Participanti & Proiecte
Sportivi Lideri
|
Organizator: Fundatia Special Olympics din Romania |
|
Sectiune: Programe |
Dizabilitatea intelectuală afectează dezvoltarea capacității intelectuale și adaptive a unei persoane. Asta înseamnă, de multe ori, că persoanele din jur vorbesc, aleg și iau decizii în locul său, aceasta fiind tratată ca un „copil” toată viața. În anii de lucru cu PDI am înțeles că nu este suficient să-i scoatem din izolare prin participarea la competiții sportive, unde au ocazia să facă sport și să se simtă campioni. Am văzut dorința și potențialul lor de a le transmite și celorlalți că EI VOR și POT și le-am construit contextul pentru a se exprima în afara sălii de sport. I-am instruit în leadership și advocacy și i-am avut alături de noi la prezentări publice, în emisiuni radio sau tv, la diverse acțiuni. Prin includerea lor în programele globale de leadership, Special Olympics International a contribuit la dezvoltarea programului.
| Scopul programului
Ne-am dorit să creștem gradul de incluziune și reprezentativitate al PDI. Ne-am propus ca ele să devină mai vizibile în spațiul public, iar nevoile lor să fie prezente pe agenda publică. Vrem să construim contextul pentru a prelua roluri din ce în ce mai active în comunitate, care să-i transforme din asistați social în contributori la binele comun. Pe măsură ce stima de sine și încrederea în forțele lor vor crește, se va schimba și atitudinea familiilor, a comunității și a întregii societăți. Scopul nostru final este creșterea calității vieții PDI prin valorizarea abilităților pe care le au.
| Acoperire
Am lucrat în toată țara și mai cu seamă în județele: București, Ilfov, Arad, Prahova, Cluj, Hunedoara, Timișoara, Brașov, Galați, Iași, Bacău, Botoșani, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Constanța, Mureș, Harghita, Oradea, Dâmbovița, Caraș Severin, Suceava.
| Rezumat
Între 2021-2023 programul a însemnat, în ansamblu, instruirea a peste 110 Sportivi Lideri (SL) în leadership și advocacy pentru ca vocea, interesele și alegerile lor să fie luate în calcul. Deseori, aceștia sunt reprezentați de altcineva (familie/însoțitori), ceea ce le aduce o sub-reprezentare în categoria diversitate și incluziune. Am susținut programul prin 3 finanțări. Prin proiectul “Athlete Leadership – Sportivi Lideri” (22.500 USD, aug 2020-oct 2021, Special Olympics International), 32 de sportivi au învățat să devină lideri. Coordonarea proiectului și sesiunile de formare au fost susținute în echipă cu Mihai Arsenie, SL cu sindrom Down. S-a construit Cafeneaua Bravilor (mobilă) pentru a promova potențialul de angajare a PDI. În proiectul „Lideri prin sport – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale” (236.088 EUR, febr 2021-febr 2024, granturile SEE 2014-2021) am instruit peste 100 de SL în advocacy- ei și-au exersat rolul în peste 170 de interacțiuni cu autoritățile sau prezentări publice. A fost înființat Comitetul Sportivilor Lideri Special Olympics (SO). A fost elaborat și prezentat la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) Manifestul Sportivilor Lideri SO. Membrii Comitetului au coordonat 5 spații recreative (Fun Corners) pentru participanții la o competiție sportivă. Proiectul „Tineri Lideri Sănătoși din Arad” (2000 USD, ian–iun 2023, Special Olympics International) a fost coordonat de echipa unificată (cu și fără DI) de Tinere Lidere Mara și Anca Oprea, cu un mentor SO. Echipa a desfășurat workshopuri de nutriție și sport cu peste 70 de persoane cu și fără DI. Mara și Anca au fost alese în primul Consiliu Global al Tinerilor Lideri SO (2022–2023) în rolul de co-chairs. Au vorbit la Global Forum for Inclusion Berlin 2023.
