Premiile Gala Societatii Civile, cel mai amplu proiect care promoveaza si premiaza activitatea sectorului asociativ din Romania, au fost acordate luni seara, pe scena Teatrului National Bucuresti. De-a lungul celor XIV editii ale Galei Societatii Civile au fost inscrise in competitie peste 2.000 de proiecte, semnate de catre organizatii non-profit, neguvernamentale, grupuri de initiativa sau persoane fizice.

Marele Premiu al Galei Societatii Civile 2016 a fost acordat proiectului Legea Fiecare Copil in Gradinita al Asociatiei OvidiuRo. Proiectul este castigatorul Premiului I de la sectiunea Comportament civic si Participare publica si, de asemenea, castigatorul Premiului pentru Impact. Reprezinta un veritabil studiu de caz, fiind printre putinele exemple de initiative civice asumate de institutiile de resort ale statului.
 
Anul acesta au fost inscrise in cadrul competitiei 203 proiecte si programe implementate in anii anteriori de catre 127 de ONG-uri, grupuri de initiativa si persoane fizice. Educatia a fost principala preocupare a sectorului asociativ in anul 2015, cele mai multe proiecte fiind inscrise in sectiunea Educatie, Invatamant, Cercetare. 88 de proiecte provin de la organizatii de pe plan local, tot atata fiind si numarul celor care au propus, prin implementare, solutii care se aplica la nivel national. Bugetul proiectelor participante a fost de peste 37 de milioane de euro.
 
„Au trecut 14 ani de la prima editie a Galei Societatii Civile si cu toate astea, este probabil primul moment in care rolul societatii civile din Romania este foarte vizibil si foarte prezent pe agenda publica. Inca din anul 2002  ne-am luptat in fiecare an sa-i sustinem si sa-i premiem pe toti acesti oameni – si sunt foarte multi – care se implica zi de zi, in toate colturile tarii, sa ne fie noua, tuturor, un pic mai bine. Vreau sa le multumesc tuturor celor care ne sprijina an de an – parteneri, presa, membrii ai Juriului, pentru implicarea lor extraordinara. Si vreau sa  felicit toate organizatiile, fundatiiile, grupurile de initiativa si persoanele fizice care, prin implicarea si eforturile lor, dau o cu totul alta fata acestei Romanii. Am spus, in acest an, ca binele se construieste in fiecare zi in Romania. Este un mesaj sincer, la care tinem foarte mult. Iar in acest sens vom continua sa promovam, poate si mai puternic, toate initiativele societatii civile din Romania. Pentru ca avem mare nevoie de implicarea acestor oameni!” declara Florentina Loloiu, Fundatia Gala Societatii Civile.

# 56 de premii acordate in cadrul Galei Societatii Civile 2016
# 51 de proiecte si 38 de organizatii, un grup de initiativa si o persoana fizica premiate. 
 
 
Premiile I la sectiunile Educatie, Invatamant, Cercetare si Programe au revenit Asociatiei Free Miorita pentru proiectul educational Lumina pentru ultimele 3 scoli fara electricitate din Romania si programul Lumina pentru Romania.
 
Premiul I al sectiunii Arta si Cultura a fost acordat initiativei Colectia Costica Acsinte, implementat de Cezar Popescu.
 
Castigatorului Premiului I de la sectiunea Apararea drepturilor individuale/ colective - Dreptate pentru Dinte! al Asociatiei Carusel - i-a fost acordat si Premiul Dan Manoleli pentru Dezvoltarea Societatii Civile, pentru curajul si perseverenta de a apara drepturile unor grupuri atat de marginalizate, desemnat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. 
 
Premiul I de la sectiunea Sanatate a revenit proiectului Peditel 1791. Urgente si sfat medical pediatric prin telefon, non stop - Fundatia Parinti din Romania. 
 
