Inceput in luna iulie a acestui an, proiectul "Adopta un rau" a implicat peste 450 de voluntari care au adunat peste 25 tone deseuri de pe 25 km ai cursului raului Olt, in judetele Covasna, Sibiu, Olt si Valcea. Astazi, in cadrul unei conferinte la care a participat  si Marius Postelnicescu, Director General ANAR, au fost prezentate rezultatele acestui proiect.

Proiectul "Adopta un rau", initiat de Romtelecom si Asociatia Salvati Dunarea si Delta si sustinut de Administratia Nationala Apele Romane (ANAR), a constat in actiuni de ecologizare a raului Olt si de constientizare a importantei protejarii mediului inconjurator. Patru comunitati riverane, Sf. Gheorghe, Avrig, Slatina si Ramnicu Valcea, au participat, de asemenea, la aceste actiuni, alaturi de initiatorii proiectului. 

Prin activitatile derulate in cele patru judete pe cursul raului Olt, proiectul "Adopta un rau" a atras atentia asupra constantelor agresiuni asupra naturii si a aratat cat de important este  efortul comun in a identifica solutii pentru comunitatile afectate. 

Activitatile umane deterioreaza cu regularitate calitatea apelor, fie ca e vorba de gunoiul menajer, comportamentul iresponsabil al turistilor sau reziduurile chimice provenite din procesele industriale. Valea Oltului este una dintre cele mai cunoscute destinatii turistice din Romania. Poate si din acest motiv, din pacate, Oltul are si unul dintre cursurile cele mai afectate de PET-uri sau de deseuri aruncate in apa raului.

"Acest proiect este menit sa arate tuturor ca se poate si altfel, ca putem avea rauri curate, deseuri depozitate corect, administrare eficienta a apelor, comunitati responsabile, natura sanatoasa. Proiectul "Adopta un rau", este un indemn adresat de Romtelecom fiecarui roman: asumarea responsabilitatii tuturor gesturilor noastre este primul pas necesar pentru a avea ape mai curate", a declarat Cristina Popescu, director relatii publice Romtelecom.

"Cea mai importanta realizare a proiectului nostru este data de spiritul voluntarilor, de dorinta acestora de a intrepta lucrurile, de a curata gunoaiele lasate de altii.  Dorim ca acest spirit de responsabilitate si actiune civica sa reprezinte un impuls dat autoritatilor si comunitatilor locale de a continua munca inceputa de noi", a declarat Costel Popa, director Asociatia Salvati Dunarea si Delta. 

La conferinta care incheie proiectul "Adopta un rau", au mai participat reprezentanti ai autoritatilor locale, ai administratiilor publice locale implicate si ai Asociatiei Municipiilor din Romania.

Mai multe detalii despre proiectul "Adopta un rau" sunt disponibile pe www.adoptaunrau.ro.