close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Conferința 1 YEAR MARK



| Organizator:
    Fundația SERA România
| Sectiune:
    Programe
| Problema de fond
    Fundația SERA România a coordonat, încă din primele momente ale escaladării situației din Ucraina, un amplu consorțiu umanitar ce a reunit 35 de organizații, generând la nivel național o rețea de sprijin pentru refugiați. Deși proiectul a fost structurat în primele două săptămâni ale lunii martie 2022, până la momentul împlinirii unui an de la debutul său, partenerii nu reușiseră să se întâlnească, nu doar pentru o mai bună cunoaștere mutuală, dar și pentru extragerea unor concluzii ale acestei conjuncturi sociale fără precedent pentru România. Prin organizarea acestei ample conferințe, Fundația SERA România a adus laolaltă actorii esențiali ai intervenției, la nivel național și internațional, pentru împărtășirea experiențelor și extragerea de concluzii care să optimizeze intervenția umanitară.

| Scopul programului
    1 YEAR MARK și-a propus în primul rând recalibrarea infrastructurii de colaborare și comunicare între actorii implicați în intervenția umanitară dedicată refugiaților ucraineni. Discuțiile au facilitat analiza și evaluarea impactului intervenției umanitare și identificarea aspectelor care necesitau îmbunătățiri sau ajustări. Obiectivele propuse au inclus facilitarea schimbului de experiență, evaluarea relevanței acțiunilor în raport cu nevoile reale ale refugiaților, identificarea bunelor practici, formularea de recomandări și strategii pentru îmbunătățirea coordonării și colaborării.

Conferința 1 YEAR MARK Conferința 1 YEAR MARK Conferința 1 YEAR MARK

| Acoperire
    Nivel național

| Rezumat
    CONFERINȚA “1 YEAR MARK” a fost o necesară radiografiere a intervenției umanitare pentru Ucraina. În 16 martie 2023, la un an de la debutul conflictului, Fundația SERA România organiza la Palatul Parlamentului o întâlnire care a adus laolaltă aproape 200 de reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și administrației publice centrale și locale implicate în acțiunile umanitare dedicate refugiaților ucraineni.
"1 YEAR MARK" s-a dovedit esențială în peisajul intervenției umanitare pentru refugiații ucraineni, oferind un context pentru evaluarea și analiza rezultatelor obținute după un an de activitate:
Extragerea de concluzii și învățăminte asupra experiențelor și rezultatelor obținute în primul an al intervenției.
Facilitarea unei mai bune înțelegeri a intervenției prin aducerea împreună a tuturor actorilor implicați.
Consolidarea parteneriatelor strategice, mulți dintre actorii intervenției aflându-se pentru prima oară față în față, de la reprezentanți ai celulei de criză a guvernului la organizații internaționale sau organizații locale ce acționaseră în diverse zone ale țării.
O oportunitate de recunoaștere a eforturilor și a contribuțiilor fiecărui actor la intervenția umanitară. Aprecierea acestor contribuții este importantă mai ales pentru că, așa cum s-a dovedit, drumul până la stingerea acestui conflict care a reconfigurat prioritățile Europei, este lung.


| Date beneficiari direcţi
    200 de participați la conferință, practic toți actorii relevanți ai acestei rețele umanitare fără precedent pentru România.

| Activitati
    Conferința a oferit context pentru a evalua dimensiunea unei intervenții umanitare fără precedent pentru România: 131.941 de beneficiari în România, 11.912 în Republica Moldova, 69.314 în Ucraina și 35 de organizații implicate. 1 YEAR MARK a fost pretextul necesar pentru a aduce împreună toate elementele acestei imense rețele umanitare care reușise o dinamică performantă între finanțatorii externi, ONG-urile românești și administrația publică centrală și locală. Această întâlnire a evidențiat bunele practici ale fiecărui participant și a expus eforturile comune. A fost un proiect pregătit pe o durată de 4 luni, pentru a putea realiza analize, prezentări video, și a asigura o participare relevantă a tuturor părților implicate, dar și pentru ca, pentru prima oară, acești colaboratori în rețeaua binelui să se poată cunoaște.
Proiectul a strâns laolaltă cele 35 de organizații non-guvernamentale din țară și Republica Moldova, care au permis o acoperire geografică amplă în toate punctele cheie ale intervenției (granițe, zone în care comunitățile de refugiați au aderat preponderent). Dar și instituții ale administrației publice și locale: Cancelaria Primului Ministru, DGASPC, , IGSU, ANDPDCA, ANPDPD, precum și ambasade sau organizații umbrelă ori globale CARE, FONPC, UNICEF, UNHCR, etc.


