Coalitia Marea Neagra celebreaza Ziua mondiala de lupta impotriva SIDA - 1 Decembrie -  printr-o campanie de informare si educare sustinuta, in principal, pe posturile locale de televiziune si radio, in perioada 28 noiembrie - 5 decembrie 2008.

1 Decembrie 2008 care reprezinta si Ziua Mondiala de lupta Anti SIDA marcheaza 20 de ani de solidaritate cu persoanele infectate cu HIV. De la primul caz de SIDA declarat oficial in 1981 pana in prezent, persoanele infectate cu HIV au luptat pentru drepturile lor. In 1988, Organizatia Mondiala a Sanatatii, activistii in domeniu si peste 100 de ministri ai sanatatii au stabilit pentru prima data la Conferinta Internationala de la Stockholm ca ziua de 1 Decembrie sa marcheze solidaritatea mondiala impotriva pandemiei SIDA. Maladia secolului a provocat pana acum 25 de milioane de decese, in prezent numarul persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA fiind de 33 de milioane, dintre care 2 milioane sunt copii (conform statisticii UNAIDS, iulie 2008). In  1996, Programul Natiunilor Unite a devenit operational si incepand cu anul urmator, Campania WORLD AIDS DAY a ales si sustinut mai multe teme/mesaje pe termen lung si strategii de actiune. "STOP AIDS. Keep the Promise" este sloganul  campaniei din perioada 2005-2010 si se adreseaza in principal factorilor politici de conducere, in scopul de a asigura persoanelor afectate de HIV si SIDA, accesul universal la prevenire, ingrijire si tratatment, pana in 2010.

In judetul Constanta, din cei 2240 pacienti diagnosticati cu HIV/SIDA sunt in evidenta activa 807, din care 714 persoane sunt in terapie antiretrovirala.
 
Fundita rosie este simbolul international al luptei impotriva HIV/SIDA. Daca porti fundita rosie inseamna ca iti pasa! Este o dovada ca te-ai informat despre acesta problema, ca ai inteles cu ce se confrunta personele care traiesc cu HIV/SIDA, este o dovada de iubire!

In perioada 28 noiembrie- 5 decembrie, anul curent, reprezentanti ai Coalitiei Marea Neagra, beneficiari seropozitivi, parinti ai beneficiarilor, medici de medicina muncii si  psihologi vor discuta despre problemele actuale ale persoanelor infectate cu HIV, serviciile oferite acestora, dar si vor informa comunitatea despre cum se transmite infectia HIV/cum nu se transmite, despre testarea HIV, atitudini. 

Coalitia Marea Neagra reprezinta o structura asociativa fara personalitate juridica care reuneste organizatii neguvernamentale  si institutii publice din judetul Constanta care activeaza in domeniul social si al sanatatii:

Fundatia Baylor Marea Neagra,  Asociatia Copiii Tuturor, World Vision Romania, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala, Asociatia Speranta, Fundatia Teddy Bear, CENTRAS Constanta, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului- Constanta, Fundatia  Osana,  Fundatia pentru o Viata mai Buna, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania- Filiala Constanta, Fundatia  CHI-RO, Fundatia MGH, Fundatia Aripi pentru Copii.
 
Adresam posturilor de televiziune invitatia de a se alatura demersurilor prin afisarea Funditei rosii, simbolul luptei impotriva HIV si SIDA, in coltul ecranului.

 Va multumim anticipat!

 Persoane de contact: Roxana Onea- DGASPC- 0721 369 180

Nicoleta Iacob: Fundatia Baylor Marea Neagra - 0788 165 123