit Tiriac Bank este subsidiara bancara din Romania a UniCredit Group, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a serviciilor financiare, cu operatiuni in 22 de tari si cu o strategie de responsabilitate sociala bine dezvoltata. De altfel, pentru a reuni intregul Grup UniCredit sub umbrela responsabilitatii sociale si pentru a creste valoarea donatiilor voluntare in bani, in favoarea entitatilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajatilor si cu sprijinul financiar al fundatiei Unidea, fundatia umanitara a Grupului UniCredit. Banca isi desfasoara activitatea deplin constienta de responsabilitatea pe care o are fata de societate si fata de mediu. UniCredit Tiriac Bank se implica activ in comunitate, continuand astfel traditia actionarului majoritar si sprijinind pana in prezent numeroase organizatii si fundatii precum Mai Mult Verde, Fundatia Hospice Casa Sperantei, Motivation Romania, SOS Satele Copiilor, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociatia Catalist, Asociatia ArtPhoto, Fundatia Anonimul etc.

Bikewalk este o „plimbare semi-spontana” prin oras pe biciclete in scopul atragerii atentiei autoritatilor asupra necesitatii existentei infrastructurii pentru biciclisti. Marsul biciclistilor promoveaza mersul pe bicicleta ca activitate sanatoasa si nepoluanta. In 2009, au avut loc sase editii, primavara si vara, la care au participat peste 400 de biciclisti.

Informatii suplimentare: Anamaria Bogdan, Manager Comunicare MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email anamaria.bogdan@maimultverde.ro