close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Festivalul Huet.Urban Sibiu 2011



| Organizator:
    Heritas - Fundatia Transilvana pentru Dezvoltare Integrata, Protectie si Revitalizare a Patrimoniului Cultural
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Prin intermediul proiectului, Piaţa Huet a fost pentru prima oară transformată într-un spaţiu public propice pentru derularea de evenimente culturale. Acest spaţiu medieval cu un farmec deosebit, folosit pe parcursul anului drept parcare pentru autovehicule, este de fapt mult mai mult decât o parcare oarecare, este o scenă ideală pentru asemenea manifestări. Festivalul a dat ocazia instituţiilor şi agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea aici să îşi reunească eforturile şi creativitatea de a contribui după specificul fiecăruia, la un program comun şi variat. Festivalul s-a adresat în egală măsură atât locuitorilor oraşului cât şi turiştilor. Astfel s-a adus din nou în centrul atenţiei publice tematicile reabilitare corectă şi prudentă a clădirilor istorice şi promovarea a tot ce înseamnă patrimoniu cultural.

| Scopul proiectului
    Scopurile principale au fost: conştientizarea populaţiei asupra valorii clădirilor istorice şi păstrarea tradiţiei arhitecturale a zonei; să dăm viaţă spaţiului public; dezvoltarea şi promovarea unor programe participative, cu implicarea atât a locatarilor oraşului, a autorităţilor locale cât şi a altor instituţii ale societăţii civile. Obiectivele urmărite au fost în principal atragerea a min. 2.000 de vizitatori, implicarea tuturor locatarilor şi a instituţiilor care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Huet, precum şi promovarea activă a evenimentului în presa locală.

Festivalul Huet.Urban Sibiu 2011 Festivalul Huet.Urban Sibiu 2011 Festivalul Huet.Urban Sibiu 2011

| Aria geografica
    Sibiu

| Rezumat
    Acest festival a fost organizat în cadrul zilelor dedicate centrului istoric Sibiu (24.04.-08.05.2011) având ca scop promovarea acestei pieţe deosebite prin atmosfera intimă pe care o degajă, dar şi de a implica actorii economici care îşi desfăşoară activitatea în zonă şi de a sensibiliza populaţia cu privire la importanţa păstrării patrimoniului cultural. Lipsa de informaţie în privinţa valorii culturale a clădirilor istorice a dus adesea la intervenţii greşite de reabilitare, punând în pericol valoarea istorică a acestora cu influenţă directă asupra spaţiului public şi imaginii generale a centrului istoric. Festivalul a cuprins ateliere tematice având ca scop prezentarea la faţa locului a unor tehnici tradiţionale de reabilitare şi construcţie. De asemenea festivalul a mai cuprins evenimente de teatru şi animaţie, film, fotografie şi tururi ghidate, expoziţii, forumuri de specialitate (arhitectură, istorie, reabilitare) precum şi gastronomie. Acest festival a urmărit să promoveze valorile arhitecturale şi de patrimoniu imaterial ale oraşului nostru, un oraş reprezentativ pentru zona Transilvaniei. Tot în cadrul zilelor dedicate centrului istoric Sibiu au fost organizate două concursuri tematice, unul privind reabilitarea corectă a clădirilor monumente istorice, adresat locuitorilor centrului istoric şi arhitecţilor, iar cel de al doilea adresat elevilor din şcolile judeţului Sibiu, sub titlul „Oraşul tău este în mâinile tale”. Premiile au fost decernate în cadrul festivalului, iar rezultatele celor două concursuri au fost expuse pe parcursul celor două zile de festival.

| Date beneficiari
    Festivalul s-a adresat în egală măsură atât locuitorilor centrului istoric, locuitorilor oraşului Sibiu, cât şi turiştilor aflaţi în această perioadă în oraş. În primul rând acest Festival se doreşte a fi unul de „vecinătate” vizând toate categoriile de vârstă şi relaţia acestora în comunitatea. Evenimentele propuse se adresează atât copiilor cât şi adulţilor şi acoperă un spectru larg de activităţi. Astfel beneficiarii direcţi ai acestui proiect a fost populaţia oraşului.

| Rezultatele proiectului
    Beneficiarii direcţi şi indirecţi ai acestui proiect au fost informaţi şi sensibilizaţi asupra valorii clădirilor istorice, de importanţa lor ca parte a unui ansamblu şi de păstrarea tradiţiei arhitecturale a zonei. Implicarea cetăţenilor în lucrările de reabilitare a caselor în care locuiesc, prin revitalizarea metodelor tradiţionale, cât şi prin promovarea turismului cultural şi a comerţului creează noi posibilităţi de câştig şi noi preocupări. Cu alte cuvinte, reabilitarea devine „continua înnoire a oraşului”, care cuprinde promovarea economică şi managementul local, îmbunătăţind percepţia asupra valorii pe care o are Piaţa Huet şi centrul istoric al oraşului Sibiu.
Pregatirea evenimentului şi derularea acestuia au constituit un bun exemplu de dezvoltare şi promovare a unor programe participative, cu implicarea atât a locuitorilor oraşului, a autorităţilor locale cât şi a altor instituţii ale societăţii civile. Toţi participanţii au lucrat împreună pentru susţinerea unui eveniment public în al cărui scop final au crezut şi a cărui realizare şi rezonanţă obţinută în cadrul festivalului îi stimulează să organizeze manifestarea în fiecare an.
Pornim de la premisa că pe parcursul a celor două zile de Festival, la toate activităţile din program au participat aprox. 2.000 de persoane din toate categoriile de vârstă.
Activitatea de organizare a Festivalului şi decernarea premiilor pentru concursuri a început cu o campanie media amplă.


| Bugetul proiectului (in RON)
    112000

| Parteneri
    Fundaţia Heritas împreună cu Complexul Muzeal Naţional Astra şi Astra Film, Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, Asociaţia Casa Calfelor Sibiu, Asociaţia de înfrumuseţare a oraşului Sibiu (AIOS), Ordinul Arhitecţilor din România (Filiala Sibiu-Vâlcea), Fundaţia ADEPT Transilvania, Asociaţia Slow Food Turda, Asociaţia AU-RO, Teatrul pentru copii şi tineret GONG, Kultours, firmele Lasselsberger Knauf, Tondach şi Axis Grup, Asociaţia Animal Life precum şi unităţile gastronomice Restaurant Weinkeller, Café Wien, Atrium Café, Café Einstein şi Café Go-In.

| Website-ul proiectului
    www.heritas.ro/hueturban





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->