| Date beneficiari direcţi
peste 110* Sportivi Lideri, persoane cu dizabilități intelectuale instruite în tehnici de leadership și advocacy (*calculul pentru a doua parte din 2023 nu a fost încă finalizat)
| Activitati
Am format 32 de Sportivi Lideri din toată țara (online, în pandemie). Coordonarea proiectului și instruirile au fost susținute alături de Mihai Arsenie, SL cu sindrom Down. Am creat întâlniri în care au avut ocazia să vorbească în fața a 252 de angajați, angajatori, profesori, elevi și public larg (on și offline). Am inventat Cafeneaua Bravilor (mobilă) pentru ca sportivii să poată pregăti și oferi cafea doritorilor, promovând potențialul de angajare a PDI în cadrul unor evenimente. Am format peste 100 SL în advocacy; aceștia au inițiat 170 de demersuri cu reprezentanți ai autorităților publice pentru a solicita resurse sportive sau pentru a susține prezentări. S-au organizat activități sportive în urma demersurilor de advocacy realizate de SL. Am înființat Comitetul Sportivilor Lideri SO care a elaborat și prezentat la COSR, în cadrul unei conferințe naționale, Manifestul Sportivilor Lideri SO, unde au fost articulate interesele lor. Membrii Comitetului au coordonat 5 spații Fun Corner din nevoia de a le oferi participanților la o competiție sportivă alternative interactive de petrecere a timpului în pauzele lungi dintre etapele concursului. Echipa Unificată de Tinere Lidere Mara și Anca Oprea a coordonat un proiect de sport și nutriție pentru tinerii cu și fără DI din Arad. Din rolul de co-chairs ai Consiliului Global al Tinerilor Lideri SO au prezentat și au interacționat cu experți globali din domeniul incluziunii la Summit-ul Global al Tinerilor Lideri SO Berlin 2023.
| Rezultatele programului
Programul a instruit și inspirat Sportivi Lideri cu dizabilități intelectuale, cu scopul de a-i motiva să-și exprime dorințele, alegerile și visurile pentru comunitatea în care trăiesc. Aceștia au dobândit stimă de sine crescută, mai multă încredere în propriile forțe, iar familiile lor și cei din jur au avut mai multă încredere în potențialul lor. S-au creat modele care au inspirat și alți tineri (și familiile lor) să dobândească mai multă autonomie. Asociațiile locale și cluburile sportive cu care lucrăm au preluat conceptul și continuă să împuternicească Sportivii Lideri pe plan local. De asemenea, datorită expunerii, a crescut vizibilitatea persoanelor cu dizabilități intelectuale în societate. Sportivii Lideri au vorbit în fața angajaților, angajatorilor, medicilor, elevilor, profesorilor și autorităților locale. De asemenea, s-au creat oportunități pentru intervenții la TV și la radio, articole în presă, filmări pentru campanii video. În decembrie 2022 Sportivii Lideri au trimis autorităților publice și altor actori relevanți din 14 județe mesaje video prin care și-au susținut cauza. Conceptul de Cafenea mobilă este și astăzi folosit pentru a promova abilitățile și potențialul de angajare al persoanelor cu DI. Echipa Mara și Anca Oprea, din rolul de co-chairs ai Consiliului Global al Tinerilor Lideri Special Olympics, a susținut un discurs la Global Forum for Inclusion Berlin 2023 între cuvântarea Comisarului European pentru Egalitate și cea a Directorului General al Organizației Mondiale a Sănătății.
| Parteneri
Cluburile sportive locale pentru personele cu dizabilități intelectuale: Asociația Județeană Ilfov Motivation a Sportului pentru persoane cu handicap, Asociația Club Sportiv Roțile Abilității PH, Asociația Club Sportiv Fii Independent BV, Asociația Club Sportiv Roțile Astrale SB, Asociația Club Sportiv Roțile Abilității CJ, Asociația Sportivă Școlară Constantin Păunescu IS, Asociația Sportivă Danubius Constantin Pufan GL, Asociația Județeană a Sportului pentru persoane cu handicap Hermes GJ, Asociația Sportivă Club Sportiv Special Olympics, Asociația Club Sportiv Bravii Arad, Asociația Club Sportiv Sporturi Adaptate Botoșani, Asociația Club Sportiv Decebal Deva, Asociația Club Sportiv pentru Copii Tineri și Adulți cu Dizabilități Intelectuale și Motorii Băbeni, Asociația Club Sportiv Integrat Bacău, Asociația Club Sportiv Arena Constanța, Asociația Club Sportiv Ambasadorii Speranței TM, asociațiile pentru persoane cu dizabilități intelectuale și școlile speciale din județele de program, Special Olympics Islanda.
| Despre organizator
Fundația Special Olympics susține și promovează integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale din Romania, oferindu-le șansa de a-și descoperi și dezvolta potențialul prin antrenamente, competiții, programe educaționale și de evaluare a stării de sănătate, sesiuni de advocacy, leadership și angajare. Prin creșterea încrederii și a stimei de sine, sportivii Special Olympics Romania au șansa de a deveni membri activi ai familiilor și ai comunității din care fac parte.
| Website proiect
https://specialolympics.ro