La sectiunea Incluziune sociala premiul I a fost acordat Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei pentru proiectul Fondul Special Pentru Copii 2015
 
Sectiunea Servicii de Asistenta sociala s-a bucurat de doi castigatori, proiectul Culorile copilariei al organizatiei SOS SATELE COPIILOR ROMANIA si proiectul Telefonul Varstnicului al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, de asemenea castigator al Premiului pentru Originalitate. Pentru proiectul Niciodata Singur, Fundatiei i-a fost acordat Premiul pentru Durabilitate
 
Sectiunea Buget - / Eficienta + a avut, de asemenea, doi castigatori, proiectele VOLUNTAR IN SPITAL si Edulier Inapoi la Scoala ale organizatiilor ASOCIATIA DE MEDICINA PENTRU SANATATE PUBLICA si Asociatia Edulier. 
 
Premiile I de la sectiunile Protectia mediului si Dezvoltare economica si sociala au au fost acordate proiectelor Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe - Mihai Eminescu Trust si, respectiv Made in Rural - Fundatia World Vision Romania. 
 
Premiile I de la setiunile Proiecte si campanii de Voluntariat si Proiecte pentru Tineret au fost acordate proiectelor Voluntari in slujba copiilor bolnavi de cancer din Romania - Asociatia Little People Romania si, respectiv Prevenire HIV in randul liceenilor din orase mici spre medii - Asociatia Semper Musica.
 
La sectiunea Proiecte si campanii de Responsabilitate Sociala Premiul I a fost acordat demersului Fundatiei Hospice Casa Sperantei - Promovarea facilitatii fiscale 20% ca modalitate de implicare a sectorului de afaceri in sustinerea sectorului non-profit.
 
 
###
Despre proiectul Legea "Fiecare Copil in Gradinita"
In Romania, abandonul scolar este ingrijorator (peste 18% in 2014), iar doi din trei copii saraci nu au acces la educatie prescolara. In lipsa experientelor de invatare adecvate, acesti copii raman captivi in mediul familial marcat de privatiuni, ostil dezvoltarii lor.  
 
Fiecare Copil in Gradinita (FCG) este un program socio-educational implementat de OvidiuRo (OvR) din anul 2010, care, in prezent, ajuta 2.400 de copii foarte saraci, din 45 de comunitati, sa mearga zilnic la gradinita. FCG a avut ca efect dublarea sau chiar triplarea numarului copiilor saraci care merg la gradinita si cresterea ratei mediei de prezenta a acestora de la sub 50% (inainte de program) la peste 70%, in timp ce 98% dintre “absolventii FCG” s-au inscris apoi in scoala primara.
 
Dupa 4 ani de implementare cu rezultate excelente, extinderea la nivel national a programului care da prima sansa copiilor saraci de a rupe cercul vicios al saraciei in care s-au nascut, prin educatie, a devenit o prioritate pentru OvR. 
 
In acest sens, datorita demersurilor OvidiuRo, in martie 2015 proiectul de lege PL-x 548/2015 privind incurajarea participarii in invatamantul prescolar a copiilor din familii dezavantajate a fost inaintat in Parlament.
 
In septembrie 2015, dupa avizul favorabil al Senatului, Comisia pentru Munca din cadrul Camerei Deputatilor transforma mecanismul de acordare conditionata a tichetelor sociale in program de interes national, finantat de la bugetul de stat. Legea nr. 248/2015 sau Legea „Fiecare Copil in Gradinita” privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate este votata pe 7 octombrie si promulgata de Presedintele Romaniei pe 28 octombrie, cu peste 100.000 de posibili beneficiari, conform Ministerului Muncii.
 
Mai multe informatii despre proiecte castigatoare pe www.galasocietatiicivile.ro
 
***
Gala Societatii Civile este un proiect al Fundatiei “Gala Societatii Civile” si The INSTITUTE, Miscarea Industriilor Creative. 
 
Sustinatorii Galei Societatii Civile sunt KMG International, de zece ani partener principal, Fundatia Vodafone Romania - sponsor fondator, BCR, Bursa Binelui, Avon Romania si Patru Maini.
 
Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Radio Romania Buresti FM, Radio Romania Cultural, News.ro, Evenimentul Zilei, Capital, The Epoch Times, Phoenix Media, Invent Media, IQads, Wall-Street, Sapte Seri, INSTITUTE, The Magazine, Blogunteer.ro
 
Parteneri traditionali: Rusu+Bortun Brand Growers, Gavrila & Asociatii, Netvibes Romania, Media Image, 360 Revolution si Kaustik.