| Rezultatele programului
    În fața dezastrului umanitar din Ucraina, Fundația SERA România, cu sprijinul confederației CARE și a FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil), alături de 35 de organizații partenere, au acționat în regim de urgență, oferind sprijin imediat dar și de lungă durată pentru peste 200.000 de refugiați ucraineni, care fie au tranzitat România, fie au ales să se stabilească aici temporar sau au rămas în Republica Moldova. Proiectul a strâns laolaltă organizații non-guvernamentale din toată țara, permițând o acoperire geografică în toate punctele cheie (granițe, zone în care comunitățile de refugiați au aderat preponderent), dar a realizat și colaborări esențiale cu instituțiile statului, cum ar fi Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului precum și cu instituțiile administrației publice centrale. Proiectul a creat o rețea umanitară fără precedent, în care ONG-ri și instituții ale administrației centrale și locale au acționat la unison pentru un scop comun – depășirea acestei crize umanitare. Efectul proiectului nu s-a văzut doar în numărul de beneficiari atinși, dar și în dezvoltarea capacității organizaționale a partenerilor și în creare unui flux de lucru comun. Conferința 1 YEAR MARK a apărut cu acest scop, de a distila concluziile, procedurile și procedeele de bune practici care să permită continuarea acțiunilor începute dar mai ales adaptarea acestor bune practici pentru proiecte viitoare. Până la momentul scrierii acestei aplicații, proiectul umanitar a canalizat un sprijin financiar de peste 14 milioane de euro.

| Parteneri
    Organizațiile și proiectele susținute prin CARE și implementate la nivel național de Fundația SERA România cu sprijinul CARE Franța și FONPC sunt: YouHub Association, Fundația FARA, Fundația ESTUAR, Asociația CARUSEL, Asociația Esperando, Fundația Parada, Asociația de Ajutor AMURTEL România, Asociația ASSOC Baia Mare, Asociația AUTISM Baia Mare, Asociația Create Yourself, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică – ECLER, Fundația Internațională pentru Copil și Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu”, Asociația Q-ARTS, Asociația The Social Incubator, Asociația Buna Ziua Copii din România, Asociația ANAIS, Asociația „Rădăuțiul Civic”, Asociația Hands Across Romania, Fundația Inimă de Copil, Organizația Natională Cercetașii României, ALIAT pentru Sănătate Mintală, Societatea pentru Copii și Părinți, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociația Club Sportiv Olimpic Snagov, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, Fundația Star of Hope România, Asociația eLiberare, Asociația Keystone Human Services International Moldova, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” Moldova, Centrul de Drept al Femeilor Moldova, DGASPC Sector 1, DGASMB, DGASPC Sector 3, DGASPC Tulcea, DGASPC Suceava, DGASPC Maramureș, DGASPC Brașov.

| Despre organizator
    Fundaţia SERA ROM NIA este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, privată, înfiinţată în martie 1996, cu o bogată experienţă în domeniul protecţiei copilului. Specialiştii fundaţiei au intervenit în toate judeţele ţării, contribuind în mod esenţial la închiderea instituţiilor de tip vechi şi la dezvoltarea de servicii sociale alternative. De la debutul conflictului din Ucraina Fundația SERA ROM NIA a coordonat o amplă acțiune umanitară intitulată CARE FOR UKRAINE.

| Website proiect
    https://careforukraine.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->