Participanti & Proiecte
Actiunea pentru aer curat
|
Organizator: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis |
|
Sectiune: |
Calitatea aerului din Bucuresti este cea mai precara din Europa, acesta fiind orasul cu cel mai mare cost social pe cap de locuitor pe an, cost asociat cu problemele de sanatate generate de poluare- 3004 euro/capita/an.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a condamnat Romania in 30 aprilie 2020 pentru proasta calitate a aerului din Bucuresti si pentru ca nu reuseste sa gestioneze problemele legate de poluare.
In acelasi timp, ultimul studiu al Agentiei Europene pentru Mediu arata ca Romania inregistreaza anual peste 29.000 de decese premature cauzate de boli asociate cu poluarea. In acest context am propus activarea a 3 comunitati pentru identificarea si promovarea unor solutii pentru reducerea poluarii. Acestea sunt comunitati active din cartierele Domenii și Militari si din comuna Tunari.
| Scopul proiectului
Scop: Consolidarea culturii democratice si a constientizarii civice, prin participarea cetățenilor la proiecte de imbunatatire a calitatii aerului din Bucuresti si la procesele de decizie de la nivel local, prin sustinerea a 3 politici publice.
O1: Cresterea implicarii cetatenilor in comunitati prin realizarea a trei proiecte de identificare si pilotare a unor solutii locale privind imbunatatirea calitatii aerului
O2: Cresterea implicarii cetatenilor in procesele decizionale, prin promovarea la nivelul autoritatilor a trei politici publice pentru reducerea poluarii in cartiere.
| Acoperire
Bucuresti, Ilfov
| Rezumat
Proiectul Actiunea pentru aer curat are drept scop consolidarea culturii democratice si a constientizarii civice, prin participarea cetățenilor la proiecte de imbunatatire a calitatii aerului din Bucuresti si la procesele de decizie de la nivel local, prin sustinerea a 3 politici publice. Cele doua obiective ale proiectului sunt Cresterea implicarii cetatenilor in comunitati, prin realizarea a trei proiecte de identificare si pilotare a unor solutii locale privind imbunatatirea calitatii aerului, de catre trei grupuri de initiativa locala/ong-uri mici de la nivelul Bucurestiului. Proiectele au fost promovate in comunitati, cu participarea directa a minim 6 cetateni si 3 autoritati publice locale sau institutii, iar cel de-al doilea obiectiv al proiectului este Cresterea nivelului implicarii cetatenilor in procesele decizionale la nivel local, prin promovarea la nivelul autoritatilor publice a trei politici publice locale privind imbunatatirea calitatii aerului din Bucuresti. Cele trei campanii de advocacy au inclus 6 intalniri cu autoritatile publice locale, 12 solicitari de informatii publice transmise, 3 planuri de advocacy, 3 politici publice depuse. Grupurile de initiativa locale sunt principalul grup tinta in implementarea proiectului propus, iar activitatile propuse sunt: selectarea a trei grupuri de initiativa, formularea a 3 proiecte locale de implementare solutii, monitorizarea prin montarea de senzori de calitate a aerului in zonele identificate, formularea unor politici publice locale si promovarea lor la nivelul primariilor si consiliilor locale. Am desfasurat o campanie de informare si constientizare care a ajuns la 200.000 de cetateni din 3 comunitati si publicul larg.
| Date beneficiari direcţi
3 grupuri de actiune locale sau organizatii mici ce vor implementa masurile identificate la nivel local
18 persoane de la nivelul celor 3 comunitati selectate, implicate direct in activitatile proiectului.
100 de persoane din cele trei comunitati participante la sesiunile de consultari
| Activitati
Management si comunicare, realizarea unei metodologii si selectarea a trei grupuri de initiativa locala printr-un call deschis, organizarea unui workshop de instruire privind calitatea aerului cu 18 cetateni din cele 3 comunitati, Implementarea a trei proiecte locale pentru constientizare asupra calitatii aerului si realizarea si promovarea a 3 politici publice
| Rezultatele proiectului
Rezultatele proiectului sunt 3 politici publice locale pentru imbunatatirea calitatii aerului, solutii ce vor fi pilotate prin 3 proiecte locale, implementate cu 3 grupuri de actiune locala sau organizatii mici. Prima actiune se refera la campania Opreste Motorul, derulata de Parinti de ciresari la 20 de scoli in cadrul proiectului prin montarea de panouri informative si montarea a 4 senzori de monitorizare a calitatii aerului, apoi o propunere legislativa de interzicere a stationarii de lunga durata cu motorul pornit. A doua initiativa se refera la campania Tu stii ce aer respiri! derulata in Pipera-Tunari prin amplasarea unor panouri stradale si propunerea unei politici publice privind inlocuirea sistemelor de incalzire individuale care folosesc combustibili solizi si mult mai poluatori fata de alternative. Iar cea de-a treia initiativa locala, a grupului de cetateni din Militari, vizeaza amenajarea curtilor blocurilor ca spatii verzi, eficiente in combaterea poluarii, fiind si un program propus autoritatilor publice din sectorul 6.
| Parteneri
Ecopolis, Grupul de mediu Tunari, Intre vecini, Parinti de Ciresari
| Despre organizator
Ecopolis este o organizatie de mediu, care de aproape 15 ani lupta pentru un mediu mai curat, prin dezvoltarea de proiecte si derularea de campanii care propun schimbari de comportamnete si adoptarea unor politici publice coerente pentru o calitate a vietii mai buna pentru cetateni. În ultimii 5 ani Ecopolis este dedicata luptei pentru un aer mai curat, in special prin coordonarea celei mai importante platforme civice de monitorizare a calitatii aerului: Aerlive.ro.
| Website proiect
https://www.ecopolis.org.ro/proiecte/actiunea-pentru-aer-curat/